P-hus Sortebrødre Plads

:
november 2018
P-hus Sortebrødre Plads - flexbricks

Kappen af Flexbricks associerer til fortidens munke, Sortebrødrene, der bar kapper.

P-hus Sortebrødre Plads - rampe

Parkeringshuset er lyst luftigt og rummer 500 biler. 5E Byg A/S har været totalentreprenør på byggeriet.

P-hus Sortebrødre Plads - hængende haver

Det nye p-hus i Roskilde har fået en indgang med hængende haver. Årstiderne Arkitekter A/S, der har tegnet parkeringshuset, har valgt en ”teglkappe” til byggeriet – af såkaldte Flexbricks.

previous next

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Roskilde emmer af historie og kultur, og det nye p-hus på Sortebrødre Plads er ingen undtagelse. Her er kigget dybt i kulturhistoriske arkiver for at give det moderne p-hus en snert af fortiden

Byggefakta

P-hus Sortebrødre Plads
Sortebrødre Plads 1
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Roskilde Kommune
Bygherrerådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
5E Byg A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
13500 kvm.
Byggesum: 
84 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2017 - august 2018

Det er ingen hemmelighed, at et parkeringshus skal være funktionelt og rumme plads til biler – og egentlig ikke mere. Eller skal det? For dykker man ombord i det nye p-hus på Sortebrødre Plads i Roskilde, så har processen med byggeriet også ført arkitekterne, Årstiderne Arkitekter A/S, en tur tilbage i fortiden. Tilbage til dengang Sortebrødrene gik rundt som tiggermunke i byen. Navnet fik de grundet deres sorte kappe. Og disse munke har haft en særlig plads, da arkitekterne fik opgaven med p-huset.

– Det har været en særlig opgave at tegne dette p-hus, som har betydet, at vi har kigget dybt i kulturhistorien for at forstå stedet og byen. Ved at forstå byens morfologi – hvordan den er blevet til over tid, kan vi bidrage til at bygningen indskriver sig som en naturlig videreførelse af den historiske kontekst, forklarer arkitekt Nikolaj Effert Jonassen.

Roskilde består både af en handelsakse og en kulturakse med mange gamle rødstensbygninger med ornamenter, der bidrager til en øget kvalitet, og hvor der samtidig er grønne åndehuller langs kulturaksen med Latinerhaven, Palæhaven, Rosenhaven mv. Og netop det grønne og det røde har været fokuspunkter i forbindelse med p-husets facade og indgang.

Hængende haver

Der er indkørsel fra den østlige del af Sortebrødre Plads. Her bliver man budt velkommen af en indkørsel, hvor hængende haver danner et grønt møbel. Det er selvvandende klatreplanter, der er grønne året rundt, og som giver denne her meget særlige velkomst, som når en rød løber rulles ud til prominente gæster.

Forbindelsen mellem p-huset og forpladsen på Sortebrødre Plads skabes yderligere via en skulpturel, grøn landskabstrappe med store siddeplateauer – som en moderne fortolkning af Babylons hængende haver, der spiller sammen med Roskilde kulturakses øvrige grønne byrum. Hensigten er, at husets brugere, i stedet for at bruge den indvendige elevator, motiveres til at bruge landskabstrappen.

Kappe af Flexbrick

Som nabo til bl.a. Roskilde Domkirke, Klostret og Bymuseet er det nye p-hus i Roskilde centrum udformet med en særlig teglfacade, der arkitektonisk spiller sammen med de historiske omgivelser.

– Man kan sige, at huset er delt i to – et indre og et ydre. Det indre er et rationelt og effektivt parkeringshus udført i beton. Som en anden ”sortebror” iklædes betonhuset en kappe i hængende røde teglsten, som bidrager til, at der skabes en god materialemæssig relation mellem nyt og gammelt, forklarer Nikolaj Effert Jonassen.

Det er det spanske teglstensprodukt Flexbrick, der oprindeligt er udviklet til brug ved restaurering af gamle teglstenslofter, men som her anvendes som en innovativ beklædning på p-husets facader, hvor teglstenene er hængt op i et stålwirenet. Ved at benytte det moderne teglprodukt, løser man samtidig et funktionelt behov om naturlig luftgennemstrømning i p-huset.

Reinfiltration af grundvandet

Parkeringshuset rummer 500 biler og ti motorcykler. Det er et betonbyggeri i forskudt plan. Der er i alt ti niveauer – fem under jorden og fem over.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala