VKR Holding
Breeltevej 18
2970
Hørsholm
Danmark
VKR Holdings selskaber er velkendte navne i byggebranchen, både nationalt og internationalt og omfatter bl.a. VELUX (ovenlysvinduer og skylights), VELFAC (facadevinduer), Rationel Vinduer (facadevinduer), Faber (dekoration og solafskærmning) og WindowMaster (naturlig ventilation).
Da VKR Holding skulle have bygget nyt hovedkvarter skete det på baggrund af en arkitektkonkurrence, som blev vundet af Hvidt & Mølgaard. Ønsket var fra starten at skabe en inspirerende, moderne arbejdsplads med kvalitetspræget og holdbar arkitektur som ramme. Byggeriet skulle samtidig være miljørigtigt og gøre brug af de nyeste teknologier.
White arkitekter A/S har været bygherrerådgiver på projektet og har bl.a. koordineret alle bygherreleverancer, mens Leif Hansen Rådgivende Ingeniører A/S har været stået for konstruktioner, installationer, byggeledelse, fagtilsyn og projekteringsledelse. Også Arne Elkjær A/S Rådgivende Ingeniører har været involveret som rådgiver på opgaven.
Meget naturligt valgte bygherren, at firmaets egne produkter skulle være det gennemgående tema i byggeriet, og det har langt hen ad vejen været bestemmende for udformningen af byggeriet.
- Det som er nøgleordene i det her projekt er dagslys, det er transparens og det er energibevidsthed, siger arkitekt Peter Holsøe, som har stået for projektet. Peter Holsøe er desuden Kgl. Bygningsinspektør og partner i arkitektfirmaet Hvidt & Mølgaard.
- Selv om huset ser meget traditionelt ud udefra, så får du opfattelsen af et byggeri, som peger fremad, når du kommer ind i huset – og det er ikke mindst et resultat af det gode samarbejde med bygherren. Det er ikke et hus som provokerer, men det svarer efter vores opfattelse godt til det, som bygherren gerne vil signalere, nemlig gode materialer, velovervejethed og en klar holdning til, hvordan man udnytter dagslys.
- Det er et sundt og gedigent og gennemarbejdet, men også beskedent hus helt i tråd med firmaet og den kvalitet, de står for. Og det har faktisk været sjovt at skulle spille op til det koncept for os som arkitekter, fortsætter Peter Holsøe.
Husets to længer mødes i en ret vinkel, hvis spids huser indgangsparti og receptionsområde. Ud mod enderne breder bygningerne sig ud. Huset er i to etager, men enden af den ene længe, som huser bl.a. storrumskontor og kantine drager fordel af det naturligt faldende terræn og folder sig ud i tre etager. Facaderne er beklædt med teglsten, mens tagfladerne er dækket af zink.
Hver længe eller bygningskrop er forsynet med parallelt liggende sadeltage med et fladt stykke imellem med indvendig afvanding. Tagopbygningen er med til at give bygningen et præg af villa frem for domicil, og giver mulighed for et langt større lysindfald fra de mange VELUX ovenlysvinduer, som tagfladerne er forsynet med.
Karnapper på huset med vindueselementer, som ligger i taget og via et knæk fortsætter ned i den lodrette del, bruges til at demonstrere på en helt naturlig måde, at VELUX vinduer ikke kun kan benyttes som tagvinduer.