Helsingør Byret

:
marts 2009

Retten i Helsingør har fået til huse i to gamle industrihaller, der er total istandsat. Hele byggeriet bærer præg af vertikale løsninger.

Retten har fået et gademiljø med tilhørende gadelamper. Alle indvendige lysarmaturer er leveret af Luminex Øst.

Der er tilføjet en førstesal i Retten, hvor der kun er adgang for personalet. Der er monteret glasvægge og døre indtil kontorer. Glasvægge er leveret og monteret af Deko loft + væg p/s, døre er fra Swedoor-Jutlandia.

previous next

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Der er tænkt i vertikale løsninger i den nye Helsingør Byret, som har til huse i to store gamle industrihaller

Byggefakta

Helsingør Byret
Prøvestensvej 50
3000 Helsingør
Danmark

Bygherre:
J&J Development A/S
Bygherrerådgiver:
Henrik Nielsen A/S
Arkitekt:
Kasper Danielsen Arkitekter A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
4200 kvm.
Byggesum: 
40 mio. kr.

På lang afstand tiltrækker Retten i Helsingør sig opmærksomheden med sin lyse gullige facadefarve som en ensartet overflade. Men skindet bedrager, jo tættere på, man kommer. Farven ændrer sig ikke, men det gør facaden, der minder om et puslespil med meget store brikker – endda i forskellige størrelser. Facaden er nemlig beklædt med lyse finerplader – Parklex 1000 – som ikke er specielt brugt i Danmark, men oftere ses i udlandet. ’Brikkerne’ i facaden er med til at skabe liv i et ellers stort og fladt facadeudtryk.

- Men det giver samtidig også et let udtryk i en stor bygning, forklarer arkitekt Jan Moxness fra Kasper Danielsens Arkitekter.

Indmad skrabet ud

På Rettens nye adresse har der tidligere været hovedkontor samt bilopmagasinering og værksted for Mitsubishi. De to gamle industrihaller, som ligger forskudt i forhold til hinanden, har fået lov at stå, og så er al indmaden skrabet ud. Dernæst er facade, tag og gulve blevet efterisoleret, inden den nye indmad er kommet til.

Indmaden består bl.a. i, at udelivet er trukket ind i bygningen. Man træder faktisk ind på en ’gade’, som er den offentlige zone, hvor man kan vente på at blive kaldt ind til retsmøder. Gaden er bred og rummelig, og er beklædt med kvadratiske grå granitfliser. Her er også gadelamper ’Neo Pole’ ud over ’Ecalux’ downlights, der hænger ned fra loftet.

- Man skal nærmest opfatte det som en by, man går rundt i. Det er jo et råt hus med synlige installationer, og hvis man vil have udeliv indenfor, skal det være lidt rustikt, ellers kommer det til at se for poleret ud, siger Jan Moxness.

Ni retssale

Den offentlige gade giver adgang til ni retssale. De er alle lavet som en slags kuber i bygningen. Kuberne er beklædt med birkefinerplader, der giver associationer til den ydre facade. Lofterne er beklædt med Troldtekt lys natur med en ultrafin struktur og med ret kant K0, monteret med Troldtekt skruer leveret af L. Hammerich A/S.

I bygningen har man tilføjet en første sal langs den ydre randzone. Her er der indrettet kontorer til dommerne og en kantine. Der er benyttet glasvægge og døre ind til kontorerne og som værn rundt på gangen, for at skabe så meget åbenhed som muligt.

- Det er jo helt klart en udfordring, at man gerne vil skabe et åbent miljø, men samtidig også tilgodese diskretionen. Derfor skal der også bruges en foliering til glasdørene og kantinen, hvorfra der er udsigt til gaden. Det skal ikke hindre udsyn, men hindre indblik, forklarer Jan Moxness.

Det er DEKO loft + væg p/s, der har leveret og monteret glasvægge i to forskellige typer, der tager hensyn til de forskellige lydkrav, der har været til byggeriet.

Vertikale løsninger

Bygningens rummelighed har i høj grad været med til at kunne skabe de mange vertikale løsninger.
F.eks. er Z-line armaturerne i loftet på dommerkontorerne også brugt uden for kontoret på gangen, men her er armaturerne vendt, så de hænger lodret på væggene med en glasplade i stedet for lameller som inde på kontorerne. Al belysning er leveret af Luminex Øst.

Der har også været specialhensyn at tage med hensyn til døre og vægge. De har jo forskellige funktioner i huset, og derfor også forskellige tykkelser. For nogle rum kræver mere lydisolation end andre. Det er Swedoor-Jutlandia, der har leveret alle dørene færdigmalet i Ral 9010.

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 1

Bolig

Åhaven

Boliger i stringent variation

Kontorhus

Company House

Smukke facader på stribe

Kontorhus

Company Park Com2

Moderne kontorhus i grønne omgivelser

Kulturcenter

DR-Byen segment 4, Koncerthuset

Meteornedslag i Ørestaden

Bolig

Finderup Parken

Boliger i byen med egen park

Hotel og konference

First Hotel Vesterbro

Konferencepavillon i baggården

Bolig

Grønløkkeparken

Nye boliger på gammel industrigrund

Offentlige kontorer

Helsingør Byret

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Hotel og konference

Hindsgavl

Kostald forvandlet til hotel

Offentlige kontorer

Kilde Allé

Udsigt og små oaser til skattefolket

Bolig

Magnolia Husene II

Elegance i Porcelænshaven

Domicil

Multiline

Højlager med omtanke

Bolig og kontor

Rørfabrikken

Markante boliger i højden

Domicil

ScanNet

Fra kosteskab til storkontor

Pengeinstitut

Sparbank

Afskærmet bank

Bolig

Stiagergrunden

Den spanske trappe i Værløse

Kontorhus

TV 2

TV 2 holder stilen

Domicil

VKR Holding

VKR-domicil i lysets tegn