Jyllands-Posten

:
december 2019
Jyllands-Posten - glasparti

Trapezformen giver skarpe vinkler og al den spænding, som ikke er opnået gennem farver og materialevalg.

Jyllands-Posten - facade

Jyllands-Postens nye domicil er råt, ærligt og i tråd med den arkitektoniske historie på havnen i Aarhus.

Jyllands-Posten - glastag

Skjult fra gadebilledet, men afgørende for hele huset. Det 300 kvadratmeter store glastag sender dagslys ned i hele bygningen gennem det store atrium. FP Gruppen har bygget glastaget med kun to procents hældning i system FWS 60 HI.

previous next

Et nøgternt mediehus på havnen

Jyllands-Posten gør klar til at flytte ind i sit nye domicil på havnen i Aarhus. Det er skabt til at knytte mediehuset tættere til byen uden at gå på kompromis med sikkerheden

Byggefakta

Jyllands-Posten
Ved Filmbyen
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
JP/Politikens Hus A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Totalentreprenør:
Casa A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
8600 kvm.
Byggesum: 
180 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2018 - oktober 2019

Et åbent og ærligt byggeri. Sådan er Jyllands-Postens nye domicil på havnen i Aarhus beskrevet. Den nye placering får mediehuset helt tæt på byens liv, kilderne og samarbejdsparterne. Kunder og læsere skal have let adgang til huset, mens hævngerrige islamister skal holdes effektivt ude. Bygherren JP/Politikens Hus A/S har ønsket at sende et signal om åbenhed og ambitioner for fremtiden.

Pladsen mellem bygningen og Aarhus havns bassin 3 vil både invitere til leg og eftertanke. Den omfattende terrorsikring begynder allerede i overgangen fra bygning til byrum, hvor hundredevis af faststøbte jernpæle skal udgøre fundamentet for en permanent kunstinstallation.
Casa A/S har leveret totalentreprisen på det 8.600 kvadratmeter store byggeri, som passer godt ind i den efterhånden store portefølje af havne-byggerier udført af den horsensianske entreprenør.

I modsætning til en del moderne havnebyggerier er der her skabt en bygning, som på samme tid viser respekt for de historiske omgivelser og gemmer på spændende detaljer. Ved første øjekast har Henning Larsen arkitekter tegnet en rå klods af beton, glas og jern. Selv det nyopførte affaldsskur bag domicilet fremstår med sit oxiderede jern som et levn fra havnens industrielle storhedstid. Men når man ser nærmere efter, åbenbarer detaljerigdommen sig under hele byggeriets ærlige overflade.

Spændende glas-udfordring

Det trapezformede domicil giver en vidt forskellig oplevelse for beskueren fra hver vinkel. Langsiderne og den korte bagside har en overvægt af beton. Her fremstår bygningen som rå og afskærmende over for sine omgivelser. Det giver en skarp kontrast til glasfacaden mod havnen.

Her får beskueren en anderledes åben oplevelse som af ét gigantisk vindue. FP Gruppen har udført alt arbejdet med alu og glas på byggeriet. Glasfacaden er indrammet af beton og kun brudt op af lameller i aluminium, som rækker 75 centimeter ud mod vandet.

– Teknisk og sikkerhedsmæssigt har det været en meget speciel opgave, hvor vi har trukket på Schüco Internationals afdeling i Hvidovre. Fastgørelsen af de store lameller i en stålkonstruktion med forankring i de bærende dele har især krævet teknisk snilde, fortæller Kim Lyhne Hornstrup, key account manager hos FP Gruppen.

Lamellerne har dog ikke været den eneste udfordring. Jyllands-Postens nye domicil har et stort atrium, som er dækket af med 300 kvadratmeter glastag i system FWS 60HI. Henning Larsen Arkitekter havde defineret en maksimal hældning på to grader. Alligevel kørte det hele efter planen.

– Det gav nogle spændende udfordringer, at vi måtte udvikle specialløsninger for at løse opgaven. Tagets aluminiumkonstruktion blev monteret på bare fire dage, og derefter fik vi hurtigt de tykke, laminerede og hærdede glas i. FP Gruppen takker Casa for det eksemplariske samarbejde på sagen, siger han.

Ud over elementerne i aluminium og glas leverede og monterede FP Gruppen alle træ-alu vinduer produceret på fabrikken i Bjerringbro.

Beton er beton

For Søren Øllgaard, partner i Henning Larsen Architects, har det været afgørende at skabe et domicil, som passer ind i omgivelserne og lader medarbejderne nyde dem. De store betonelementer står rå og funktionelle. Det er både en hilsen til de gamle bygninger og en økonomisk fordel, som kan ses direkte i entreprisesummen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 6

Bolig

Anneshave

Aflastningsboliger i grønne omgivelser

Butik

Bauhaus Gladsaxe

Bauhaus på fremmarch

Bolig

Beddingen 5

Højt over havnen i Aalborg

Lufthavn

Billund Lufthavn

Multihus fremtidssikrer Billund Lufthavn

Ungdomsbolig

Cortex Park 28

Klassiske studieboliger med store vinduespartier

Domicil

Jyllands-Posten

Et nøgternt mediehus på havnen

Forskningscenter

Niels Bohr Bygningen

Videnskab & fællesskab

Bolig

Nordlandet

Bæredygtigt fællesskab

Bolig

Pionerhusene

Spændende forvandling af gammel bydel

Bolig

Sofiendalen etape 1

Engboliger med stor variation

Ungdomsbolig

Tikanten

Stærk facadekombination i beton og tegl

Bolig

Trøjborg

Fra arbejderkvarter til attraktiv og moderne bydel

Bolig

Vedbæk Park Vest

Svanemærkede rækkehuse i naturskønne omgivelser