Dansk Neuroforsknings Center

:
marts 2009

Dansk Neuroforsknings Center åbner sig ud til Nørrebrogade og skiller sig ud fra resten af sygehusbyggeriet med sin glasfacade og hvide baguettes. Entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S har bygget råhuset.

De øverste etager er indrettet til laboratorier og kontorer. Glasvægge og markante farver giver et behageligt miljø. Thorn Lighting A/S har leveret belysningen.

Facaden opleves let og levende med hvide baguettes kombineret med glasbeklædning mellem vinduerne. HSHansen har leveret glasbeklædningen.

For at få mest muligt dagslys ned i underetagen er der udført 3 fine ovenlys, fint detaljeret med en sokkel i tegl. De er udført i aluprofiler og er fra HSHansen.

I auditoriet er den akustiske regulering blevet en fin detalje omkring skærmen.

Auditoriet er på mange måder et spændende rum. Den 6 meter brede bagprojektionsskærm får hurtigt opmærksomheden, den er leveret af Audio-Visuelt Centrum A/S. Jyllands Markisefabrik A/S har leveret et hæve-/sænkesystem til belysningspanelerne i loftet.

I lysgårdene er der gjort meget ud af detaljerne, og på en måde der skaber en lige linje til resten af sygehuset. Særligt den gule klinke er et materiale, der kendetegner hele sygehuset.

previous next

Hjernecenter med udsyn

En ny og selvstændig fløj er indføjet i ’Højhuset’ ved Århus Sygehus ud mod Nørrebrogade. Byggeriet har været lang tid undervejs, men er til gengæld banebrydende for hjerneforskningen i Danmark

Byggefakta

Dansk Neuroforsknings Center
Nørrebrogade 44
8000 Århus C
Danmark

Bygherre:
Region Midt, Århus Sygehus
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S, Kuben Management A/S, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
Entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S, BM Byggeindustri, Hobro A/S, Sloth Møller A/S, Hune & Elkjær A/S, Kirkebjerg A/S, Oluf Jørgensen A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.

Det tidligere ’Kommunehospital’ er bygget i et utal af etaper siden 1893, alle i fløje orienteret vinkelret på Nørrebrogade. En klar struktur, der samtidigt slutter sig til en egen gade, der også er bebygget på modsatte side. Hospitalet er kendetegnet ved enkle bygningskroppe i røde tegl, tegnet af Arkitektfirmaet C.F. Møller siden 1931. Bydelen er også ramme for Århus universitet, som tegnestuen også står bag. Afdelingerne for bl.a. neurologi og neurokirurgi ligger i hospitalets nordligste ende som to fløje i en åben trekant (Højhuset).

Med opførelsen af Dansk Neuroforsknings Center (DNC) er trekanten blevet sluttet, og den nye fløj ligger på langs mod Nørrebrogade. Nybyggeriet adskiller sig også på flere måder arkitektonisk – det udtrykker også en moderne åbenhed – stedet henvender sig ud i verden og til medicinstudiet på den anden side af gaden.

Århus på landkortet

Indtil for nylig har professor i medicinsk neurobiologi, Albert Gjedde, været leder af PET-centrets forskningsafdeling. Han har været drivkraften i etableringen af DNC, ved bl.a. at pege på mulighederne for at skabe et center, med international interesse. Neuroradiologisk Afdeling og PET-centret skabte i samarbejde Danmarks Grundforskningsfond Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab. Forskningen viste sig at være så lovende, at der var behov for meget mere plads. I det nye center er der etableret faciliteter til forskerne primært som kontorer, laboratorier og scannere, der dog også bruges af patienter i regionen. I mellem ligger et auditorium og en stor kantine.

Glæde over det lokale samarbejde

Byggeriet har været 10 år undervejs og har derfor allerede en historie bag sig. Før økonomien faldt på plads måtte projektet igennem flere licitationer. Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S lavede et skitseforslag, der blev sendt i udbud. Omsider kunne byggeriet gå i gang med to hold totalentrepriser. Råhuset er udført af Entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S sammen med BM Byggeindustri, Hobro A/S, ingeniørfirmaet Sloth Møller Rådgivende ingeniører A/S og arkitektfirmaet Hune & Elkjær A/S.

De mange implicerede har haft en positiv effekt på projektet, der er foregået i et godt samarbejde mellem parterne. Entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S har også deltaget i et senere udbud for bl.a. auditoriet, hvor aptering ikke var med i det første udbud. Kælderen rummer også komplicerede opgaver omkring indkapsling af cyklotronen, der bruges i forbindelse med PET scanning, og er også udført i anden udbudsrunde. Entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S har selv stået for murer og betonarbejdet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 1

Bolig

Åhaven

Boliger i stringent variation

Kontorhus

Company House

Smukke facader på stribe

Kontorhus

Company Park Com2

Moderne kontorhus i grønne omgivelser

Kulturcenter

DR-Byen segment 4, Koncerthuset

Meteornedslag i Ørestaden

Bolig

Finderup Parken

Boliger i byen med egen park

Hotel og konference

First Hotel Vesterbro

Konferencepavillon i baggården

Bolig

Grønløkkeparken

Nye boliger på gammel industrigrund

Offentlige kontorer

Helsingør Byret

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Hotel og konference

Hindsgavl

Kostald forvandlet til hotel

Offentlige kontorer

Kilde Allé

Udsigt og små oaser til skattefolket

Bolig

Magnolia Husene II

Elegance i Porcelænshaven

Domicil

Multiline

Højlager med omtanke

Bolig og kontor

Rørfabrikken

Markante boliger i højden

Domicil

ScanNet

Fra kosteskab til storkontor

Pengeinstitut

Sparbank

Afskærmet bank

Bolig

Stiagergrunden

Den spanske trappe i Værløse

Kontorhus

TV 2

TV 2 holder stilen

Domicil

VKR Holding

VKR-domicil i lysets tegn