Pionerhusene

:
december 2019
Pionerhusene - køkkenalrum

Et hyggeligt gennemlyst køkkenalrum er boligens hjerte. Alle lejligheder er opført i kvalitetsmaterialer med gulve i ask, køkkener fra HTH med Bosch og Siemens hvidevarer.

Pionerhusene - stue

Karakteristisk for bebyggelsen er de store vinduespartier, som giver lyse og solfyldte boliger.

Pionerhusene - karré

Når man kommer fra Aarhus midtby og ser mod Gellerupparken fra krydset mellem Silkeborgvej og Åby Ringvej, ser man den nye karrébebyggelse Pionerhusene i forgrunden for de oprindelige boligblokke.

Pionerhusene - facader

Som modspil til de oprindelige boligblokkes moderne betonstrukturer, har man i Pionerhusene valgt at arbejde med traditionelle teglfacader.

Pionerhusene - altaner

Facadekompositionerne prydes af klassiske hvide altaner. Altanerne, som er udarbejdet af smede- og mekanikvirksomheden Smemek ApS, er gennemarbejdet i detaljen, så de også er flotte set nede fra.

previous next

Spændende forvandling af gammel bydel

Brabrand Bolig­forening bygger sammen med Aarhus Kommune og private investorer op mod 3400 nye boliger frem mod 2030

Byggefakta

Pionerhusene
Gudrunsvej 3D
8220 Brabrand
Danmark

Bygherre:
Svanen Development A/S
Bygherrerådgiver:
Arkitema Architects K/S, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
21500 kvm.
Byggesum: 
350 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2017 - november 2019

Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune gennemfører i fællesskab en spændende og omfattende transformation af det tidligere socialt belastede boligområdet Gellerup og Toveshøj i Aarhus. Med udgangspunkt i områdets smukke landskab og nærhed til midtbyen er der udarbejdet en ambitiøs og gennemgribende helhedsplan, der beviser hvordan rammer for liv kan have afgørende betydning for trivsel.

Førende forskere og eksperter inden for arkitektur, byplanlægning, antropologi, sociologi og samfundsudvikling har arbejdet sammen om at skabe en plan for et nyt Gellerup, der er attraktivt og i social balance. En ny bydel med plads til 6.000 nye beboer.
Projektet er, sammen med Aarhus Ø Aarhus Kommunes nuværende største udviklingsprojekt.

Funktionalismens vrangside

Med afsæt i den eksisterende bebyggelse fra 1960’erne bryder den nye helhedsplan med funktionalismens vrangside. Fra at være et meget stort, ensartet kvarter med et hav af identitetsløse opgange, store åbne græsområder og et minimalistisk, men også ufleksibelt vejanlæg, har man nu brudt bebyggelsen op i mindre områder.

Med en større variation af byrum og individuel arkitektur er det nemmere at skabe genkendelighed og dermed at orientere sig i bebyggelsen. Følelsen af tilknytning skærpes med boligernes individuelle arkitektoniske identitet, og lysten til at gå på opdagelse, udforske området og møde sine naboer styrkes. Et nyt vejanlæg forbinder området bedre med midtbyen, de omkringliggende kvarterer, Brabrandsøen og Haslebakker.

Byport

Med et stort hul i en af de oprindelige tværgående blokke er der skabt en flot port som indgang til Gellerupparken. Herved er historien om bydelens transformation fortalt med et enkelt og markant arkitektonisk greb – samtidig med at der er skabt et orienteringspunkt i bydelen og åbnet for vejforbindelse til resten af byen.

Nye kvarterer

Bydelen er blevet opdelt i tre nye kvarterer. Toveshøjkvarteret, Karen Blixenskvarteret og Trille Lucassenskvarteret. Området har fået tilført typologier som karrébebyggelser, rækkehuse og byhuse. Der er lagt vægt på en stor variation af boligtilbud, så der både er tilgængelige og ældrevenlige boliger, ungdomsboliger og attraktive familieboliger til både store og små familier. Herved skabes en mangfoldig beboersammensætning, som tilfører området fornyet liv og social diversitet.

Nye klimaskærme

De eksisterende boligblokke i området gennemrenoveres over en periode på 10 år. De får nye klimaskærme og nye varierende facader, der er let genkendelige, og som medvirker til kvarterdannelsen i området. Renoveringen er finansieret af Landsbyggefonden og medfinansieres ved jordsalg.

Caféliv og shopping

Bydelen har også fået et attraktivt centerområde, som med butikker, torve og pladser samler byens beboere og tiltrækker besøgende fra hele landet. I september 2016 blev Karen Blixens Boulevard indviet som en levende og central bygade, der strækker sig fra det eksotiske Bazar Vest mod nord til shoppingcentret City Vest i syd.

Området tilføres mange nye arbejdspladser med opførelsen af bl.a. Miljø og Tekniks nye administrationsbygning. På Karen Blixens Boulevard skabes desuden oaser med plads til små iværksættervirksomheder og kulturelle startups.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 6

Bolig

Anneshave

Aflastningsboliger i grønne omgivelser

Butik

Bauhaus Gladsaxe

Bauhaus på fremmarch

Bolig

Beddingen 5

Højt over havnen i Aalborg

Lufthavn

Billund Lufthavn

Multihus fremtidssikrer Billund Lufthavn

Ungdomsbolig

Cortex Park 28

Klassiske studieboliger med store vinduespartier

Domicil

Jyllands-Posten

Et nøgternt mediehus på havnen

Forskningscenter

Niels Bohr Bygningen

Videnskab & fællesskab

Bolig

Nordlandet

Bæredygtigt fællesskab

Bolig

Pionerhusene

Spændende forvandling af gammel bydel

Bolig

Sofiendalen etape 1

Engboliger med stor variation

Ungdomsbolig

Tikanten

Stærk facadekombination i beton og tegl

Bolig

Trøjborg

Fra arbejderkvarter til attraktiv og moderne bydel

Bolig

Vedbæk Park Vest

Svanemærkede rækkehuse i naturskønne omgivelser