Kvickly Grindsted

:
august 2012

Der er ikke meget overladt til tilfældighederne, når man bygger for Coop. Bygherre Claus Junge blev præsenteret for et strømlinet byggeprogram med retningslinjer på alt fra stikdåser til lamper.

I Faktas varegård kan chauffører læsse varer af om natten i de to vareindleveringsbokse til hhv. ferskvarer og tørvarer.

previous next

Konceptbyggeri med lokal tilpasning

Kvickly og Fakta deler adresse i Grindsted, hvor de nye supermarkeder er opført efter Coops faste koncept – dog med plads til afvigelser til fordel for lokalsamfundet

Byggefakta

Kvickly og Fakta
Vestergade 80
Grindsted
Danmark

Bygherre:
Junge Byg ApS
Arkitekt:
Junge Byg ApS, Drias Rådgivende Ingeniører
Totalentreprenør:
Junge Byg ApS
Ingeniør:
Drias Rådgivende Ingeniører
Andre aktører:
Jeld-Wen
Areal:
4450 kvm.
Byggesum: 
68 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2011 - Februar 2012

I marts åbnede to nye supermarkeder lige midt på Grindsteds mest trafikerede vej. Her har Coop valgt at lade de to kæder, Kvickly og Fakta, dele adresse på en placering lige overfor byens gamle Kvickly. Tretten parcelhuse er fjernet, og vejstrukturen udenfor varehuset er blevet ændret for at give plads til det nye dobbeltvarehus.

Det er den slags, der godt kan give røre i andedammen, men takket været et godt samarbejde med kommunen er det lykkedes at finde de gode kompromiser, fortæller Chresten Moos Petersen, daværende partner hos Drias Rådgivende Ingeniører A/S:

- Kommunerne får ofte hug, men i dette tilfælde skal de have ros for deres ønske om at gå i dialog for at finde løsninger, siger han.

Som eksempel nævner han Faktas vareindlevering. Den er beliggende tæt op ad private boliger, og derfor har man overdækket 500 kvm varegård for at skåne naboerne for støj om natten, hvor vareindleveringerne foregår. Desuden er der opført en næsten fem meter høj støjvæg.

- Væggen er opført med en bagside i stål, træ og murværk for at imødekomme naboernes ønsker. Indvendigt er det perforerede trapezplader, der opsuger lyden. Så den er både pæn, funktionel og vedligeholdelsesfri, smiler Chresten.

Strømlinet byggeri

Når man bygger for Coop, er det ellers en meget strømlinet affære, fordi der foreligger helt faste retningslinjer, fortæller bygherre Claus Junge fra Junge Byg ApS:

- Coop har sit helt faste byggeprogram, som skal overholdes – alt fra farver til stikdåser er fastlagt, så mange beslutninger er allerede givet på forhånd. Alligevel er konceptet dog ikke mere fast, end at der kan laves afvigelser, såfremt hensynene til de lokale forhold taler for det – som de for eksempel gjorde i forbindelse med den overdækkede varegård og støjvæggen, siger Claus Junge, der efterfølgende har fået kontrakt på yderligere seks varehuse for Coop.

Set udefra er der tale om et byggeri, der er opført som murede teglfacader med betonbagmur og med en brun Bison-sten fra Helligsø Teglværk. Der er anvendt 36 meter lange betondragere. Taget er et varmt tag med tagpap og stål.

Varehusene er anlagt med en foranliggende P-plads og med hovedindgang til Kvickly centralt placeret midt i facaden. Til venstre er der separat flaskeindlevering, mens Faktas indgang ligger til højre.

Store Kvickly og lille Fakta

Kvickly råder over 3.700 kvm, og butikken er indrettet som et lyst og venligt supermarked med brede, overskuelige gange. I det store indgangsområde er der fundet plads til en stor bagerafdeling samt et mindre cafeteria med spisepladser.

Bag de mange hylder med friske brød og kager, gemmer der sig et stort bageri med eget køle- og fryserum, ovne, gærstoppere og diverse bagemaskiner, som f.eks. den splinternye ciabattamaskine, som kræver sin plads i det store køkken, og som stolt demonstreres af bagermesteren. Og lækkert ser det ud.

Det gør det også i den store og velassorterede slagterafdeling, som er placeret i bunden af Kvicklys butiksareal. Slagteriet er indrettet med et åbent køkken, så kunderne kan se, hvad der foregår under slagtekniven.

Bagved er et maskinrum med blandt andet egen røgeovn praktisk placeret. Fra slagterafdelingen er der via en stor køle- og fryseafdeling direkte adgang til lagerfaciliteterne. Fryse- og kølerum er inddelt i varegrupper og forbindes af en lille fordelergang, som i sig selv fungerer som opbevarings- og kølerum.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 3

Butikscenter

Åcenter Horsens

Bølgeformer og runde hjørner ved Åcenter

Kontorhus

Flintholm Company House

Frederiksbergstemning i helt ny aftapning

Hospital

Glostrup Hospital

Hospitalsombygning med plads til fortiden

Shoppingcenter

Ikea Tåstrup

Verden er blå og gul

Bolig

Ishøj Stationsplads

Ny sammenhæng i Ishøjs centrum

Butikscenter

Kvickly Grindsted

Konceptbyggeri med lokal tilpasning

Bolig

Lighthouse

Dynamisk facade ved havnefronten

Forskningscenter

Maabjerg Bioenergy

Energien åbner sig

Bolig

Margretheholm

Stabelville

Domicil

MH Møbler

Klassisk elegance i alle skalatrin

Bolig

Olgas Have

Drømmeboliger i idrætsbyen

Bolig

Søborg Huse

Murværkets triumf

Plejecenter og genoptræning

Vejlby Plejecenter

Fint indpassede boliger i teglmiljø

Skole

Ørestad Skole

Et fyrtårn for hele byen

Bolig

Østerbro Have

Luksusboliger på Østerbro