Amager Bakke

:
oktober 2018
Amager Bakke - branddøre

Trehøje Døre A/S har leveret ca. 150 fortrinsvis hvide pladedøre til byggeriet. Der er tale om lyd- og branddøre i forskellige kategorier og 9M og 10M døre, der kan fungere som redningsåbninger også for kørestolsbrugere.

Amager Bakke - udsigt

Udsigten fra toppen af Amager Bakke er fabelagtig. Den indrettes med bl.a. udsigtsplatform, street kitchen og træningsområde. Verdens højeste kunstige klatrevæg, der starter for foden af bygningen, ender også oppe på toppen.

Amager Bakke - røg

Grundidéen med et stort forbrændingsanlæg med skibakke og udendørs rekreative faciliteter på toppen er gennemført, men BIG’s idé om, at røgen skal lukkes ud som kæmpestore røgringe, arbejdes der stadig på, da finansieringen endnu ikke er på plads.

Amager Bakke - skibakke

De 180 meter skibakke starter med en sort og en rød piste og bliver så gradvist lavere i hældningen på vejen, således at det nederste afsnit er en børnebakke. Grønne kunstsne-skimåtter bliver udlagt på det meste af tagfladen.

Amager Bakke - alu-facade

Amager Bakkes urlænke-lignende facader er ca. 50 procent vinduer og 50 procent kasser i ubehandlet aluminium, der er hængt på bygningens stålskelet. Det er tanken, at oversiden af kasserne skal begrønnes med sedum.

Amager Bakke - skorsten

Amager Bakke, der er opført af Amager Ressource Center, er med sin 85 meter høje bygning og 130 meter høje skorsten en markant tilføjelse til Københavns skyline.

Amager Bakke - besøgscenter

De ti etager i den højeste gavl er indrettet med bl.a. kontorer og besøgscenter. Der er indsat mindre rum i glas og træ i de store rum. Rummene står enten frit eller kobler sig på facaden. Foto: Thorbjørn Hansen, Kontraframe.

Amager Bakke - indretning

Indretningen er smagfuld og moderne. Den elegante lænestol er Uchiwa fra HAY, korkbordene er Cork Family fra Vitra, bordet bestående af papirark er Munken Cube fra e15, og de små pendler er The Topper fra Evrry. Foto: Thorbjørn Hansen, Kontraframe.

Amager Bakke - forbrændingsanlæg

Selve forbrændingsanlægget optager hovedparten af bygningen og indbefatter bl.a. affaldssilo, ovnanlæg, turbine og varmevekslere, vandrensningsanlæg og røgrensningsanlæg. Foto: Christoffer Regild.

previous next

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Amager Bakke, et af Københavns mest markante nye vartegn, kombinerer rekreative områder oven på bygningen med et stort og komplekst industrianlæg

Byggefakta

Amager Bakke
Vindmøllevej 6
2300 København S
Danmark

Bygherre:
I/S Amager Ressourcecenter
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Totalrådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
Bjarke Ingels Group A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S, Cowi A/S
Andre aktører:
Kemp-Lauritzen A/S, SLA arkitekter A/S, GVL Entreprise A/S, NCC Construction Danmark A/S, Mtre ApS, Tvilum Landinspektørfirma A/S, Spæncom A/S
Areal:
41000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
marts 2013 - oktober 2018

Et af de mest spektakulære og omtalte danske byggerier i nyere tid er uden tvivl Amager Bakke, hjemsted for Amager Ressource Center – et gigantisk forbrændingsanlæg med skibakke, klatrevæg og rekreative anlæg på toppen. Trods en lang proces præget af diverse forhindringer, er anlægget nu ibrugtaget, og de offentligt tilgængelige sportsfaciliteter og rekreative områder står næsten færdige. ARC får dagligt henvendelser fra skiløbere, klatreentusiaster og interesserede fra hele verden om, hvornår anlægget åbner for publikum.

Amager Bakke kan ses på meget lang afstand, men da der ikke er andre bygninger i umiddelbar nærhed, og husets urlænkeagtige metalfacader ikke rigtigt røber noget om husets skala, er det umuligt at bedømme, hvor enorm bygningen egentlig er, før man står foran den og lægger nakken tilbage for at få det hele med.

Grundplanen er groft sagt rektangulær. Mod sydvest rejser Amager Bakke sig i 85 meters højde. Herfra skråner taget kraftigt ned, laver et 90 graders sving, og endnu et, således at skibakken til sidst når terrænniveau for enden af den ene langside. Skorstenen, der er hægtet på højt oppe på den høje gavl, går næsten 130 meter op i luften.

Skicenter og kontorer

En relativ smal bræmme langs den sydvestlige gavl op gennem alle etagerne er udlagt til bl.a. kontorer og besøgscenter. Hovedparten af den resterende del af det store volumen huser selve forbrændingsanlægget og de tilhørende faciliteter. Anlægget brænder alt det affald, der ikke kan genbruges på en miljømæssig forsvarlig måde og producerer til gengæld strøm og fjernvarme til hovedstaden. Forbrændingsanlægget Amager Bakke er bygget af Amager Ressourcecenter ARC, der i fællesskab ejes af kommunerne København, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør. Tagparken Copenhill er en selvstændig enhed, der finansieres af ejerkommunerne og diverse fonde.

For enden af bakken ligger en lav bygning, der rummer et skicenter på 600 kvm, hvor gæsterne kan købe skipas, leje udstyr og skifte tøj. Parkeringsområdets belægning fortsætter så og sige og bliver til skicenterets tag, hvor der er terrasse til afterskiing og en scene til koncerter og lignende.

Vigtig landinspektøropgave

En vigtig forudsætning for et vellykket resultat i så stort og komplekst et byggeri som Amager Bakke er, at der gennem hele byggeprocessen er fuldstændig styr på bygningens geometri og afsætningen af de rigtige mål.

– Vi har arbejdet som bygherrens landinspektør i sy-otte år gennem hele byggeprocessen startende med projekteringsgrundlaget i form af situationsplanen, de matrikulære forhold, ledningsforhold osv. Vi har desuden afsat fikspunkter og beregnet afsætningsdata for modulsystemet, forklarer landinspektør Jesper Strandfelt fra Tvilum Landinspektørfirma A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala