Hindsgavl

:
marts 2009

Den gamle kostald, som nu er hotelfløj med specielle værelser og kursuslokaler.

Gangarealet er både råt og varmt, med råheden fra de rustikke vægge og lofterne, der er udført i Troldtekt. Rummet får liv ved brug af messing på dørhåndtag og væglamper.

På gulve, hylder og skriveborde er brugt en lys gotlandsk sandsten. Hylder og borde er indmurede i væggene for at bibeholde et rummeligt udtrykt.

Alle værelser er udført med rustikke vægge, muret i genbrugssten. Brusekabine og håndvask er en del af rummet og er ikke lukket af fra resten af værelset. De sænkede lofter er hvælvede huldæk leveret af Spæncom A/S.

Tagetagen er indrettet som moderne og lyse mødelokaler. En af de store udfordringer har været at skaffe dagslys nok i tagetagen. Fredningen af staldbygningen betyder, at der ikke uden videre må etableres ovenlysvinduer.

previous next

Kostald forvandlet til hotel

Genbrugssten, rustikt look og rummeligt design præger den nye hotelfløj på Hindsgavl Slot

Byggefakta

Hindsgavl
Hindsgavl Allé 7
5500 Middelfart
Danmark

Bygherre:
Realea A/S
Arkitekt:
Exners tegnestue A/S
Hovedentreprenør:
Hansson & Knudsen A/S
Ingeniør:
Skou's Eftf.
Areal:
2500 kvm.
Byggesum: 
35 mio. kr.

Der er ingen rokokomøbler, lysekroner eller guldspejle. Til gengæld præger stilhed og ro bygningen, der med sine rå mure og lyse kalk sandstenklinker, importeret fra Gotland, adskiller sig væsentligt fra den pompøse hovedbygning på Hindsgavl Slot i Middelfart.

Der er kun 50 meter fra slottets hovedindgang til den gamle kostald, som i mere end 200 år har været hjemsted for slottets kvæg, men som nu er hotelfløj med specielle værelser og kursuslokaler.

En anderledes oplevelse

Det er syv år siden, at stalden ophørte med at huse kvæg. Den omfattende renovering har givet nyt liv til bygningen, som har været en del igennem i sin 200 år lange historie. I firserne brændte det meste ned, så kun ydermurerne stod tilbage.

Alle materialer inde i huset er nye, men bygget i rustikke materialer og genbrugsmursten for at skabe en rå stil. Det gælder også gangarealerne, hvor grå Troldtekt akustikplader med integreret belysning komplimenterer den enkle stil. Det er L. Hammerich A/S, der har leveret Troldtekt pladerne, mens Saint Gobain Ecophon A/S har leveret 18.000 kvm akustiklofter af typerne Advantage A, Focus, Hygiene Performance og Gedina fra deres produktudvalg til resten af hotelfløjen. De hvide og enkle døre til de 23 værelser er leveret af Swedoor-Jutlandia.

Arkitekt Karen Exner, der er en indehaverne af Exners Tegnestue i Århus, har stået for projektet med at omdanne den fredede bygning til eksklusivt hotel.

- Forskellen på denne længe og så hovedbygningen er, at gæsterne her bor i en kostald. Det har været vigtigt at finde et udgangspunkt for, hvordan man gør det, fordi gæsterne forventer at bo på et slot, når de kommer hertil. Derfor har vi leget med det, der var, og tilføjet ekstra detaljer, som viser sig i murværket, i hvælvene, i lyset og i vinduerne, siger Karen Exner.

En selvstændig identitet

Exners Tegnestue har i mere end 50 år specialiseret sig i restaureringer, om- og tilbygninger i historiske bygninger. Firmaet har gjort det til et af sine kerneområder at blande fortiden med nutiden.

Ideen er, at der skal være forskel på avlsbygningen og hovedbygningen, og det samlede udtryk skal fremstå mere simpelt. De 23 værelser i den nye længe er små, men der er arbejdet med rummelighed, for at gøre det til en oplevelse at bo på værelserne, der er opbygget med rustikke og rå vægge, udført i grove genbrugsmursten. Der er desuden lagt hvælvede huldæk ind som sænkede lofter på værelserne, som er leveret af Spæncom A/S. Over de sænkede lofter giver et blødt lys en oplevelse af spil og varme.

Tagetagen huser mødelokalerne, som har lofter til kip og plankegulve i fyr. For at skaffe mest muligt lys til mødelokalerne, er der etableret ovenlysindtag i tagryggen, hvor der tidligere var udluftningsskorstene. Ventilationssystemet, i hele bygningen, er installeret af Installationsgruppen A/S, og er integreret i arkitekturen. I mødelokalerne ses ventilationsrørerne derfor som en del af designet omkring lærredet til projektoren.

- I stedet for at efterligne noget fra hovedbygningen, har denne bygning sin egen identitet. Vi fandt ud af, at det ville give det bedste resultat og gøre det er spændende at bo her, siger Karen Exner.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 1

Bolig

Åhaven

Boliger i stringent variation

Kontorhus

Company House

Smukke facader på stribe

Kontorhus

Company Park Com2

Moderne kontorhus i grønne omgivelser

Kulturcenter

DR-Byen segment 4, Koncerthuset

Meteornedslag i Ørestaden

Bolig

Finderup Parken

Boliger i byen med egen park

Hotel og konference

First Hotel Vesterbro

Konferencepavillon i baggården

Bolig

Grønløkkeparken

Nye boliger på gammel industrigrund

Offentlige kontorer

Helsingør Byret

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Hotel og konference

Hindsgavl

Kostald forvandlet til hotel

Offentlige kontorer

Kilde Allé

Udsigt og små oaser til skattefolket

Bolig

Magnolia Husene II

Elegance i Porcelænshaven

Domicil

Multiline

Højlager med omtanke

Bolig og kontor

Rørfabrikken

Markante boliger i højden

Domicil

ScanNet

Fra kosteskab til storkontor

Pengeinstitut

Sparbank

Afskærmet bank

Bolig

Stiagergrunden

Den spanske trappe i Værløse

Kontorhus

TV 2

TV 2 holder stilen

Domicil

VKR Holding

VKR-domicil i lysets tegn