Ib Schønbergs Allé

:
november 2018
Ib Schønbergs Allé - trappe

På én gang i et moderne, næsten brutalistisk formsprog og med en særlig reference til den ungdom, der skal bruge den, ligger hovedtrappen bag en skærm af strækmetal. Arkitekturen er begået af Zeso Architects A/S.

Ib Schønbergs Allé - facade

Facadens rytmiske fordeling mellem partier af tegl, glas og hvid beton kan siges at være inspireret af fortidens hulkort eller måske endnu mere rammende af dueslagenes repeterende kupé-opdelinger.

Ib Schønbergs Allé - hjørne

Studieboliger er en mangelvare i en hovedstad med en bred vifte af uddannelsestilbud. Nu er der nye muligheder på Ib Schønbergs Allé 1 i Valby. Ejendommen er opført i en totalentreprise, leveret af Gråkjær A/S.

previous next

De unges dueslag

At flytte ind i egen, moderne hybel på over 30 kvm er en drøm for de fleste studerende. Nu er det muligt i et netop færdiggjort boligprojekt i Valby

Byggefakta

Ib Schønbergs Allé
Ib Schønbergs Allé 1
2500 Valby
Danmark

Bygherre:
Gefion Group K/S
Arkitekt:
ZESO Architects ApS
Totalentreprenør:
Gråkjær Industribyg A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
7400 kvm.
Byggesum: 
250 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2017 - juli 2018

Med jævne mellemrum – og især ved efterårssemestrets begyndelse – høres de unges klageråb: Hovedstaden mangler betalbare boliger til dem, der strømmer til de videregående uddannelser. Den situation har bygherren og projektudvikleren Gefion Group nu søgt at bedre med hele 228 nye boliger, rettet til studerende, på en central adresse i Valby.

Bebyggelsen fremstår med godt seks etagers højde som en afslutning på nabogrundens eksisterende bolig og er udført som et trefløjet ”U” med facaden mod Gammel Køge Landevej og ”ben” ned langs Ib Schønbergs Allé og Poul Reichardts Vej.

I en totalentreprise med Holstebro-virksomheden Gråkjær A/S som styrende er ejendommen udført efter velkendte, statiske principper med alle primære konstruktioner af betonelementer. Gråkjær har udført Ib Schønbergs Allé 1 i naturinspirerede materialer i samklang med de omkringliggende bebyggelser.

Selv om ejendommen består af separate boligenheder, er der i planlægningen af byggeriet lagt stor vægt på fællesskabet beboerne imellem. Der er mulighed for at anvende to store fællesrum med køkken til at mødes med sine naboer i det daglige over aftensmaden eller i forbindelse med diverse fællesarrangementer. Fra ejendommen er der adgang til et fælles uderum i form af en fælles tagterrasse på den sydlige fløj. Samtidig omkranser bygningens tre fløje en central gård, hvor der er rig mulighed for at mødes i hyggelige udekroge til spil og grillaftener i sommerhalvåret. Ejendommens gård indgår så i øvrigt som del af et større sammenhængende gårdområde, der bliver skabt sammen med de omkringliggende ejendomme.

Central placering

Placeringen i Valbys sydlige del er karakteriseret af at være et sted, hvor nye ejendomme blomstrer op, og hvor der er kort afstand til Københavns Centrum. Området ligger tæt på uddannelsesinstitutioner som Professionshøjskolen UCC; og CBS kan nås på mindre end et kvarter på cyklen. Valby grænser op til en række grønne åndehuller som Valbyparken, Søndermarken og Vestre Kirkegård.

Arkitekturen arbejder målrettet med den fragmenterede opdeling i de pladsnøjsomme boligers ekstraordinært mange enheder: Tanken ledes hen på den rytmiske kupé-opdeling, vi finder i et dueslag eller på den grafiske 0/1 symbolik i et gammeldags hulkort.
Mod gaderne er facaderne beklædt med blådæmpede tegl i en diskret, men effektfuld grå nuance. Teglpartierne accentueres af glaspartiernes overliggere og indramning af hvid indfarvet beton og af gennemgående, understregede etageadskillelser i form af lyst pulverlakerede stålbjælker. Til gårdsiden præsenterer facaderne sig med den hvidt indfarvede beton, varieret med svalegange og glaspartier. Hovedtrappen fremstår råt og åbent med en beklædning med strækmetal.

Præfabrikation

Facaderne er af komplette sandwichelementer med præmonterede vinduer og døre; tagboligerne er delvist er fremstillet med præfabrikerede kassetter. Alt sammen bidrog til en byggeproduktion med betydelige tidsbesparelser på den trafikerede adresse.

Ud over bæredygtige tiltag i form af energirigtige bygningsdele som lavenergivinduer, højisolerede facader og tage, ressourcebesparende ventilationsanlæg med mere, er bygningens tagflader forsynede med solceller og beplantes nu, så regnvand optages af planterne eller fordamper. Dermed bliver kun en minimal mængde regnvand (som ved store mængder nedbør) udledt til kloaksystemet. Samtidig optager planterne CO2 fra luften og reducerer luftforureningen. I øvrige tekniske forhold udføres projektet efter energiklasse 2015.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala