Lighthouse

:
juni 2012

De bølgende altaner giver en flot dynamik til facaderne, der samtidig opnår en privathed trods de store glaspartier.

Køkkenet er placeret mellem indgangen og stuen i sit helt eget design, yderst diskret og elegant. De er tegnet af 3XN til Lighthouse*.

previous next

Dynamisk facade ved havnefronten

De første beboere er flyttet ind i Lighthouse* og er med til at forvandle den tidligere containerhavn til moderne boligområde

Byggefakta

Lighthouse
Helge Pedersens Gade
8000 Århus C
Danmark

Bygherre:
HavneInvest Aarhus ApS
Arkitekt:
3XN A/S, UNStudio
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Rheinzink Danmark A/S
Areal:
12600 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2011 - marts 2012

’A landmark to live in’ er et slogan for Lighthouse* byggeriet, og det har vist sig at være holdbart. Tredje etape af den samlede bebyggelse på den yderste ø er netop færdiggjort, og samtidigt er alle boliger solgt på nær nogle ganske få, af de i alt 123 lejligheder.

Tilbage i 2007, mens 3XN havde arkitektkontor i Aarhus, vandt de konkurrencen om de i alt fem boligetaper, der har fået titlerne L I G H T. Den seneste etape, L, er den højeste og største og ligger længst inde mod skoven med udsigt mod henholdsvis by, skov og hav.

Bygning I (den første) rummer 94 ejerlejligheder, bygning G er almennyttige boliger (boligforeningen AAB). Tilsammen udgør de tre bebyggelser en urban tæthed med et relativt grønt miljø og med sin egen identitet, der gør boligerne utrolig populære.

- Lighthouse er placeret på et område på alleryderste del af Århus Havn, der består af hævet havbund. På den baggrund udfoldes idéen bag byggeriets formgivning. Referencen for byggeriet er bølgerne og vandet, hvor såvel formen og facaden er inspireret af vandet. Samtidig reflekterer bygningernes bølgende facade også solens stråler som flimmer, ligesom havets vandspejl og fremstår dermed levende. Den bølgede form indfanger solens stråler og skaber lyset, der spejles fra syd til nord på bygningerne, og i designet afspejler facadernes karakteristiske mønstre samtidig lysets refleksioner i vandet. Designet af bygningernes karakteristiske form sikrer desuden alle boligerne sol og udsigt ned mod vandet og lader dem samtidig fremstå på én gang individuelle og som del af en homogen helhed, siger Kim Herforth, Partner & kreativ direktør 3XN.

Skulpturen på øen

Lighthouse* byggeriet er tænkt som en samlet serie bygninger, der tilsammen udgør en skulpturel helhed. Indbyrdes opstår en dynamik mellem bygningskroppene med deres kurvede former og søgen efter lyset.

Samme udgangspunkt har facaderne, der i udsnit også opleves både skulpturelle og næsten levende. Den store andel af glaspartier med de svungne terrasser giver en lethed, til de ellers store betonbygninger, man sjældent ser. Altanerne er bredest, hvor de har glasværn, og bliver smallere hvor værnet er i fiberbeton og giver mere privathed. Da denne variation både sker horisontalt på etagen og vertikalt op igennem etagerne, bliver det samlede billede en meget appellerende, bølgende form.

Lighthouse* bygningerne er placeret på sin egen ø. Den store containerflade er ved at blive skåret op til den masterplan, der oprindeligt blev lagt over De Bynære Havnearealer, i dag kaldet Aarhus Ø. Vand bliver et altdominerende element. Ikke blot er havet den store attraktion, bydelen er også ved at få et urbant landskabsrum med stille kanaler, broer, pladser og træer. Aarhus Kommune har gjort et stort stykke arbejde for at sikre fælles, rekreative områder af en vis kvalitet.

Kvaliteten i altaner

Ole Byriel, direktør for Havneinvest A/S fortæller, at Lighthouse* rummelige altaner er en af byggeriets helt store forcer. Boligerne er godt indrettet med specialdesignede køkkener og badeværelser, og man kan gå ud på den kontinuerlige altan fra de fleste rum i boligen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 3

Butikscenter

Åcenter Horsens

Bølgeformer og runde hjørner ved Åcenter

Kontorhus

Flintholm Company House

Frederiksbergstemning i helt ny aftapning

Hospital

Glostrup Hospital

Hospitalsombygning med plads til fortiden

Shoppingcenter

Ikea Tåstrup

Verden er blå og gul

Bolig

Ishøj Stationsplads

Ny sammenhæng i Ishøjs centrum

Butikscenter

Kvickly Grindsted

Konceptbyggeri med lokal tilpasning

Bolig

Lighthouse

Dynamisk facade ved havnefronten

Forskningscenter

Maabjerg Bioenergy

Energien åbner sig

Bolig

Margretheholm

Stabelville

Domicil

MH Møbler

Klassisk elegance i alle skalatrin

Bolig

Olgas Have

Drømmeboliger i idrætsbyen

Bolig

Søborg Huse

Murværkets triumf

Plejecenter og genoptræning

Vejlby Plejecenter

Fint indpassede boliger i teglmiljø

Skole

Ørestad Skole

Et fyrtårn for hele byen

Bolig

Østerbro Have

Luksusboliger på Østerbro