Scandic Hotel, Kødbyen

:
oktober 2018
Scandic Hotel, Kødbyen - facade

Scandic Hotel Kødbyen har grundlæggende en karréstruktur. For at indpasse sig skalaen i Skelbækgade er der to store tilbagetrækninger i facaden.

Scandic Hotel, Kødbyen - fugleperspektiv

På renderingen ses tydeligt hotellets karréstruktur. Det grønne tag har solceller, og det ene hjørne af taget er løftet. Bygningen bagved er undervisningsinstitutionen Sopu, der er en del af samme overordnede plan som Scandic Hotel. Visualisering: Danielsen Architecture A/S.

Scandic Hotel, Kødbyen - gårdrum

Det indvendige gårdrum er offentligt tilgængeligt og vil med tiden begrønnes. Restaurantkøkkenet er bygget ud i gården og har en tagterrasse ovenpå.

Scandic Hotel, Kødbyen - værelse

De fleste hotelværelser har den samme standardstørrelse, men på fjerdesalshjørnet ud mod gaden, har arkitekterne udnyttet det skrånende tag til at lave et af flere anderledes og spændende værelser.

Scandic Hotel, Kødbyen - reception

Den ene del af stueetagen på Scandic Hotel i Kødbyen rummer reception, café og bar og giver desuden plads til en stor restaurant.

previous next

Hvid modernisme i kødbyen

Et nyt Scandic hotel har sammen med nabobygningen Sopu givet den nedslidte Skelbækgade på randen af Københavns gamle Kødby på Vesterbro et nyt og opdateret ansigt

Byggefakta

Scandic Hotel, Kødbyen
Skelbækgade 3A-E
1717 København V
Danmark

Bygherre:
Halmtorvet 29 A/S
Arkitekt:
Danielsen Architecture A/S
Totalentreprenør:
Einar Kornerup A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
Schønherr A/S, Egetæpper A/S
Areal:
15443 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
august 2016 - august 2018

En meget enkel tommelfingerregel inden for arkitektur siger, at når man med et nyt byggeri skal forholde sig til nærliggende, eksisterende byggerier, så kan man enten vælge at ”gå med” eller at ”gå imod”. Forstået på den måde, at det nye byggeri enten forsøger at tilpasse sig eller måske ligefrem efterligne det eksisterende byggeri – eller også skal det nye klart adskille sig fra det gamle med et helt andet udtryk. Et byggeri, der ikke klart forholder sig til omgivelserne risikerer at blive lunkent og ligegyldigt.

Med det nye Scandic Hotel i Kødbyen refererer Danielsen Architecture A/S, der har tegnet byggeriet, klart til den klassiske, hvide modernisme i de omgivende bygninger i kødbyen, men det skarptskårne nye byggeri er i sin form og detaljering tydeligvis en moderne bygning. Resultatet er en forfriskende tilføjelse, der helt klart er nutidig, men som samtidig udviser respekt for de nu ikoniske byggerier i den gamle Kødby. Bygningerne i Den Brune Kødby stammer helt tilbage til 1878, mens den nyeste del kaldes Den Hvide Kødby. Den Hvide Kødby er fra starten af 1930’erne og opfattes med sine rene linjer og hvide murflader som et af de vigtigste stykker funktionalistisk, dansk arkitektur. Dele af Kødbyen fungerer endnu i sin oprindelige funktion, men store dele huser nu kreative virksomheder, caféer og restauranter.

Scandic og Sopu

Det nye Scandic hotel har sin hovedfacade ud mod Skelbækgade, der ligger i forlængelse af Dybbølsbro. Hotellet har 370 værelser, stor restaurant og omfattende konferencefaciliteter.

Nabobygningen, den ca. to år ældre uddannelsesinstitution Sopu, der også er tegnet af Danielsen Architecture, fremstår med samme udtryk og er fra starten tænkt ind i området sammen med Scandic. Hotellets grundform er en uregelmæssig firkant med en diagonalt skåren passage igennem den nederste del af bygningen og det offentligt tilgængelige gårdrum.

– Byggeriet gav os nogle udfordringer, ikke mindst fordi der var så lidt plads omkring byggepladsen. Vi er jo meget tæt på både de omkringliggende bygninger i Kødbyen og på Metrobyggeriet ved Sønder Boulevard, så vi har måttet arbejde med just in time leverancer på det meste. Tidligere har Vestre Gasværk ligget på stedet og senere diverse småindustri, så der var tale om en forurenet grund, der skulle oprenses, før vi kunne grave ud til de to kælderniveauer, fortæller entreprisechef Mads Sørensen fra totalentreprenøren Einar Kornerup A/S.

– Konstruktivt er der tale om et tungt råhus i beton med facadepudssystem uden på isoleringen. Huset er bygget efter BR15. Vi har levet op til kravene ved hjælp af isoleringstykkelserne, trelags vinduer, grønt tag med solceller, og så får vi både fjernvarme og fjernkøling leveret af Hofor. Sopu har vi også bygget med samme setup, altså arkitekt, samarbejdspartnere osv. forklarer Mads Sørensen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala