Billund Lufthavn

:
december 2019
Billund Lufthavn - kantine

En stor og moderne kantine med mulighed for opdeling giver nu lufthavnens personale mulighed for at nyde frokosten med fantastisk udsigt.

Billund Lufthavn - brandjalousidøre

Brandjalousier og brandskydedøre fra JSA Sikring afskærmer multihuset fra terminalen i tilfælde af brand eller andre utilsigtede hændelser.

Billund Lufthavn - glasvægge

Kontorernes lyddæmpende glasvægge er samlet med tynde fuger og holdes på plads i diskrete alu-lister. Bygherre har selv stået for at forsyne glasvæggene med sit logo, efter Septum A/S var færdig med monteringen.

Billund Lufthavn - ståltag

Det karakteristiske tag med specialfremstillede tagrender og nedløb fra Billund Lufthavns terminalbygning er videreført på det nye multihus. Multihuset er ikke bygget helt sammen med terminalbygningen, hvorfor AE Stålmontage har lagt et let sænket mellemtag. Foto: AE Stålmontage.

Billund Lufthavn - vinduesparti

Store vinduespartier er med til at give multihuset et lettere udtryk. For lufthavnens kontorpersonale giver det både en unik udsigt og rigelige mængder dagslys.

Billund Lufthavn - facade
previous next

Multihus fremtidssikrer Billund Lufthavn

Billund Lufthavn er i år kåret som verdensmester i udvikling af nye ruter. Det har øget den store trafik gennem lufthavnen. Lufthavnens nye multihus er en del af store udvidelsesplaner

Byggefakta

Billund Lufthavn
Passagerterminalen
7190 Billund
Danmark

Bygherre:
Billund Lufthavn A/S
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Arkitekt:
Rum A/S
Totalentreprenør:
K.G. Hansen & Sønner a/s
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Egetæpper A/S
Areal:
6500 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2016 - oktober 2019

Én million udenlandske rejsende kommer hvert år gennem Billund Lufthavn. Mange af dem er på forretningsrejse og har travlt med at komme videre ud til jyske virksomheder. Alligevel foretrækker de fleste af dem at sætte sig til bords i lufthavnens restaurant og spise et godt måltid. Derfor inkluderer udvidelsen af Billund Lufthavnen blandt andet en fordobling af den populære Restaurant Gastro. Byggeriet letter også presset på den eksisterende terminal ved blandt andet at give plads til en udvidelse af den prisvindende King Amlet Lounge.

Billund Lufthavns nyopførte multihus øst for passagerterminalen er første etape af den masterplan, som skal give lufthavnen plads til syv millioner passagerer om året. I sig selv har det fire etager høje multihus en lang række funktioner fordelt på de 6.500 kvm:

Udvidelse og omlægning af den nuværende bagageudlevering.

Central varemodtagelse, bufferlager og security-eftersyn af varer.

Flere kontorer, motionsrum og behandlerrum til lufthavnens medarbejdere.Nærlager og produktionskøkken til mad-salgssteder i afgangshallen og til kantine.

Nærlager til butikkerne i afgangshallen.

Selv om det er mange år siden, at Billund Lufthavn fik opført den nuværende terminal, har det været muligt at videreføre det nye multihus i tilsvarende materialer. Det gælder blandt andet den specielle tagløsning i aluminium med stående false. Multihusets 2.000 kvm store, buede tag er opbygget af trapez og Duro Clips system med specialfremstillede tagrender og nedløb.

Afslutningen er aluminiums Kalzip® tagbaner. AE Stålmontage har fremstillet de 47 meter lange baner i ubrudte længder til den eksisterende terminal. Det store arbejde er i år gentaget på byggepladsen ved det nye multihus. Ophejsningen er herefter sket i fuld længde med et 40 meter langt åg.

Tæppefliser i specialmål

Billund Lufthavn ønskede sig nogle større flader end de udbredte 48x48 cm til King Amlet Loungen. Derfor producerede Egetæpper A/S de udvalgte designs i 96x96 cm. Tæppefliserne gør sig særligt godt i områder med høj trafik, fordi deres lave vægt og høje fleksibilitet gør dem lette at udskifte.

– Det er helt tydeligt, at lufthavnens personale har et stort engagement i opgaven og gerne vil udtrykke noget med deres rum. Der er jo et stykke vej for os at gå fra deres ønsker over til de endelige designs, så det har gjort opgaven mere spændende, siger Ulla Nielsen, distriktschef i Egetæpper, som har koordineret design og leverance.

Der har været stort fokus på god akustik i alle de rum, Ege har leveret tæppefliser til. Her skulle være en kontrast til afgangsterminalens summen af mange mennesker, hvilket Eges designere også har bidraget til. I den nyrenoverede King Amlet Lounge er der således lagt tæppefliser med et visuelt udtryk som de gobeliner, man vævede, før kong Amlet blev lagt til hvile i en af de fire gravhøje lige ved lufthavnen.

Klar til fremtidig logistik

Arkitektfirmaet Rum A/S har fungeret som arkitektrådgiver for totalentreprenøren K.G. Hansen & Sønner A/S på byggeriet. Sammen med de rådgivende ingeniører Rambøll og bygherrerådgiver Niras har de muliggjort et byggeri, som ikke blot løser lufthavnens udfordringer lige nu, men også tager hensyn til og gør terminalen klar til fremtidige udvidelser.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 6

Bolig

Anneshave

Aflastningsboliger i grønne omgivelser

Butik

Bauhaus Gladsaxe

Bauhaus på fremmarch

Bolig

Beddingen 5

Højt over havnen i Aalborg

Lufthavn

Billund Lufthavn

Multihus fremtidssikrer Billund Lufthavn

Ungdomsbolig

Cortex Park 28

Klassiske studieboliger med store vinduespartier

Domicil

Jyllands-Posten

Et nøgternt mediehus på havnen

Forskningscenter

Niels Bohr Bygningen

Videnskab & fællesskab

Bolig

Nordlandet

Bæredygtigt fællesskab

Bolig

Pionerhusene

Spændende forvandling af gammel bydel

Bolig

Sofiendalen etape 1

Engboliger med stor variation

Ungdomsbolig

Tikanten

Stærk facadekombination i beton og tegl

Bolig

Trøjborg

Fra arbejderkvarter til attraktiv og moderne bydel

Bolig

Vedbæk Park Vest

Svanemærkede rækkehuse i naturskønne omgivelser