Køge Rehabiliteringscenter og detailbutikker

:
november 2018
Køge Rehabiliteringscenter - fælleshaver

På butikscentrets tag er der anlagt fælleshaver, hvor brugere af rehabiliteringscentret kan gå ud.

Køge Rehabiliteringscenter - reception

Receptionen i rehabiliteringscentret er holdt i håbets farve grøn.

Køge Rehabiliteringscenter - butikker

Det nye rehabiliteringscenter og butikker bugter sig i en længde på omkring 140 meter. TK Development A/S er sammen med Køge Kommune bygherre på projektet.

previous next

Genoptræning på toppen

Med rehabilitering i to etager har Køge fået samlet sundhed og trivsel ét sted. Det er sket på toppen af nye butikslokaler ved Køge Station

Byggefakta

Køge Rehabiliteringscenter
Ivar Huitfeldtsvej
4600 Køge
Danmark

Bygherre:
Køge Kommune, TK Development A/S
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S, Publicure Advokatfirma P/S
Arkitekt:
Rubow Arkitekter A/S, Sweco Danmark A/S, Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
GVL Entreprise A/S
Ingeniør:
MOE A/S, Sweco Danmark A/S, Årstiderne Arkitekter A/S
Areal:
13000 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2015 - september 2018

Køges nye rehabiliteringscenter kunne næppe have fået en mere central placering, nemlig ved Køge Station. Byggeriet indeholder p-kælder, butikker i stueetagen og rehabiliteringscentret ovenpå i to etager. Rubow Arkitekter A/S har foretaget en viderebearbejdning af et skitseforslag udarbejdet af Årstiderne Arkitekter.

Bebyggelsen er etableret i forbindelse med en større omlægning og udvikling af Køges handels- og kulturliv. Det har bl.a. betydet en flytning af Ivar Huitfeldtsvej. Den nye Ivar Huitfeldtsvej åbnede i juli 2015 efter ca. halvandet års anlægsarbejde. Flytningen af vejen var en forudsætning for bl.a. det nye rehabiliteringscenter og butikker.

Nybyggeriet ligger som en perfekt parallel-parkering mellem det nye handelsstrøg og et nyt p-hus. P-husets kælder er forbundet med det nye byggeris p-kælder, og et udvalg af identiske materialer i de to byggerier giver en sammenkobling på vejen.

Corten-Køge

Med en længde på 140 meter er det en kompakt bygning, der er flyttet ind på den nye Ivar Huitfeldtsvej. Dog er bygningen afbrudt i sin facade på de øverste etager. Her skyder tre ”tårne” i vejret fordelt på strækningen med et tårn i hver sin ende og et på midten.

Bygningens volumen består af en række sammenbyggede længer med asymmetriske saddeltage, der reflekterer stil og traditionelle byggemetoder i de ældre byhuse i Køge. Gavle til terræn er murede i gule og grå nuancer med lyse fuger og med felter af corten stål og malede aluminiums-vinduespartier i stueetagen. Der bygges massivt i disse år i Køge, og for den samlede byplanlægning har man forelsket sig i den rustrøde vedligeholdelsesfrie corten stål, som nærmest er blevet et fast materiale i større eller mindre grad i byens mange nybyggerier. Ikke mindst nabo-parkeringshuset.

De tilbagetrukne facader på første sal har en glat betonoverflade med lodrette smalle spor. Vinduerne er i højformat med sorte profiler og kobberfarvede skodder. De varierede og forskudte taghaver på første sal ligner grønne skuffer. Herfra skal planter vokse ned til gadeplan via et tætmasket espalier af kobberfarvet stål og vandes af opsamlet regnvand.

Bygget i etaper

Byggeriet i sin helhed er bygget i etaper. Som en anden lagkage er der bygget lag på lag. P-kælderen åbnede allerede sidste år og så fulgte butiksbæltet, der i dag tæller Irma, Imerco, Fakta, et apotek, Computerhjælp og Smoke-it (e-cigaretter), som åbnede den 14. juni. Her er der også 937 kvm parkering i stueetagen. I starten af oktober blev der holdt officiel indvielse af rehabiliteringscentret. De første borgere begyndte så småt at gøre brug af centeret en måned tidligere.

– Det har krævet, at vi hele tiden har tilpasset byggepladsen efter forholdene. F.eks. har p-kælder og butikkerne i stueetagen været i drift samtidig med, at vi har skulle gøre tingene færdige på de øvrige etager, forklarer projektchef Niels Ibsgaard, fra TK Development.

Byggeriet er opført i et konsortiesamarbejde mellem Køge Kommune og TK Development.

En af udfordringerne i byggeriet har været antallet af kvadratmeter og adgangsforholdene til butikker og p-pladser. Da man har bygget ovenpå, har bl.a. højden af det samlede byggeri været en begrænsning.

– En anden af udfordringerne har været logistik for varekørsel til butikker samt etablering af p-pladser, inden for arealets samlede afgrænsninger, siger Niels Ibsgaard.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala