Skovkvarteret etape 1

:
oktober 2018
Skovkvarteret - rækkehuse

Skovkvarteret etape 1 består af 74 rækkehuse i henholdsvis to og tre etager, to punkthuse i fem plan og tre tårne i ni plan.

Skovkvarteret - Royal Arena

Skovkvarteret etape 1 er et nyt område i den nye bydel Arenakvareret, som er ved at vokse frem i tilknytning til Royal Arena i Ørestad syd på Amager.

Skovkvarteret - facade

Et vigtigt element i områdets arkitektur er brugen af forskellige farver teglsten, der giver hver bygning sin egen identitet. Wienerberger A/S har leveret de blødstrøgne teglsten i fem forskellige farver.

previous next

Københavns grønneste boligkvarter

I Skovkvarteret i den nye bydel omkring Royal Arena får København et bykvarter med både tårne og rækkehuse placeret i et landskab med vandløb og høje træer

Byggefakta

Skovkvarteret
Ejler Billes Vej
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Tetris A/S
Arkitekt:
Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S, Sangberg Architects ApS
Totalentreprenør:
Rasmus Friis A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S, Bad Element ApS
Areal:
24297 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
maj 2015 - april 2018

I området omkring Royal Arena i Ørestad Syd vokser i disse år flere forskellige nye bykvarterer frem, hver med deres karakteristika. Lige syd for arenaen ligger Skovkvarteret etape 1 og 2. Etape 1, der er indflyttet, ligger længst mod vest med udsigt over Amager Fælled. Begge etaper er groft sagt placeret på rektangulære byggefelter, der på den lange side er orienteret nord-syd.

Kvarteret afsluttes mod nord og syd af i alt to punkthuse i fem plan og tre tårne i ni plan med lejligheder. Midten af kvarteret udgøres af rækkehuse. I alt er der tale om 74 rækkehuse og 102 lejligheder. I den sydlige del af kvarteret ligger et antal huse, der udlejes af KAB, som har været et separat projekt. Når etape to står færdig i 2020, vil Skovkvarteret indbefatte 140 rækkehuse samt syv tårne og punkthuse med i alt 168 lejligheder.

Tæt beplantning

– Vi har lavet projektet sammen med Sangberg Architects ApS. Grundtanken bag projektet var, at man med rækkehusene skulle tiltrække de lidt yngre generationer. Typisk studerende, der måske har boet i det centrale København, men nu er blevet færdige, har stiftet familie, måske fået børn og gerne vil have mere plads og luft. Derfor er husene udbudt i et fornuftigt prisleje, fortæller partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S, Torsten Stephensen.

– Nu hvor Ørestad Syd for alvor begynder at smelte sammen med resten af Ørestad, er det ved at blive et attraktivt sted med god infrastruktur. Skovkvarteret ligger tæt på Metroen og arenaen, naturskønt med direkte kig til fælleden, men der er også meget fladt og forblæst. For at løse problemerne med vinden fra vest, har vi lagt en rand af rækkehuse, som afgrænser hele byggefeltet. Vi har en fælles ankomstvej til kvarteret, og inde bagved har vi et system af sivegader med alléer. Det er her idéen med navnet ”Skovkvarteret” dukker op. Inde i området bliver der ret tæt beplantet, så når du er inde i området, har du et helt andet klima end ude i periferien, hvilket giver en kontrast vi godt kan lide. Sivegaderne mellem husene har også små fordybninger med vandløb, der fungerer som LAR og er med til at skabe store biodiversitet. Landskabet skal ikke være for velplejet. Med tiden vil det blive lidt engagtigt med temmeligt høje træer, forklarer Torsten Stephensen.

Rækkehuse og tårne

– I det daglige skal området være bilfrit. Beboerne parkerer i de nærliggende parkeringshuse, så den centrale sivegade er tænkt som en aktivitetsgade, hvor både børn og voksne kan færdes trygt og lege og mødes med naboerne. Alle husene vender ud mod denne gade. Området er helt bevidst meget tæt, men husene er placeret, så der ikke er nogen insigtsgener. Vi har tegnet rigtig meget på skalaen mellem husene, så selv om man bor tæt tilgodeses gode dagslysforhold og privathed. Vi har haft en rigtig god dialog med By & Havn og TMF om, hvor tæt vi med rimelighed kunne bygge. Vi har kigget en del på kartoffelrækkerne, hvor man bor tæt, men hvor kan vælge fællesskabet til eller fra. Vi har også et fælleshus med bl.a. cykelværksted. Tårnene henvender sig nok til et lidt andet publikum, måske den ældre generation, som ikke gider passe en have længere, men gerne vil bo tæt på byen. Ikke mindst fra de øverste, dobbelthøje lejligheder er der nogle fantastiske kig, siger Torsten Stephensen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 5

Hospital

Aarhus Universitetshospital Psykiatrien

Psykiatribyggeri med kreativ sikring

Produktionsanlæg

AKM

Kartoffelmelsfabrik får nyt og massivt anlæg

Forsyningsanlæg

Amager Bakke

Monument, forbrændingsanlæg og skibakke

Bolig

Cimbria Parken

Stål-innovation i Aabenraa

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Sjælland

Total makeover af Erhvervsakademi Sjælland

Skole

Europaskolen

Murstenens tale

Lager

Fællesmagasin Taastrup

Skatkammer i beton

Forsyningsanlæg

Nature Energy Korskro

Måske landets smukkeste biogasanlæg

Bolig

Odinsgaard

Bydelsløftende punkthuse ved ikonisk kirke

Parkeringshus

P-hus Sortebrødre Plads

P-hus i Roskilde klædt i Sortebrødrenes kappe

Hotel og konference

Scandic Hotel, Kødbyen

Hvid modernisme i kødbyen

Bolig

Skovkvarteret etape 1

Københavns grønneste boligkvarter

Bolig

Strandparken

Strandboliger med gårdstrand

Bolig

Tårnfalkebakken - Anebjerg, afd. 45

Intim boligenklave i varieret skala