Trøjborg

:
december 2019
Trøjborg - Villa Fairhill

Villa Fairhill er blevet totalrenoveret og indrettet til fire eksklusive boliger. I den underste etage, er der etableret et 50 kvm stort fællesrum med køkken og toilet, som samlingssted for bebyggelsens beboere.

Trøjborg - stue

De første flyttede ind 15. maj. Man gjorde én opgang færdig ad gangen, så beboerne løbende kunne flytte ind. De sidste lejligheder var klar i september.

Trøjborg - facade

Karakteristisk for Trøjborg er de røde teglstenskarréer, som omkranser hyggelige grønne gårdrum og danner klare, veldefinerede gaderum.

previous next

Fra arbejderkvarter til attraktiv og moderne bydel

At byen er en levende organisme som til stadighed er i forandring, ser vi i bydelen Trøjborg. Gennem byfortætning har det været muligt at udvide bydelen med 177 nutidige boliger i hjertet af Aarhus

Byggefakta

Trøjborg
Trøjborgvej 72 - 74
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Koncenton
Bygherrerådgiver:
Aros Advice
Arkitekt:
Aart Architects A/S
Totalentreprenør:
Raundahl & Moesby A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Contiga Tinglev A/S
Areal:
9600 kvm.
P-anlæg:
3200
Byggesum: 
140 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2018 - oktober 2019

Førhen blev Trøjborg anset som et kvarter, hvor indbyggerne primært bestod af århusianere fra arbejderklassen. I dag er Trøjborg et eftertragtet område og betragtes som ”en by i byen”, med et hyggeligt og varieret butiksliv med mere end 100 butikker, en biograf med fem sale og eget beboerhus, hvor bydelens indbyggere kan deltage i alt fra fællesspisning til danseaftener. De fleste indbyggere på Trøjborg er i dag unge mennesker, hvilket primært skyldes universitets beliggenhed her, samt den korte afstand til skov, strand og den indre by.

Plads til forbedringer

Karakteristisk for Trøjborg er de røde teglstenskarréer, som omkranser hyggelige grønne gårdrum og danner klare, veldefinerede gaderum. Enkelte steder brydes karréstrukturen. Nogle steder tilfører det bydelen liv og andre steder kalder det på modernisering.

Et lidt broget område var Trøjborgvej 72 – 74, hvor bebyggelsen afveg fra karréstrukturen med en gold parkerings plads, en udslidt fabriksbygning fra 1917 og en bevaringsværdig toetagers villa fra 1891. Fabrikken var oprindeligt opført som Mammens Æskefabrik A/S, men har siden rummet et supermarked og efterfølgende delvist været benyttet af Aarhus universitet til administrativt formål.

Nyt liv

I dag er fabrikken revet ned, og en moderne karré med 177 delevenlige lejligheder og attraktive familieboliger er opført i flugt med gaden og i sammenhæng med den eksisterende bebyggelse.

Gennem porten fra Trøjborgvej har man nu ”kigget” til den flotte, gamle Villa Fairhill, som er ligger i den nye karrés grønne gårdhave og pirrer nysgerrigheden hos de forbipasserende. Idéen med at renovere og kombinere den bevaringsværdige villa med den nye moderne karré, kender vi allerede på Trøjborg. Bl.a. fra den eftertragtede boligbebyggelse Klintegaarden på Kystvejen, som blev opført i 1930’erne.

Bilen i kælderen og vaskemaskinen i boligen

Under bebyggelsen er der etableret en 3.200 kvm stor kælder med plads til parkering af beboernes biler, cykler, m.m. Herved friholdes gaderummet for beboernes biler, samtidig med at beboerne kan tilbydes en privat parkeringsplads i et ellers trafikbelastet område. Da mange af bebyggelsens beboere er studerende, udbydes parkeringspladserne til byens øvrige beboere, som gennem GoBolig.dk har mulighed for at leje en p-plads.

I modsætning til kvarterets oprindelige boliger, hvor bad og vaskeri lå i kælderen, så er alle boligerne i den nye bebyggelse indrettet med moderne køkkener og lækre badeværelser med egne vaskemaskiner og tørretumblere.

Udsigt til Aarhus Ø

Lejlighederne er af forskellig størrelse og udformning og findes som et- til fireværelses boliger. En del af boligerne udlejes gennem GoBolig.dk og en del gennem Boligforeningen af d. 10. marts 1943. De første flyttede ind 15. maj. Man gjorde én opgang færdig ad gangen, så beboerne løbende kunne flytte ind. De sidste lejligheder var klar i september.

Den store variation af boligstørrelser betyder, at ejendommen egner sig til alt fra studerende og singler til familier, par og mindre bofælleskaber. Herved skabes en stor diversitet i bebyggelsens beboere.

Villa Fairhill er blevet totalrenoveret indvendigt og indrettet til fire eksklusive boliger. I den underste etage er der etableret et 50 kvm stort fællesrum med køkken og toilet som samlingssted for bebyggelsens beboere.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 6

Bolig

Anneshave

Aflastningsboliger i grønne omgivelser

Butik

Bauhaus Gladsaxe

Bauhaus på fremmarch

Bolig

Beddingen 5

Højt over havnen i Aalborg

Lufthavn

Billund Lufthavn

Multihus fremtidssikrer Billund Lufthavn

Ungdomsbolig

Cortex Park 28

Klassiske studieboliger med store vinduespartier

Domicil

Jyllands-Posten

Et nøgternt mediehus på havnen

Forskningscenter

Niels Bohr Bygningen

Videnskab & fællesskab

Bolig

Nordlandet

Bæredygtigt fællesskab

Bolig

Pionerhusene

Spændende forvandling af gammel bydel

Bolig

Sofiendalen etape 1

Engboliger med stor variation

Ungdomsbolig

Tikanten

Stærk facadekombination i beton og tegl

Bolig

Trøjborg

Fra arbejderkvarter til attraktiv og moderne bydel

Bolig

Vedbæk Park Vest

Svanemærkede rækkehuse i naturskønne omgivelser