Ikea Tåstrup

:
september 2012

Ikea Tåstrup har frisket den berømte blå-gule kombo op, og står nu markant i landskabet med sine facader af isolerende stålpaneler fra ThyssenKrupp Byggeindustri A/S.

Det flade tag over bygningens i alt godt 37.000 kvm i tre plan er på ca. 7.300 kvm. Taget er beklædt med en klimabestandig PVC tagdug fra Sika Danmark, Sikaplan 12 VGWT.

Brandløsningerne til ABA systemet (Automatisk Brand Alarmering) er bl.a. udført med en komplet løsning fra Geze Danmark med integrerede døropluk og panikgreb.

Møbelvarehusets en akse er forlænget 18 meter med omkalfatring af en tidligere kælder. Projektet er styret af OBH Rådgivende Ingeniører med hjælp fra Mangor & Nagel Arkitekter.

I møbelvarehusets restaurant og køkken er alle lofter udført med en hygiejnebeklædning fra Saint-Gobain Ecophon, Hygiene Protec A, monteret i synlige skinner.

I administrationens kontorer er farveglade malere fra Petersen & Andersen A/S sluppet løs med ruller og pensler efter en opskrift fra Ikeas egne indretningskonsulenter.

De åbne kontorer brydes af cellekontorer med glasvægge, der lader dagslyset passere. Der er etableret forbindelsestrapper de steder, hvor en lejer råder over arealer på flere etager.

Det centrale atrium rummer fælles foyer og reception for alle lejere og vertikal og horisontal infrastruktur i form af elevatorer, trappe og gangbroer til de forskellige dele af huset.

previous next

Verden er blå og gul

Ikea A/S er ved at afslutte opdateringen af sit varehus i Tåstrup. Det bliver dermed endnu et ud af 317 i 41 lande, der begynder på Småland og ender på udgangskasser

Byggefakta

Ikea Tåstrup
Mårkærvej 15
2630 Tåstrup
Danmark

Bygherre:
Ikea Ejendomme ApS
Totalrådgiver:
OBH Rådg. Ingeniører A/S
Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S
Ingeniør:
OBH Rådg. Ingeniører A/S
Andre aktører:
Saint-Gobain Ecophon A/S, Jeld-Wen
Areal:
37500 kvm.
Byggesum: 
300 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2010 - september 2012

Der er noget dybt fascinerende ved en så stram iscenesættelse af et butikskoncept, at det bliver til en globalt fortættet fortælling med en imponerende spændstighed, der kan underholde møbelkunder fra Tåstrup til Tianjin.

For det er Ikea-sagaens særegne kvaliteter: Den er enkel og folkelig, den er uden grænser, og den er genkendelig i form, farve og struktur, uanset om du køber sofa i Rhyiad eller seng i Ottawa. Og i Tåstrup er et af Ikea-koncernens ældste varehuse netop blevet opdateret til det aktuelle koncept, IMS.

Ikea Measured Systems følger overalt på kloden det samme layout: Efter parkering af bilen går ruten forbi Småland og afsætning af børnene, før man fordyber sig i varehusets veludstyrede showroom. Det er tusindvis af kvadratmeter, som kunden umærkeligt, men ufejlbarligt føres igennem med et tæppebombardement af forslag til møblering af stue og køkken, bad og børneværelse. Derefter fortsætter folkevandringen til konceptets ‘markethall’ og alt det overdådige tilbehør, der på enhver tænkelig måde kan ledsage indretningsvisionerne. Således træt og sulten af anstrengelserne ledes kunderne til at stille sulten og slukke tørsten i en velfortjent pause med kniv og gaffel, inden det afsluttende kapitel i højlageret; her bliver drømme til virkelighed i papkasser.

Tilbage står kun at passere kasselinjen ved udgangen: Nu kan vi tale ikeansk – hjemme såvel som på arbejde.

Således går det nu for sig i Tåstrup, som det gør i Aalborg og Odense, hvor OBH Gruppen som totalrådgivere indenfor de seneste fire år også har bygget varehuse til den blå-gule møbelgigant.

Facadestål

Ligesom Ikea-historien fortælles ensartet hver gang, sådan bygger man også sine huse efter samme opskrift. På bærende betonkonstruktioner lukkes facaderne med Ikea-blå elementmoduler i en sandwichkonstruktion med stål og isolerende mineraluld. Producenten af de 1.000 mm høje facademoduler i variable længder er i dette tilfælde ThyssenKrupp Bygge-system i Støvring. Konstruktionen er udført med en 0,75 mm blålakeret stålplade, beklædt med en 42 my transparent fluorpolymer, PVDF (polyvinyl difluorid). Det er en filmbelægning, der yder speciel beskyttelse mod solens UV-stråler. Derefter følger 200 mm isolering inden indersidens stål på 0,6 mm. I alt leverede ThyssenKrupp Byggesystemer 8.000 kvm facademoduler, der er befæstiget med skruer i skjulte beslag. Facaderne dækker et areal, der på den øst-vestlige akse er forlænget med 18 meter.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 3

Butikscenter

Åcenter Horsens

Bølgeformer og runde hjørner ved Åcenter

Kontorhus

Flintholm Company House

Frederiksbergstemning i helt ny aftapning

Hospital

Glostrup Hospital

Hospitalsombygning med plads til fortiden

Shoppingcenter

Ikea Tåstrup

Verden er blå og gul

Bolig

Ishøj Stationsplads

Ny sammenhæng i Ishøjs centrum

Butikscenter

Kvickly Grindsted

Konceptbyggeri med lokal tilpasning

Bolig

Lighthouse

Dynamisk facade ved havnefronten

Forskningscenter

Maabjerg Bioenergy

Energien åbner sig

Bolig

Margretheholm

Stabelville

Domicil

MH Møbler

Klassisk elegance i alle skalatrin

Bolig

Olgas Have

Drømmeboliger i idrætsbyen

Bolig

Søborg Huse

Murværkets triumf

Plejecenter og genoptræning

Vejlby Plejecenter

Fint indpassede boliger i teglmiljø

Skole

Ørestad Skole

Et fyrtårn for hele byen

Bolig

Østerbro Have

Luksusboliger på Østerbro