Ørestad Skole

:
september 2012

Ørestad skole og bibliotek ligger centralt i bydelen på en grund, hvis længdeakse går langs med Arne Jacobsens Allé. Arkitektur: KHR arkitekter AS.

Facadernes brug af applikationer er et virkemiddel til at fortælle den store historie om en bjergby i Toscana. Afsætning af facadernes stål: HLM Teknisk Landmåling A/S.

Klasserum med trekantede, fleksible modul borde med højtrykslaminat fra Højer Møbler. Stolen er Nova Gas Medi. Projekt: Claus Bjarrum Arkitekter.

 

Højer Møbler har haft en totalleverance af møbler med bl.a. dette snedkerarbejde i form af et reollandskab med huler til de mindste. Set i biblioteket, hvor øvrige inventar er fra BCI.

Højer Møbler har haft en totalleverance af møbler med bl.a. dette snedkerarbejde i form af et reollandskab med huler til de mindste. Set i biblioteket, hvor øvrige inventar er fra BCI.

Glaspartierne, hvis indramning er skjult og integreret for optimal effekt i mødet med murens massiv, er solskærmede med Faber gardiner af typen Large.

Gulvene i Ørestad skole og bibliotek er den skridsikre vinyl med kvarts og karborundum, ContraX fra Altro Danmark. Møblet er Bubble Chair af Eero Aarnio for Adelta.

Klasserummene er alle åbne for forbipasserende, så eleverne bevarer kontakten til omverden. Det hele foregår gennem glaspartier af typen FG fra Deko Loft + Væg.

previous next

Et fyrtårn for hele byen

Visionen bag Ørestad skole og bibliotek er at skabe et socialt og kulturelt omdrejningspunkt for hele Ørestad

Byggefakta

Ørestad Skole
Ørestad Boulevard/Arne Jacobsens Allé
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Københavns Ejendomme
Totalrådgiver:
KHR Arkitekter A/S
Arkitekt:
KHR Arkitekter A/S
Ingeniør:
WSP Group Ltd. Sweden, Cenergia Energy Consult A/S
Andre aktører:
Faber Danmark A/S, Deko Loft + Væg P/S, HLM Teknisk Landmålíng, Light Makers A/S
Areal:
13900 kvm.
Byggesum: 
290 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2010 - juni 2012

- Vi har en forpligtelse til at bygge kvalitet, når vi bygger en offentlig skole, sagde arkitekt MAA Mikkel Beedholm, KHR Arkitekter A/S, da han holdt åbningstalen på Ørestad skole i april.

Og, kan vi for egen regning føje dertil, en tilsvarende pligt til at lade arkitekturen gå i dialog med sit samfund, banebrydende, mens den forbilledligt stiller sig til rådighed som redskab for udvikling.

Med dette skolebyggeri - den første nye skole i København i ti år - viser arkitekturen en ny vej til at lade formsprog og bygningslayout indgå som aktører i en ny matrix for læring gennem samvær og fællesskab. Tør man svinge sig så højt op i rosernes vokabularium, er Ørestad skole vejviser til en ny selvforståelse for det civiliserede menneske. Passer det statement, der her leveres, er vi på vej fra mig-kulturen til vi-samfundet, en civilisation der fortsat har individet i centrum, javist, men nu i centrum for det fælles liv, den fælles oplevelse, den fælles læring. Den monomane jeg-dyrkelses ensrettede stræde er nu omsider mundet ud i torvepladsens myldrende fællesskab, hvor frugtbar sam-eksistens kun opnås gennem den enkeltes respekt for flertallet og vice versa.

Sådan set ikke noget nyt. Snarere en fuld cirkels genoptagelse af ældgamle, humanistiske dyder.

Men i arkitekturen er det dog særegent at opleve et hus – i dette tilfælde altså en skole, et folkebibliotek og en daginstitution – som ikke bare er en stor episk fortælling om toskanske bjergbyer fra en tidlig middelalder, men som samtidig i sin udformning lever op til en testamentelig dyd: Giv kejseren, hvad kejserens er, Gud, hvad Gud tilhører. Her er de frugtbareste rammer skænket til den enkeltes læring og i det skønneste interiør; men her er således også det åbne hus til det omliggende samfund med alle dets naboer. Invitationen til at besøge Ørestads skoles ‘piazzaer’ kan opleves 24/7 via de udvendige trapper, som samtidig forbinder det kombinerede skole- og folkebibliotek i stueplanet med skolens øvrige niveauer, en samhørighed der også udtrykkes gennem de indvendige trappeforløb.

KHR Arkitekters disponering af Ørestad skole skaber en optimal udnyttelse af den dybe grund på hjørnet af Arne Jacobsens Allé og Ørestads Boulevard; det sker ved, at skolens i alt otte etager præsenterer sig som et terrasseret landskab, en klippeformation er associationen, hvis mange facetter opnås med en rytmisk vekslen mellem lukkede teglstenfacader og åbne glaspartier. Skolens længdeakse løber langs med Arne Jacobens Allé og dermed fra nord mod syd. Den markeres samtidig i tre dimensioner af karakterfulde trapper, der flankerer bygningen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 3

Butikscenter

Åcenter Horsens

Bølgeformer og runde hjørner ved Åcenter

Kontorhus

Flintholm Company House

Frederiksbergstemning i helt ny aftapning

Hospital

Glostrup Hospital

Hospitalsombygning med plads til fortiden

Shoppingcenter

Ikea Tåstrup

Verden er blå og gul

Bolig

Ishøj Stationsplads

Ny sammenhæng i Ishøjs centrum

Butikscenter

Kvickly Grindsted

Konceptbyggeri med lokal tilpasning

Bolig

Lighthouse

Dynamisk facade ved havnefronten

Forskningscenter

Maabjerg Bioenergy

Energien åbner sig

Bolig

Margretheholm

Stabelville

Domicil

MH Møbler

Klassisk elegance i alle skalatrin

Bolig

Olgas Have

Drømmeboliger i idrætsbyen

Bolig

Søborg Huse

Murværkets triumf

Plejecenter og genoptræning

Vejlby Plejecenter

Fint indpassede boliger i teglmiljø

Skole

Ørestad Skole

Et fyrtårn for hele byen

Bolig

Østerbro Have

Luksusboliger på Østerbro