Ringkøbing Centret

:
marts 2009

Facaderækken ud mod Herningvej har en tilkørselsvej til vareindlevering.

Helge Frandsen A/S har forsynet fire af butikkerne med strålevarmepaneler i lofterne.

Kvickly skiller sig en smule ud, bl.a. med et højere, anderledes indgangsparti.

previous next

Facader i farten

Butikscenter i Ringkøbing viser sig som hvide kuber med sorte mellembygninger

Byggefakta

Ringkøbing Centret
Skaadsmosevej 11
6950 Ringkøbing
Danmark

Bygherre:
Boka Group A/S
Arkitekt:
Skala Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Hesø Udvikling A/S
Ingeniør:
Arne Elkjær A/S
Areal:
8800 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Stram rytme og enkelhed præger Ringkøbings nye indkøbscenter, der blev taget i brug i efteråret. Langs den trafikerede Herningvej ligger fem moderne kædeforretninger i hver sin hvide, rektangulære betonbygning med et enkelt stort glasparti som vindue og bundet sammen af lavere sorte, tilbagetrukne mellembygninger.

Centrets kunder og medarbejdere vil naturligt nok i stort omfang være lokale, men ellers kan man ikke sige, at fjordbyen ved Vesterhavet har sat sit aftryk på projektet. Det blev udviklet og solgt af Boka Group i Odense, som udskrev en arkitektkonkurrence, der blev vundet af Skala Arkitekter A/S i Horsens. Totalentreprenør blev HESØ Udvikling A/S i Risskov, som blev startet i 2006 af de to erfarne byggefolk Henrik Thomsen og Søren Vidriksen. Arne Elkjær A/S Rådgivende Ingeniører, Århus, har projekteret konstruktioner og kloak. Heller ingen af de øvrige rådgivere og underentreprenører er fra Ringkøbing.

Krav om åbning mod vejen

Boka Group købte hjørnegrunden, der var tom bortset fra et enkelt hus, af Ringkøbing-Skjern Kommune. Fra den kommunale myndigheds side blev der stillet æstetiske krav til udformningen af projektet.

- Grunden til, at vores forslag vandt, var at vi brød den lange facade ud mod landevejen op i adskilte enheder. Indgangspartierne vender ud mod parkeringsarealet til modsatte side, men kommunen ønskede et åbent byggeri ud mod Herningvej, og det har vi opfyldt med de fem brede glas-/alupartier. De sorte mellembygninger er udnyttet til kontorer, personalerum og varegårde, fortæller Flemming Kristoffersen, den ene af de to sagsarkitekter fra Skala Arkitekter.

HESØ Udvikling startede byggeriet i oktober 2007 og afleverede efter planen 11 måneder senere.

- Der har ikke været komplikationer undervejs. Tværtimod har projektet været præget af en rigtig god samarbejdsånd og dialog mellem kommunen, bygherren, arkitekten, ingeniøren og os. Jeg har 12 års erfaring med at bygge butikscentre, så vi vidste, hvad vi gik ind til og kunne meget hurtigt give en pris på opgaven, siger direktør Søren Vidriksen, HESØ Udvikling.

Vandbassin under Kvickly

Byggeriet er opført i hvide, glittede og sorte frilagte sandwichelementer. Glaspartierne gentages på de indadvendte facader ud mod p-pladsen, hvor der er isat indrammede indgangsportaler. Kun Kvickly, der optager 3.700 af de knap 9.000 kvm, danner flanke med en længere bygningskrop og et forhøjet indgangsparti med rondel og blændede glasfelter øverst.

Ingen kunder vil spekulere over, at der under den ene halvdel af Kvickly varehuset blev udgravet og støbt et vandbassin, som i brandsituationer kan forsyne sprinkleranlægget i hele centret. Da kommunen ikke kunne levere det fornødne vandtryk, var det ikke muligt at basere sprinklingen på den kommunale vandforsyning, fortæller projektleder Michael Due, Arne Elkjær A/S.

- Områdets høje grundvandsspejl kunne have drillet os, men heldigvis blev råhusarbejdet udført i en tør periode. En anden udfordring er de barske vindforhold i Ringkøbing, som har foreskrevet velkendte og velafprøvede tunge konstruktioner med betonvægge og -tag, siger Michael Due.

Waterstrip fra Helge Frandsen

Indvendigt er byggeriet præget af samme enkelhed som ude med plads til individuelle hensyn til de fem lejere. Det vil være muligt at underinddele enhederne, hvis behovet skulle opstå.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 1

Bolig

Åhaven

Boliger i stringent variation

Kontorhus

Company House

Smukke facader på stribe

Kontorhus

Company Park Com2

Moderne kontorhus i grønne omgivelser

Kulturcenter

DR-Byen segment 4, Koncerthuset

Meteornedslag i Ørestaden

Bolig

Finderup Parken

Boliger i byen med egen park

Hotel og konference

First Hotel Vesterbro

Konferencepavillon i baggården

Bolig

Grønløkkeparken

Nye boliger på gammel industrigrund

Offentlige kontorer

Helsingør Byret

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Hotel og konference

Hindsgavl

Kostald forvandlet til hotel

Offentlige kontorer

Kilde Allé

Udsigt og små oaser til skattefolket

Bolig

Magnolia Husene II

Elegance i Porcelænshaven

Domicil

Multiline

Højlager med omtanke

Bolig og kontor

Rørfabrikken

Markante boliger i højden

Domicil

ScanNet

Fra kosteskab til storkontor

Pengeinstitut

Sparbank

Afskærmet bank

Bolig

Stiagergrunden

Den spanske trappe i Værløse

Kontorhus

TV 2

TV 2 holder stilen

Domicil

VKR Holding

VKR-domicil i lysets tegn