Strandparken

:
november 2018
Strandparken - stue

Det er gennemlyste boliger, hvor udsigten hører til i absolut topklasse med eng og strand.

Strandparken - badeværelse

Boligerne er med præfabrikerede fem kvm store badeværelser leveret af Badelement A/S.

Strandparken - altaner

Byggeriets altaner danser i den stringente facade og giver et tvist til byggeriet. CSK Stålindustri A/S har leveret stål til byggeriet og som noget nyt også betonaltanerne med stålværn.

Strandparken - facade

De nye lejeboliger på Søndre Havn i Køge er tegnet af Juul Frost Arkitekter A/S. Byggeriet danner en fortolkning af en åben hestesko samt et fritlæggende tårn.

Strandparken - gårdrum

Stranden er trukket med ind i gårdrummet, hvor sand og siv smelter sammen med den omkringliggende natur.

previous next

Strandboliger med gårdstrand

Køges vokseværk er atter udvidet nu med 65 lejeboliger i første række til Køges strandeng

Byggefakta

Strandparken
Strandparken
4600 Køge
Danmark

Bygherre:
Dades A/S
Arkitekt:
Juul | Frost Arkitekter
Totalentreprenør:
Arkitektgruppen Ejendomme A/S
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS, CSK Stålindustri A/S
Areal:
6200 kvm.
Byggesum: 
90 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2017 - juli 2018

Det kan betale sig at kæmpe for en dispensation i en lokalplan. Oprindeligt skulle de 65 nye lejeboliger ved Søndre Havn i Køge – kaldet for Strandparken – have været udformet som en lukket hestesko ifølge lokalplanen.
Heldigvis er det ikke blevet sådan.

Arkitektfirmaet bag Strandparken, Juul Frost Arkitekter, fik nemlig dispensation til at ”skære” det ene ben af, så en blok nu er fritstående som et tårn længst mod engen og vandet. Det har givet langt mere optimale lysmuligheder til alle fire sider, og rent boligkvalitetsmæssigt får lejerne meget mere lys og udsigt. Samtidig giver det et mere luftigt udtryk i et ellers tætbebygget område.

– Det er klart, at selve udsigten er altafgørende, når man placerer et byggeri ved kysten, lyder det fra direktør Flemming Frost fra Juul Frost Arkitekter.

Det er anden gang, at arkitektfirmaet bygger i Køge. Sidst var for 12 år siden. Da stod Juul Frost Arkitekter bag det prisvindende Bedre Billigere Boliger i Ølby ved Køge, 260 boliger opført i tre etaper.

Strandkarakter

Søndre Havn udgør mere end halvdelen af Køge Kyst-projektet og er dermed det største af delområderne. Her kommer både boliger, kulturtilbud, erhverv og nye rekreative tilbud.

Strandparken er seneste skud på stammen af nybyggeri af alle mulige karakterer i hele Køge, der er ved at omdanne sig fra at være en købstad til at være Midtsjællands hovedstad. At man med Strandparken også har tilgodeset lejere må anses for at være et plus, da sådan en placering i første parket til vand og natur snildt kunne være blevet til dyre ejerboliger, som kun den velstillede del af befolkningen ville have råd til. Men naturen er for alle, og samtlige boliger er da også lejet ud. Det er Dades A/S, der er bygherre på projektet.

Boligkarréen er delt i afsnit i varierende højder mellem tre og seks etager. Her er en portåbning i vest samt nedkørsel til p-kælder og to markante gennembrydninger i nord og øst, der fritlægger den seksetagers tårnlignende bygning i det nordøstlige hjørne.

Bygningerne er opført i beton og efterfølgende skalmuret. Her er altaner, tagterrasser og delvist grønt tag, så de med tagterrasse ikke skal kigge ned på tag med sort tagpap.

Med en placering i første parket til eng og vand har arkitektfirmaet valgt at trække på naturens toner og på den måde opnå et samspil med de naturskønne omgivelser.

– Arkitektonisk har vi forsøgt at lave en fersk strandkarakter med de lyse teglsten og de lysegrå slanke høje vinduer, der leder hen på franske døre med tynde gardiner, der flagrer med udsigt bagved til vandet, fortæller Flemming Frost.
Huset står i skærende kontrast til nabohuset med sorte teglsten og ”guld”-altaner.

Dansende altaner

Det ferske udtryk i facaden giver et roligt byggeri. Dog med en tvist i form af ”dansende” altaner. Flere altaner har et tvist, så de ikke sidder snorlige over hinanden. Det giver lidt bølgegang i blikket, når man kigger op langs facaderne.

– Det er ikke et forsøg på at lave et sjovt hus, men et stramt hus med et lille tvist. Mange gange kan man ændre lidt på solproblematikken med altaner, der ligger lige over hinanden ved at dreje lidt på dem, forklarer Flemming Frost.

CSK Stålindustri A/S har leveret stål til byggeriet, heriblandt forskellige indvendige trapper, tagterrasseværn, inddækninger af ventilationsanlæg på taget, stålaltaner og 57 betonaltaner med stålværn.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala