Sparbank

:
marts 2009

Glas og skærmtegl er de dominerende facadematerialer på Sparbanks nye udvidelse i Skive.

Glas og skærmtegl er de dominerende facadematerialer på Sparbanks nye udvidelse i Skive.

Bag det fremskudte glasparti med solafskærmningen finder man kantinen.

To typer skærmtegl fra C2 Elements er anvendt til facaden.

previous next

Afskærmet bank

Trang byggeproces på Skives gågade er resulteret i et nyt syv etagers bankdomicil

Byggefakta

Sparbank
Adelgade 8
7800 Skive
Danmark

Bygherre:
Sparbank Vest Fonden
Arkitekt:
Ramvad Thomsen + Sigh,
Hovedentreprenør:
Torben Pedersen ApS
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
3130 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

I strenge tider som disse vifter man ikke ørerne, når man er en bank. Sparbank med hovedsæde i Skive har ellers formået at holde fanen højt som byens og Sallings traditionelt største pengeinstitut med filialer over det meste af landet. Indtil recessionen indtraf kort efter nytår med fyringsrunde og fysiske indskrænkninger umiddelbart før, banken kunne tage sin nye tilbygning til hovedsædet på Adelgade i brug.

Det er en bygning, der allerede længe har vakt opsigt og beundring for sine facader. De er beklædt med gylden skærmtegl fra C2 Elements ApS. Arkitekten på projektet, den lokale tegnestue Ramvad Thomsen + Sigh, har nyfortolket teglmaterialet som et udtryk for bygherrens tyngde og position kombineret med, at huset er et moderne hovedkvarter med en luftig og venlig fremtoning. Placeringen midt på byens hovedstrøg og torv over for rådhuset har naturligt nok også skabt forventninger til æstetikken.

To typer skærmtegl

Arkitekterne valgte at arbejde med to forskellige udformninger af skærmteglen: En konventionel, rektangulær type og en speciel, aflang type kaldet ’Baguettes’. Sidstnævnte tegl er anvendt som horisontal beklædning ved de større vinduespartier. Sammen med glasset, der er det dominerende materiale i en mellembygning i fuld højde, skaber de to typer skærmtegl og den anvendte solafskærmning en smuk, let helhed.

Den seks-syv etager høje nybygning er kun første led i en proces, hvor næste etape bliver en totalrenovering af Sparbanks oprindelige hovedbygning. De to sammenhængende bygninger rummer tilsammen godt 6.000 kvm og er placeret vinkelret på hinanden, således at man fra torvet ser nybygningen rage op bag den oprindelige rødstensbygnings tre etager.

Stål i højden

At opføre et højhus på en smal gågade midt i en by er aldrig nogen let opgave. Blandt andet derfor blev der valgt stål til de bærende konstruktioner frem for den mere pladskrævende beton. Bankens medarbejdere kunne fra deres vinduer i den gamle bygning se en gigantisk byggekran løfte den ene HIB-bjælke efter den anden op i højden, hvor den blev fastgjort som en tværstabiliserende del af et etagedæk. På et tidspunkt kunne man også se hjelmklædte bygningsarbejdere fra CSK Stålindustri A/S i Thisted og Murerfirmaet Torben Pedersen ApS i Skive sidde afslappet overskrævs på en bjælke øverst oppe med deres termokander og madpakker som på det kendte plakatfoto fra 1920’ernes New York.

CSK har leveret og Torben Pedersen monteret stålbjælker i dimension 500 mm til bunden og 300 mm til toppen af bygningen. Desuden har murerfirmaet udført det indledende jordarbejde og den afsluttende belægning. Indvendigt har Torben Pedersen Aps lagt klinker på gulve i baderum, indgangspartier og gangarealer samt vægfliser på toiletterne. Indvendige døre er fra Swedoor-Jutlandia, som har leveret brand-/lyddøre, almindelige indvendige døre samt skydedøre, alle færdigmalede i hvid farve.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 1

Bolig

Åhaven

Boliger i stringent variation

Kontorhus

Company House

Smukke facader på stribe

Kontorhus

Company Park Com2

Moderne kontorhus i grønne omgivelser

Kulturcenter

DR-Byen segment 4, Koncerthuset

Meteornedslag i Ørestaden

Bolig

Finderup Parken

Boliger i byen med egen park

Hotel og konference

First Hotel Vesterbro

Konferencepavillon i baggården

Bolig

Grønløkkeparken

Nye boliger på gammel industrigrund

Offentlige kontorer

Helsingør Byret

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Hotel og konference

Hindsgavl

Kostald forvandlet til hotel

Offentlige kontorer

Kilde Allé

Udsigt og små oaser til skattefolket

Bolig

Magnolia Husene II

Elegance i Porcelænshaven

Domicil

Multiline

Højlager med omtanke

Bolig og kontor

Rørfabrikken

Markante boliger i højden

Domicil

ScanNet

Fra kosteskab til storkontor

Pengeinstitut

Sparbank

Afskærmet bank

Bolig

Stiagergrunden

Den spanske trappe i Værløse

Kontorhus

TV 2

TV 2 holder stilen

Domicil

VKR Holding

VKR-domicil i lysets tegn