Vejlby Plejecenter

:
august 2012

De nye plejeboliger er enten orienteret mod ankomstgården eller parken på den anden side. Også herfra fremstår bebyggelsen meget venlig og velproportioneret.

Fra de nye opholdsrum er der udsyn til den eksisterende gårdhave, hvilket har været vigtigt at fastholde i den nye bebyggelse.

previous next

Fint indpassede boliger i teglmiljø

De nye boliger i Vejlby Plejecenter er på alle fronter indrettet moderne og funktionelt, men de er samtidigt følsomt indpasset i det eksisterende byggeri

Byggefakta

Vejlby Plejecenter
Vejlbygade 9
8240 Risskov
Danmark

Bygherre:
Aarhus Kommune
Totalrådgiver:
Sahl Arkitekter A/S
Arkitekt:
Sahl Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
5300 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2010 - april 2012

Ved ankomsten til Vejlby Pleje-center nær Aarhus vidner de små gader og bygninger om Vejlbys begyndelse som en landsby. Det venlige miljø præger både plejecenteret og omgivelserne med bl.a. småbutikker og en lille park med æbletræer. Vejlby Plejecenter har fået 42 nye boliger, der lever op til nutidens krav om to-rums boliger og i øvrigt en lang række teknologiske hjælpemidler, som Aarhus Kommune indarbejder i nyopførte plejeboliger.

Nogle eksisterende plejeboliger er blevet revet ned midt i bebyggelsen, mens to boligfløje og center-faciliteterne har været tilbage. Sammenbygningen af nye og ældre fløje er meget vellykket i forhold til arkitektur og det samlede miljø.

Boligbyg på hjemmebane

At bygge et plejecenter som en infill var naturligvis en logistisk udfordring, men ellers har der ikke været væsentlige udfordringer for hovedentreprenøren Dansk Boligbyg a/s. Samarbejdet med Sahl Arkitekter A/S, som de i flere andre sammenhænge har arbejdet sammen med, er forløbet rigtig fint og byggeriet er opført til tiden.

Projektleder André Sørensen fra Dansk Boligbyg a/s udtaler:

- Byggeriet er udført som en kombination af nye boligblokke samt ombygning af eksisterende bygningsmasse. Dette har gennem hele byggefasen krævet en tæt og konstruktiv dialog med både bygherre og rådgiverne for at få alle ønsker og behov indfriet.

I hovedtræk er der opført tre nye fløje i to etager med en mellemliggende forbindelsesgang, der forbinder fløjene og afskærmer et eksisterende gårdrum fra ankomstrummet, der næsten har karakter af et gårdrum trods parkerede biler. Der er en del terræn på grunden, som tydeligvis er arbejdet ind i projektets helhed.

Indgangspartierne i glas er i niveau med omgivelserne, mens man har udnyttet en delvis parterre til terapi og skabt et fint uderum ved disse faciliteter. Her er der også opsat espalier, der understreger den ekstra etage og understreger bygningens fine proportioner. Røde facadesten og røde tegltage uden udhæng giver en enkel og behersket arkitektur, hvor det er rumlighederne i de forskudte bygningskroppe og niveauerne, der giver byggeriet en moderne dynamik.

Arkitekt Søren Rasmussen fra Sahl Arkitekter A/S udtaler:

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 3

Butikscenter

Åcenter Horsens

Bølgeformer og runde hjørner ved Åcenter

Kontorhus

Flintholm Company House

Frederiksbergstemning i helt ny aftapning

Hospital

Glostrup Hospital

Hospitalsombygning med plads til fortiden

Shoppingcenter

Ikea Tåstrup

Verden er blå og gul

Bolig

Ishøj Stationsplads

Ny sammenhæng i Ishøjs centrum

Butikscenter

Kvickly Grindsted

Konceptbyggeri med lokal tilpasning

Bolig

Lighthouse

Dynamisk facade ved havnefronten

Forskningscenter

Maabjerg Bioenergy

Energien åbner sig

Bolig

Margretheholm

Stabelville

Domicil

MH Møbler

Klassisk elegance i alle skalatrin

Bolig

Olgas Have

Drømmeboliger i idrætsbyen

Bolig

Søborg Huse

Murværkets triumf

Plejecenter og genoptræning

Vejlby Plejecenter

Fint indpassede boliger i teglmiljø

Skole

Ørestad Skole

Et fyrtårn for hele byen

Bolig

Østerbro Have

Luksusboliger på Østerbro