Åhaven

:
marts 2009

Zink er et gennemgående materiale i Åhaven. Der er blandt andet brugt zink på øverste etage i lejlighedskomplekset og til at indramme rækkehusenes kviste.

Åhaven består af 146 rækkehuse i to og tre plan og af et lejlighedskompleks på 96 lejligheder.

De hvide døre bidrager til et lyst interiør. Alle dørene i Åhaven er leveret af Swedoor-Jutlandia.

De ikke-bærende skillevægge er lavet af gasbeton. Xella Danmark A/S har pakket og leveret pladerne separat til hvert hus.

De funktionelle og æstetiske badeværelser fra HBS Skandinavien indeholder alt, hvad der er brug for – uden at optage for mange kvadratmeter.

previous next

Boliger i stringent variation

Bebyggelsen Åhaven i Vallensbæk er funktionelle lejligheder og rækkehuse, som er en moderne variation over de gamle arbejderboliger i Kartoffelrækkerne

Byggefakta

Åhaven
Stationstorv 13
2665 Vallensbæk Strand
Danmark

Bygherre:
Sjælsø Gruppen A/S
Arkitekt:
Hvidt & Mølgaard A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
26000 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.

Tekst: Torben Kastrup

En imødekommende allé af plataner går gennem Vallensbæks nye kvarter, Åhaven, der som navnet signalerer, ligger ved et vandløb, nærmere betegnet Store Vejle Å. Bebyggelsen består af hyggelige rækkehuse og et lejlighedskompleks, hvorfra der er udsigt ud over å og skov, og fra penthouselejlighederne på fjerde sal er der endda kig til Øresund, som blot ligger en lille kilometer væk.

En lydmur

Åhaven er bygget i gule teglsten med en trykket fuge, som giver en let kontrast til det hældende tag, der er dækket af sort tagpap. Det er et pænt ydre, som man bemærker, når man kører på Søndre Ringvej fra Vallensbæk mod Ishøj. Fra vejen ser man kun bebyggelsens etagehus, der er placeret, så det skærmer de lavere rækkehuse mod trafikstøjen fra den befærdede vej. Til gengæld har lejlighederne lyddæmpende vinduer med tre lag glas, som holder al støj ude. Og lejlighedernes store rummelige altaner vender mod den stille sydvestvendte side, hvor udsigten er grøn. Opgangene er enkle og smagfulde med sorte klinker på gulvet, og tager man trappen op, foregår det på trin af hvid terrazzo. Selve lejlighederne er funktionelle, og køberne har haft mulighed for selv at være med til at indrette dem. I kælderen har hver lejlighed et depot, desuden er der rum til barnevogne og cykler, men ingen indendørs bilparkering.

Stramt og enkelt

Åhavens rækkehuse er ikke placeret forskudt for hinanden, men ligger på strenge snorlige rækker. Og denne stramhed, som kendetegner husenes placering, genfindes i selve arkitekturen, der er præget af stringent enkelthed. Den eneste variation i husrækkerne er højdeforskellen mellem de mindre huse i to plan og de større i tre plan. Åhavens enkelthed minder om den upyntede stil, som kendes fra de gamle arbejderboliger i Kartoffelrækkerne i København. Men trods referencerne til tidligere tiders byggestil inden for rækkehuse, så er Åhaven ikke en idyllisk anakronisme, men har et moderne touch, hvilket har været vigtigt for arkitekt Peter Møller fra Hvidt & Mølgaard.

- Vi har brugt en del zink i byggeriet, fordi det giver husene et moderne nutidigt præg. Desuden er zink et traditionelt og gennemprøvet materiale, som holder længe uden vedligeholdelse og som patineres på en god og pæn måde, siger Peter Møller.

Der er brugt zink til at indramme de høje kvistvinduespartier, og materialet bidrager dermed til at skabe dybde og variation i facaderækkerne. Desuden er der brede zinkskorstene på tagryggen, hvorfra al ventilation sker. Ved at samle de forskellige ventilationskanaler, undgår man at perforere taget mere end et enkelt sted, og sikrer dermed et stærkere tag.

Lethed og transparens

Todelte carporte adskiller rækkehusene fra hinanden på indgangssiden, mens bøgehække, som højest må være 140 cm høje, afgrænser husene på den sydlige terrasseside. Rækkehusenes indgange vender mod nord, men tagvinduer sikrer lyse og indbydende entreer. Store vinduer og et gennemlyst trappeparti midt i huset skaber i det hele taget lyse rum overalt. På øverste etage er der endda så højt til loftet, at der er plads til en hems, uden at det vil svække det lyse indtryk. Dørene, der er malet i den hvide farve RAL 9010, bidrager også til det lyse og venlige interiør. Det er Swedoor-Jutlandia i Sdr. Felding, som har leveret de cirka 950 døre af typen BD30/35dB til både rækkehusene og lejlighederne. I yderdørene er ekstra kraftigt sikkerhedsblik monteret, som gør det betydeligt vanskeligere for ubudne gæster at komme ind.

I bad med HBS

 

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 1

Bolig

Åhaven

Boliger i stringent variation

Kontorhus

Company House

Smukke facader på stribe

Kontorhus

Company Park Com2

Moderne kontorhus i grønne omgivelser

Kulturcenter

DR-Byen segment 4, Koncerthuset

Meteornedslag i Ørestaden

Bolig

Finderup Parken

Boliger i byen med egen park

Hotel og konference

First Hotel Vesterbro

Konferencepavillon i baggården

Bolig

Grønløkkeparken

Nye boliger på gammel industrigrund

Offentlige kontorer

Helsingør Byret

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Hotel og konference

Hindsgavl

Kostald forvandlet til hotel

Offentlige kontorer

Kilde Allé

Udsigt og små oaser til skattefolket

Bolig

Magnolia Husene II

Elegance i Porcelænshaven

Domicil

Multiline

Højlager med omtanke

Bolig og kontor

Rørfabrikken

Markante boliger i højden

Domicil

ScanNet

Fra kosteskab til storkontor

Pengeinstitut

Sparbank

Afskærmet bank

Bolig

Stiagergrunden

Den spanske trappe i Værløse

Kontorhus

TV 2

TV 2 holder stilen

Domicil

VKR Holding

VKR-domicil i lysets tegn