Kongegården
Jernbanevej/Lyngbygade
8600
Silkeborg
Danmark
Det første man bemærker, når man bevæger sig ind i det nye boligkvarter Kongegården, AAB Sydbyen i Silkeborg, er de smukke, røde teglfacader med forskydninger, de fornemme reliefmønstre og varierede forbandter i murværket, det elegante tone-i-tone-farvespil og de stemningsfulde gaderum. Her har vi en varieret og intens oase tæt på byens centrum og banegården og samtidig lige op ad Silkeborgs skønne natur med de ikoniske skove og søer. Moderne boligbyggeri forenes med kreativ inddragelse af stedets historiske fabriksbygning.
AAB Silkeborgs nye, særdeles eftertragtede boligkompleks tilbyder lyse og moderne, almene boliger med forskydninger i bygningskroppene og et trygt og varieret gadebillede. En tæt struktur giver liv og vil aldrig fremstå mennesketomt, og her er plads til rekreativt ophold, leg og aktivitet udendørs. Ganske tæt på forefindes offentlig transport, skoler, børnehaver og indkøbsmuligheder.
Grundens historie er industriel, rækkende tilbage til omkring 1850. Bevaret er den store industribygning langs Lyngbygade – oprindeligt en maskinfabrik, og senest lager for hjælpemidler. Nu er der Rema 1000 i stueetagen og 16 almene boliger herover. De øvrige 60 boliger i projektet er fordelt på fire nyopførte etageblokke, som udgør 5.710 kvm etageareal. Ombygning af den gamle fabriksbygning udgør ca. 1.000 kvm butik og ca. 200 kvm forsamlingslokale i stueplan, samt ca. 1.590 kvm boliger på første og anden sal.
Om tankerne bag projektet fortæller kreativ leder og arkitekt MAA, Anders Lyhne, fra Årstiderne Arkitekter A/S:
– Stedet opfylder forskellige boligbehov og udgør trygge og behagelige rammer for beboerne i en mangfoldig og rummelig bebyggelse, hvor der er plads til alle, og hvor der vil være liv hele dagen. Vi så muligheden for at arbejde bevidst med stedets ånd og skala og skabe fortætning og mange attraktive boliger i høj kvalitet, med ideelle muligheder for fællesskab og godt naboskab. Altaner, balkoner, terrasser og udearealer giver plads til leg og rekreation. I det intime gademiljø vil der som udgangspunkt ikke være bilkørsel. I modsætning til de ofte store og ligegyldige græsplæner mellem fleretagers boligblokke, har vi her etableret intime rumligheder med brugbare udeområder mellem mindre blokke. I stueplan er der små terrasser til boligerne med udgang til gadeplan. Fra boligerne på tredje sal har man sublim udsigt over by og skove.
De fire mindre, nyopførte blokke springer mellem tre og fire etager og rummer forskydninger i bygningskroppen for variation i både plan og snit. Disse tiltag understreges af frem- og tilbagetrækninger af balkoner og altaner samt af detaljering med relief og varierede forbandter i murværkets smukke, røde tegl.
– Vi har bygget med afsæt i den umiddelbare kontekst, Sydbyen, med den lidt spraglede sammensætning af rækkehuse, villaer og etagebyggeri. Bygningskomplekset møder byens skala til alle sider, og ned mod rundkørslen har vi den omdannede industribygning som markør for det bagvedliggende nyopførte etagebyggeri med smalle gader og stier. Første greb for os var at skabe en fortættet intim bebyggelse, inspireret af byens skala i både bygning og rum, andet greb var at lave forskydninger for variation i bygningskroppene og gaderummet, og tredje greb var at skabe helhed via materialevalg, siger Anders Lyhne og tilføjer: