Kongegården – AAB Sydbyen, afd. 48

:
november 2018
Kongegården – murværk

Nybyggeriet er beriget med håndværksmæssige finesser og detaljer i murværket.

Kongegården – altaner

Store vinduespartier med udgang til store altaner vidner om nyetablerede boliger i den gamle industribygning.

Kongegården – gårdmiljø

Kongegårdens indre gademiljø er intimt og trygt og kombinerer fordelene ved et tæt urbant miljø med et grønt rækkehuskvarters kvaliteter.

Kongegården – facader

AAB-boligprojektet Kongegården i Sydbyen består dels af en omdannet historisk fabriksbygning og fire nyopførte blokke i tre-fire etager med indbyggede forskydninger og spring.

previous next

Boliger med delikate murfinesser

Bemærkelsesværdig æstetisk kvalitet og attraktiv beliggenhed karakteriserer 76 nye, almene boliger på tidligere industrigrund i Silkeborg

Byggefakta

Kongegården
Jernbanevej/Lyngbygade
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
AAB Silkeborg
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
7300 kvm.
Byggesum: 
73 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2016 - august 2018

Det første man bemærker, når man bevæger sig ind i det nye boligkvarter Kongegården, AAB Sydbyen i Silkeborg, er de smukke, røde teglfacader med forskydninger, de fornemme reliefmønstre og varierede forbandter i murværket, det elegante tone-i-tone-farvespil og de stemningsfulde gaderum. Her har vi en varieret og intens oase tæt på byens centrum og banegården og samtidig lige op ad Silkeborgs skønne natur med de ikoniske skove og søer. Moderne boligbyggeri forenes med kreativ inddragelse af stedets historiske fabriksbygning.

Forskydninger, skalaspring og murrelief

AAB Silkeborgs nye, særdeles eftertragtede boligkompleks tilbyder lyse og moderne, almene boliger med forskydninger i bygningskroppene og et trygt og varieret gadebillede. En tæt struktur giver liv og vil aldrig fremstå mennesketomt, og her er plads til rekreativt ophold, leg og aktivitet udendørs. Ganske tæt på forefindes offentlig transport, skoler, børnehaver og indkøbsmuligheder.

Grundens historie er industriel, rækkende tilbage til omkring 1850. Bevaret er den store industribygning langs Lyngbygade – oprindeligt en maskinfabrik, og senest lager for hjælpemidler. Nu er der Rema 1000 i stueetagen og 16 almene boliger herover. De øvrige 60 boliger i projektet er fordelt på fire nyopførte etageblokke, som udgør 5.710 kvm etageareal. Ombygning af den gamle fabriksbygning udgør ca. 1.000 kvm butik og ca. 200 kvm forsamlingslokale i stueplan, samt ca. 1.590 kvm boliger på første og anden sal.

Mangfoldig bebyggelse

Om tankerne bag projektet fortæller kreativ leder og arkitekt MAA, Anders Lyhne, fra Årstiderne Arkitekter A/S:

– Stedet opfylder forskellige boligbehov og udgør trygge og behagelige rammer for beboerne i en mangfoldig og rummelig bebyggelse, hvor der er plads til alle, og hvor der vil være liv hele dagen. Vi så muligheden for at arbejde bevidst med stedets ånd og skala og skabe fortætning og mange attraktive boliger i høj kvalitet, med ideelle muligheder for fællesskab og godt naboskab. Altaner, balkoner, terrasser og udearealer giver plads til leg og rekreation. I det intime gademiljø vil der som udgangspunkt ikke være bilkørsel. I modsætning til de ofte store og ligegyldige græsplæner mellem fleretagers boligblokke, har vi her etableret intime rumligheder med brugbare udeområder mellem mindre blokke. I stueplan er der små terrasser til boligerne med udgang til gadeplan. Fra boligerne på tredje sal har man sublim udsigt over by og skove.

Møder byens skala

De fire mindre, nyopførte blokke springer mellem tre og fire etager og rummer forskydninger i bygningskroppen for variation i både plan og snit. Disse tiltag understreges af frem- og tilbagetrækninger af balkoner og altaner samt af detaljering med relief og varierede forbandter i murværkets smukke, røde tegl.

– Vi har bygget med afsæt i den umiddelbare kontekst, Sydbyen, med den lidt spraglede sammensætning af rækkehuse, villaer og etagebyggeri. Bygningskomplekset møder byens skala til alle sider, og ned mod rundkørslen har vi den omdannede industribygning som markør for det bagvedliggende nyopførte etagebyggeri med smalle gader og stier. Første greb for os var at skabe en fortættet intim bebyggelse, inspireret af byens skala i både bygning og rum, andet greb var at lave forskydninger for variation i bygningskroppene og gaderummet, og tredje greb var at skabe helhed via materialevalg, siger Anders Lyhne og tilføjer:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala