Tikanten

:
december 2019
Tikanten - vinduesparti

Mørke teglfelter ved de høje vinduespartier har i sig selv smuk variation farve- og strukturmæssigt og spiller op til den hvide beton. Herved skabes dynamik, variation og karakter til bygningens store facadeflader. Confac A/S står bag.

Tikanten - tagterrasse

Fra den fælles tagterrasse har man udsigt over området, og her kan beboerne f.eks. hygge sig med socialt samvær, når vejret tillader det.

Tikanten - gårdareal

Såvel ungdoms- som familieboliger i Tikanten er attraktive. Beliggenheden er central, med god udsigt og huslejen er på 3.000 - 6.800 kr.

Tikanten - facade

Tikanten er blevet et enkelt men også markant byggeri, som beliggenhedsmæssigt og visuelt er med til at forbinde havn og by. Facadeudtrykket er gjort mere spændende og varieret ved hjælp af en kombinationsløsning i materialerne, så de store, hvide betonflader brydes af mørke teglfriser ved vinduespartierne. Friserne tilføjer variation og struktur til det høje lejlighedskompleks.

previous next

Stærk facadekombination i beton og tegl

Lejlighedskomplekset Tikanten i Esbjerg slanger sig med sine hvide betonfacader og markante, rødbrune teglfelter tæt op ad havnen i Esbjerg

Byggefakta

Tikanten
Havnegade 6
6700 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen Fremad, KPC Herning A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
KPC Herning A/S
Ingeniør:
Ingeniør'ne A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS, Kåbe Mattan AB
Areal:
9000 kvm.
Byggesum: 
95 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2018 - september 2019

Beliggenheden for de lyse og venlige 109 ungdomsboliger og 49 familieboliger er attraktiv i gåafstand til bymidten og banegården og lige ved den livlige havn og friske havbrise. Her er man tæt på Torvet i Esbjerg Centrum, Musikhuset, Byparken med mange udendørs arrangementer, musikstedet ”Tobakken”, og shoppingcenteret ”Broen”.

Betonbyggeri i fire-seks etager

Boligforeningen Fremads nyopførte lejlighedskompleks i afd. 16 fremstår markant med fire til seks etager og flotte, hvide betonfacader med mørke teglfelter i smuk forbandt. Ungdomsboligerne er med et eller to rum på mellem 40 og 50 kvadratmeter, og familieboligerne er med et, to eller tre rum på mellem 48 og 85 kvadratmeter. I de familieboliger, som er større end 60 kvm, er badeværelset forberedt til vaskesøjle. 19 af familieboligerne har altan, og der forefindes fælles vaskeri samt parkeringspladser og overdækket cykelparkering. En elevator fører til alle etager. Der findes en stor og indbydende tagterrasse over den del af byggeriet, som er i fire etagers højde, afskærmet med glasvægge, og med flot udsigt over både Esbjerg og Fanø. Terrassen kan benyttes af alle beboerne. Der er tv-bynet og fjernvarme i alle boligerne.

Nybyggeriet på adressen Havnegade 6, ved hjørnet ud mod Jernbanegade og Østre Havneallé, ligger ved havnekanten og på kanten mellem havn og by.

Boligkomplekset i Havnegade har i løbet af projektets opførelse fået navnet Tikanten, også skrevet 10Kanten. Den markante facade i karrébebyggelsen bevirker en opstramning af gaderummet, med en moderne, bymæssig karakter. Materialemæssigt skaber variationen i facaden en overgang mellem den indre bys klassiske, røde teglstensfacader, og havnens mere industriprægede arkitektur i beton. Byggeriet er opført med energikravene for BR2020.

KPC Herning har på vegne af Boligforeningen Fremad stået for byggeriet, som krævede en ændring af både kommuneplan og lokalplan for at blive til virkelighed, blandt andet fordi størstedelen af bygningskomplekset overstiger fem etager. Karréen er et led i rækken af markante boligbyggerier, som KPC i de senere år har udviklet i samarbejde med danske arkitekter. Den zigzagger sig i grundplanet frem som en kantet slange, og bidrager nu til Esbjergs oprustning til storbystatus.

Hermed er flere almene boliger blevet anlagt på et spændende og centralt sted i byen. Ud mod byparken trapper bygningen ned til fire etager med tagterrassen ovenpå. Boligprojektet appellerer til både unge studerende, familier og seniorer, både på grund af den centrale beliggenhed, udsigten, de lyse, venlige og funktionelle lejligheder, og den rimelige husleje.

Ny visuel kombinationsløsning

– Vi har leveret den udvendige klimaskærm, de karakteristiske hvide betonfacader med dekorative mørke teglfelter, fortæller medstifter Erling Holm fra Confac A/S, og fortsætter:

– Denne måde at skabe nuancer og karakter i store betonfacader er en kombinationsløsningsmodel, som vi de sidste par år er begyndt at gøre en del i. Når man således bringer beton og tegl i spil i en smuk sammenhæng, forstærker de to materialer hinanden i facadeudtrykket. Det tilføjer på en enkel og forholdsvis økonomisk måde noget sjæl og karakter til en ellers simpel betonfacade, både farve og strukturmæssigt, og det giver en flot og rytmisk variation i store flader.

Erling Holm fortæller, at Tikanten er et relativt simpelt og konstruktivt betonhus, som er opført inden for de økonomiske rammer, som navnlig ungdomsboliger jo må have.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 6

Bolig

Anneshave

Aflastningsboliger i grønne omgivelser

Butik

Bauhaus Gladsaxe

Bauhaus på fremmarch

Bolig

Beddingen 5

Højt over havnen i Aalborg

Lufthavn

Billund Lufthavn

Multihus fremtidssikrer Billund Lufthavn

Ungdomsbolig

Cortex Park 28

Klassiske studieboliger med store vinduespartier

Domicil

Jyllands-Posten

Et nøgternt mediehus på havnen

Forskningscenter

Niels Bohr Bygningen

Videnskab & fællesskab

Bolig

Nordlandet

Bæredygtigt fællesskab

Bolig

Pionerhusene

Spændende forvandling af gammel bydel

Bolig

Sofiendalen etape 1

Engboliger med stor variation

Ungdomsbolig

Tikanten

Stærk facadekombination i beton og tegl

Bolig

Trøjborg

Fra arbejderkvarter til attraktiv og moderne bydel

Bolig

Vedbæk Park Vest

Svanemærkede rækkehuse i naturskønne omgivelser