Europaskolen

:
november 2018
Europaskolen - gårdrum

Arpe & Kjeldsholm A/S har udfyldt rollen som bygherrerådgiver i forbindelse med Europaskolens prominente placering i Carlsberg Byen som nabo til bl.a. arkitekten Vilhelm Dahlerups Elefantport.

Europaskolen - interiør

Som tegl og tombak er de ordførende materialer ude, er det træ og glas, der overtager den rolle inde. Niveauspring skaber et levende miljø. Trapperne er støbte og leveret af Spæncom.

Europaskolen - trappe

Arkitekturens virkemidler bringer også den gyldne tombak i spil som et eksotisk bidrag. De statiske løsninger er baseret på betonelementer fra Spæncom A/S.

Europaskolen - sportshal

Skolen indgår i en lang historie: Den fritliggende sportshal med ornamenteret murværk og glas ses her sammen med Carlsbergs højhus, der har rummet hovedsædet; til venstre Dahlerups snoede skorsten.

previous next

Murstenens tale

Et skoleprojekt i Carlsberg Byen udfolder talent for at fusionere dagens byggeri med historiens artefakter. Flot håndværk og sikre materialevalg er basisformlen

Byggefakta

Europaskolen
Ny Carlsberg Vej
1799 København V
Danmark

Bygherre:
Carlsberg Byen P/S
Bygherrerådgiver:
Arpe & Kjeldsholm A/S
Arkitekt:
Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S, Nord Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
BAM Danmark A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
14000 kvm.
P-anlæg:
4000
Byggesum: 
320 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2016 - juli 2018

Murværk er som et sprog: I sin helhed er det en tale med mange ord. Sædvanligvis med få variationer i en repeterende rytme – en undertekst, der messer en dansk tryghed, murstens-fortalt i tusind år.

Der er imidlertid undtagelser, hvor murstenen taler en helt ny og særpræget dialekt; den rejser sig i orkestret og spiller sin solostemme med effektfulde virkemidler. Sådan en undtagelse er det ny-indviede projekt, Europaskolen, i Carlsberg Byen.

Europaskolen er et monumentalt projekt på 14.000 kvm, der danner et nyt hjørne i hjertet af Carlsberg Byen, hvor Pasteursvej møder hovedfærdselsåren Ny Carlsberg Vej. Skolen er disponeret som en vældig nabo til de i forvejen prominente indbyggere som Dahlerups mesterværker for brygger Jacobsen, Den Snoede Skorsten og den legendariske Elefantport.

Favnende arkitektur

Europaskolen er efter et projekt af Nord Architects A/S og Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S blevet til et moderne svar med en aktuel bygning, der arkitektonisk klart refererer til og respekterer sine omgivelser: Europaskolen er det betydningsfulde indslag af dannelse og kultur, som den nye bydel har krav på, og som gerne må spejles i den favnende arkitektur med det dekorative murværk.

I den kontekst har mursten en uendelig variationsrigdom, der gennem tiderne har været udnyttet af mange med talent for ornamentik.

Her i Carlsberg Byen er virkemidlerne relativt få, men effektfulde: I et arrangeret forløb er Strøjer-stenens brune kopper trukket frem i et rytmisk relief; variationer udnytter skråt afsluttede og modsat stillede kopper med attraktive lys- og skyggevirkninger, som associerer til klipper og bjergets mineralske facetter. Atter andre partier af murværket er dekoreret med et hulmønster, som tillader lyset at diffundere gennem muren som i et tegl-filter. Dertil kommer, at de enkelte sten har flere nuancer af den mørkt-brændte farve, en effekt, som også er med til at fremhæve liv og variation.

Med et tilbehør af dybtliggende vindues- og glaspartier i smukke og ganske eksotiske rammer af tombak opnås et resultat, som på en og samme tid portrætterer det murstensbyggede Danmark, vi kender, og varsler en nation under omkalfatring til et internationalt krydsfelt.

Menneskelig skala

Det er meget passende til Europaskolen, der er den første internationalt akkrediterede, men offentlige undervisningsinstitution i København, bestående af både skole, fritidstilbud, idrætshal og udearealer. Europaskolen er en afdeling af det internationalt kendte Sankt Annæ Gymnasium med en stærk profil inden for både sprog, naturvidenskab og musik, der danner gode rammer for venskaber og netværk på tværs af lokale og internationale familier.

Skolens udformning er tilrettelagt i samspil med de eksisterende bygninger, således at der skabes byrum i menneskelig skala, hvor oplevelsesrigdom, passager, glidende overgange mellem ude og inde, byliv og sociale rumligheder er højt vægtet.
Projektet er blevet til i et tæt samarbejde mellem Københavns Kommune og Carlsberg Byen P/S, sidstnævnte kyndigt bistået af sin bygherrerådgiver Arpe & Kjeldsholm A/S, der er blevet en solid søjle af byggefaglighed i den opvoksende bydel vest for Valby Bakke.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala