Stiagergrunden

:
marts 2009

Når man kommer op i boligområdet, er der små kvadratiske haver for beboerne. Opgangene er udført i glas, leveret af Glasalu A/S, der også har leveret Kvicklys indgangsparti samt glasfoldedøre til cafeen.

For enden af handelsstrøget i Værløse runder boliger, Kvickly og en café strøget af. Gelænder og andet stålarbejde er leveret af Holbæk Ny Maskinværksted A/S.

Kendetegnende for lejlighederne er brugen af skydedøre leveret af Swedoor-Jutlandia. De er med til at ændre på rumfordelingen efter behag. I penthouselejlighederne er der tilhørende små ’haver’ midt i boligen. Haverne er med trægulve og frit udsyn til himlen og med til at trække lys ind i boligen.

Der er overdækkede terrasser til alle boliger, der er skåret ind i byggeriet.

previous next

Den spanske trappe i Værløse

I forlængelse af Værløse gågade runder et nyt boligkvarter med café og Kvickly handelsstrøget af på en smuk skulpturel måde. En stor trappe er bindeleddet mellem gågade og boligkvarteret

Byggefakta

Stiagergrunden
Bymidten 73
3500 Værløse
Danmark

Bygherre:
Per O. Holding ApS, Coop Danmark A/S
Arkitekt:
JJW Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Wissenberg A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Det er svært ikke at tænke på den spanske trappe (Scalinata della Trinitá dei Monti) i Rom. Denne vidunderlige trappe, der fører op til kirken Trinitá dei Monti, og hvor der forneden findes et springvand. En trappe, som er samlingspunktet for tusindvis af turister og romere, der bruger trappen til et øjebliks afslapning. Og som egentlig slet ikke har noget med Spanien at gøre, da trappen og pladsen blev konstrueret på ordre af en fransk diplomat – og altså er bygget af franske penge. Det eneste den har med Spanien at gøre er, at trappen fører fra Piazza di Spagna op til kirken.

Åndehul

Men tilbage til Værløse. Tilbage til Bymidten og Stiagergrunden, der har fået sin egen ’spanske trappe' i forbindelse med et nyt boligkvarter, hvor stueetagen består af en Kvickly og Café Baresso. Caféen er placeret som en indskudt etage under nogle af boligerne og har en terrasse, hvor gæsterne kan sidde udenfor og nyde en kop kaffe. Foran Kvickly etableres et torv, der skal fungere som en forlængelse af gågaden.

Den store trappe går op til caféen for så at dele sig på hver sin side og fortsætte op til boligkvarteret. Og det er ikke svært at forestille sig, at trappen bliver det samme trækplaster for Værløse, som den spanske trappe er for Rom. Et åndehul for handlende midt i shoppingturen, men også nærmest boligejernes egen cafe og ekstra uderum på en lun forårsdag.

- Cafeen er jo et oplagt mål at slutte en shoppetur på, lyder det fra Niels Toft Wendelboe, arkitekt fra JJW Arkitekter A/S.

Placeret på en bakke

Det nye boligkvarter med indkøbsmulighed og kaffetår glider smukt ind i bybilledet og danner en afslutning på gågaden. Men byggeriet har også sine helt egne arkitektoniske toner, der samtidig adskiller sig og giver det samlede Bymidte et løft. Byggeriet er egentlig ikke specielt højt, men er placeret på en bakke og syner dermed højere. 

Selve boligkvarteret er lavet i forskudte bygninger. Den ene bygning er som et tårn, der kan ses hele vejen fra den modsatte side af gågaden. 

På modsatte side af byggeriet er der endvidere en trappe ned til vejen.
- Trappen gør, at kvarteret ikke kommer til at fremstå som en lukket borg. Her er flere indgange, og man kan også gå den vej til handelsstrøget uden nødvendigvis at være boligejer, siger Niels Toft Wendelboe.

Byggeriet er fordelt med 4.900 kvm til 45 lejligheder i størrelsen fra 75 kvm til 140 kvm fordelt på syv boligblokke, samt 2.800 kvm butik til Kvickly, der bygges op efter et helt nyt koncept og bliver det første af sin art i Nordsjælland. Det betyder bl.a., at varehuset får områdets største afdeling for økologi. Caféen sætter sig på 200 kvm. Der bliver 285 p-pladser, der er fordelt i henholdsvis et parkeringshus og en parkeringskælder.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 1

Bolig

Åhaven

Boliger i stringent variation

Kontorhus

Company House

Smukke facader på stribe

Kontorhus

Company Park Com2

Moderne kontorhus i grønne omgivelser

Kulturcenter

DR-Byen segment 4, Koncerthuset

Meteornedslag i Ørestaden

Bolig

Finderup Parken

Boliger i byen med egen park

Hotel og konference

First Hotel Vesterbro

Konferencepavillon i baggården

Bolig

Grønløkkeparken

Nye boliger på gammel industrigrund

Offentlige kontorer

Helsingør Byret

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Hotel og konference

Hindsgavl

Kostald forvandlet til hotel

Offentlige kontorer

Kilde Allé

Udsigt og små oaser til skattefolket

Bolig

Magnolia Husene II

Elegance i Porcelænshaven

Domicil

Multiline

Højlager med omtanke

Bolig og kontor

Rørfabrikken

Markante boliger i højden

Domicil

ScanNet

Fra kosteskab til storkontor

Pengeinstitut

Sparbank

Afskærmet bank

Bolig

Stiagergrunden

Den spanske trappe i Værløse

Kontorhus

TV 2

TV 2 holder stilen

Domicil

VKR Holding

VKR-domicil i lysets tegn