Margretheholm
Refshalevej
2300
København S
Danmark
Da udviklingsselskabet Sjælsø Gruppen solgte boliger på f.eks. Amerika Plads i Københavns Havn nåede udbudsprisen på ejendomsboblens bristepunkt op på kr. 50.000 pr. kvm.
Det er mindre end fem år siden.
Lige nu skriver Sjælsø salgsaftaler på spritnye, arkitekttegnede rækkehuse på Margretheholm, der indeholder knap 147 kvm til kr. 3,7 mio.
Kvadratmeterpris i 2012 kroner: 25.000!
1. etape af Margretheholms 37 boliger er derfor næsten udsolgt.
- Eksemplet viser, at boliger kan sælges, hvis bare prisen er rigtig, vurderer Sjælsø Gruppens projektchef på Margretheholm, Lars Danielsen. Han fremhæver også rækkehusenes fornemme beliggenhed i fred, ro og grønne omgivelser – bare fem km fra Rådhuspladsen i København.
- Med Margretheholm henvender vi os til børnefamilierne, og vi gør det med flotte huse, tegnet af tegnestuen Vandkunsten. Om prisen er der kun at sige, at vi har valgt en tilbageholdende strategi, der skal være med til at fyre op under udviklingen på denne adresse, forklarer Lars Danielsen. Historisk er vi i et industriområde, hvor store skibsværfter og flåden har huseret i mere end hundrede år. Bådsmandsstrædes kaserne og Christiania er nabo, men i bolig-sammenhæng er Margretheholm et endnu nyligt beskrevet blad.
For at realisere ikke mindst den økonomiske målsætning baserer arkitekturen sig på det modulbyggeri, der i de senere år også har været fundamentet under en serie prisbillige projekter til en udsultet institutionssektor. Børnehaver og vuggestuer til Københavns kommune for eksempel.
Industrielt fremstillede moduler i form af ‘containere’ – ligesom dem, der fragtes rundt på lastbiler – indrettes med alt tilbehør i form af vinduer og døre, lofter og vægge, færdige overflader og installationer. Modulerne ankommer derefter på blokvogne til byggepladsen, hvor de på en dag eller to stables til færdige stokke af rækkehuse – på Margretheholm i tre etageniveauer. Konstruktionsmaterialet er træbaseret med facader af klimabestandige pladematerialer, i dette tilfælde en fibercement, Cembrit.
Arkitekt Jan Albrechtsen, Tegnestuen Vandkunsten:
– Det har været en glæde og en udfordring at tegne familieboliger, der er økonomisk tilgængelige for børnefamilier. Engang var murværk den billigste løsning. I dag er det træelementer i en industriel proces. Væsentligt er det, at begge er naturlige byggematerialer.
I den forbindelse er det værd at mærke sig, at Margretheholm er projekteret som lavenergibyggeri, klasse 2, dvs. ifølge energimæssige bygningsanvisninger, der først bliver gældende fra 2015.