Sofiendalen etape 1

:
december 2019
Sofiendalen etape 1 - facade

Rækkehusene ligger i midten af det store boligbyggeri i Sofiendal Enge. Husene er i to eller tre etager, og med egen carport foran indgangen. Facaderne er nuancerede med alubeklædning og to farver tegl.

Sofiendalen etape 1 - kanthuse

Kanthusene er større etagebyggerier, der ligger langs områdets sydlige afgrænsning. Kanthusene rummer en stor variation af lejligheder i forskellige størrelser, nogle i dobbelt højde.

Sofiendalen etape 1 - stue

Alle boliger i Sofiendalen er bygget op med et fælles opholdsrum med integreret køkken. Boligerne har adgang til private uderum i form af enten altaner, tagterrasser eller terrasse i terrænniveau.

Sofiendalen etape 1 - vinduesparti

Byggeriet har fine arkitektoniske detaljer, og der er lagt vægt på gode dagslysforhold i lejlighederne med rumhøje vinduespartier.

previous next

Engboliger med stor variation

I Nordjyllands største byggeprojekt skabes 427 nye boliger i naturskønne omgivelser på en tidligere landbrugsejendom vest for Aalborg

Byggefakta

Sofiendalen
Anna Anchers Vej 224
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
PenSam
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Totalrådgiver:
Krogh Arkitektur A/S
Arkitekt:
Krogh Arkitektur A/S
Totalentreprenør:
Arne Andersen Vrå A/S
Ingeniør:
Frandsen & Søndergaard K/S
Andre aktører:
Bad Element ApS
Areal:
7230 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
Februar 2018 - august 2019

Tidens største udviklingsprojekt i Aalborg ligger kun fire kilomenter fra Aalborg Centrum i det naturskønne område Sofiendal Enge i byens vestlige udkant. Når den sidste af de otte etaper efter planen afleveres ved udgangen af 2020 vil byggeriet tælle i alt 427 boliger fordelt på samlet 49.119 etagekvadratmeter. Etape 1, der er afleveret, består af 61 boliger på i alt 7.230 kvm.

Området har tidligere været en gård, som ejeren ønskede at sælge til en investor, der kunne udvikle boliger på området. Krogh Arkitektur har sammen med sælger udviklet den overordnede plan for området og står nu som arkitekt og totalrådgiver for Pensam, der har købt grunden og er bygherre på projektet.

– Den grønne kile, der starter ved Aalborg Banegård, går op gennem Kildeparken og Aalborg Zoo, kører gennem vores område og skaber på den måde en naturlig adskillelse mellem de nordlige og sydlige bebyggelser. Kilen giver samtidig beboerne et grønt frirum. Hovedgrebet i bebyggelsen er, at man skal fornemme, at man bor på eng, hvor husene er placeret i naturen, forklarer arkitekt MAA Jan Krogh fra Krogh Arkitektur.

Det 23 hektar store område omdannes til natur med vandløb, stier og beplantning, hvor det vilde plante- og dyreliv kan få frit spil mellem bygningerne, således at der er kig til det grønne fra alle boliger uanset placering. To store regnvandssøer mod vest skal også kunne optage overskydende regnvand fra Aalborg.

Flere typer boliger

Boligerne bliver på mellem 70 og 140 kvm. Området får tre typer huse: kilehuse, kanthuse og rækkehuse.

– Kilehusene ligger ind mod den grønne kile og er i tre etager. Boligerne kan være både vandrette eller gå igennem flere etager og de er sat sammen tre, seks eller ni ad gangen. Kilehusene har alt efter placering altaner, tagterrasser eller terrasse i terræn. Kanthusene udgøres af fem større bygninger i hver fire etager med lejligheder og ligger ud mod den sydlige tilkørselsvej. Nogle af lejlighederne har dobbelt højde. Der er fælles tagterrasser og kælder med depotrum og cykelparkering. Rækkehusene ligger inde i bebyggelsen og er i enten to eller tre etager. Der er tre typer boliger og tre til seks huse i hver klynge. Alt efter type har rækkehusene altan, tagterrasse eller terrasse i terræn, fortæller Jan Krogh.

Arkitektonisk står byggerierne flot og stramt i et enkelt og moderne formsprog. Facaderne skifter mellem alubeklædning og to farver teglbeklædning. Høje vindues- og dørpartier i skiftende moduler og spring i facaderne er med til at gøre udtrykket spændstigt og nuanceret. Der er parkering på befæstede arealer lige foran boligerne, og rækkehusene har tillige carport.

Gedigne løsninger

De mange hustyper og boligstørrelser giver stor variation i boligtyper og planløsninger. Ligesom i det udvendige, er der også i boligernes indre satset på holdbare løsninger og gedigne materialer.

Badeværelserne i Kanthusene er leveret som præfabrikerede badekabiner af Badelement A/S i flere forskellige størrelser og udformninger. Badeværelserne har store lyse fliser i 30x30 cm, mens væggene i den glasafskærmede bruseniche er beklædt med lyse fliser i 10x30 cm. Solid Surface bordpladen har integreret vask med indbyggede skabe nedenunder. Badekabinerne produceres på Badelements egen moderne fabrik i Polen og transporteres på lastbil til byggepladsen, hvor de leveres ”just in time” til indbygning i råhusene.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 6

Bolig

Anneshave

Aflastningsboliger i grønne omgivelser

Butik

Bauhaus Gladsaxe

Bauhaus på fremmarch

Bolig

Beddingen 5

Højt over havnen i Aalborg

Lufthavn

Billund Lufthavn

Multihus fremtidssikrer Billund Lufthavn

Ungdomsbolig

Cortex Park 28

Klassiske studieboliger med store vinduespartier

Domicil

Jyllands-Posten

Et nøgternt mediehus på havnen

Forskningscenter

Niels Bohr Bygningen

Videnskab & fællesskab

Bolig

Nordlandet

Bæredygtigt fællesskab

Bolig

Pionerhusene

Spændende forvandling af gammel bydel

Bolig

Sofiendalen etape 1

Engboliger med stor variation

Ungdomsbolig

Tikanten

Stærk facadekombination i beton og tegl

Bolig

Trøjborg

Fra arbejderkvarter til attraktiv og moderne bydel

Bolig

Vedbæk Park Vest

Svanemærkede rækkehuse i naturskønne omgivelser