Nordlandet

:
december 2019
Nordlandet - parkeringskælder

Parkeringskælderen er ualmindelig lys og lækker. Den store åbning i betondækket får byggeriet til at hænge bedre sammen – og har givet besparelser på brandventilation.

Nordlandet - altaner

Både de mange altaner og Nordlandets høje gårdrum giver beboerne mulighed for at nyde de fredelige omgivelser nord for Aarhus.

Nordlandet - facade

Nordlandets varierede facader sætter standarden for de nye boligbyggerier i Risskov. Byggeriets høje placering gør det let for beboerne at følge med i realiseringen af kommunens masterplan.

previous next

Bæredygtigt fællesskab

De første beboere er flyttet ind i Nordlandets eksklusive lejeboliger i Vejlby Risskov. De 74 varierende boliger tilbyder trygge og bæredygtige rammer

Byggefakta

Nordlandet
Nordlandsvej 68
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Ejendomsselskabet Nordlandet ApS
Bygherrerådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
PSL Arkitekter
Totalentreprenør:
JCN A/S
Ingeniør:
LB Consult ApS
Andre aktører:
Landskabsarkitekt Niels Boldt
Areal:
5760 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2018 - november 2019

Der hører en særlig ro til udsigten over Egå Engsø. Den markerer den nordlige afgrænsning af Vejlby Risskov. På den anden side af Djurslandsmotorvejen ses Lystrup mod nord og Lisbjerg mod vest. Lige her vil en ambitiøs masterplan blive til virkelighed i de kommende år. En ældre erhvervsbygning har veget pladsen for boligbebyggelsen Nordlandet, som er det første af mange. Pladsen er udnyttet til fulde, og de til tider smalle passager mellem boligerne indrammer smukt de bedste bidder af udsigten.

Nordlandet er tydeligvis tiltænkt lejere, som vil være tæt på skov og strand uden at flytte langt væk fra Aarhus midtby. Boligerne varierer i størrelse fra 50 til 128 kvadratmeter. Der er rækkehuse med udsigtshems i toppen, delevenlige lejligheder og familieboliger med op til fem værelser.

– Vi ønskede at skabe flere forskellige boligtyper og størrelser for at få en mangfoldig repræsentation af befolkningen i området, som der også er lagt op til i masterplanen. De intime gårdrum giver plads til, at folk kan møde hinanden, forklarer Poul Schack Lundsgaard, indehaver af PSL Arkitekter.

Beboerne får enten farvestrålende altaner eller egne små terrasser afskærmet fra den blomstrende fælles gårdhave af bøgehække. 350 meter væk standser letbanen, som er få minutter om at nå ned til Aarhus Universitet og videre til centrum af Aarhus.

Byggeri med kontraster

Nordlandet er et sted, hvor man passer på miljøet. Boligerne er alle opført i lavenergi 2015-klassen. Belægninger og beplantning er designet til at maksimere den lokale nedsivning af overfladevandet og aflastningen af kloaknettet. De to største af Nordlandets seks bygninger er forsynet med sedum på deres flade tage. Ud til Nordlandets skel er der dels skråninger med græs og efeu, dels plantestensmure med efeu. Overfladevandet ledes væk fra grunden og ud i et større fællesområde øst for bebyggelsen, hvor der bliver etableret søer.

For at nedbringe boligernes energiforbrug og aftryk på miljøet er der brugt flere nye løsninger i byggeriet. En af dem er opskummede elementer til isolering af tagene. Det har krævet nye metoder til sammenbygningen og kostet mere tid i byggeprocessen. Alligevel lyder meldingen fra totalentreprenør JCN Bolig, at løsningen er god.

Boligerne er bygget tæt, hvilket fremhæver de arkitektoniske kontraster. Facaderne er skiftevist udført i naturskifer og tre forskellige nuancer af teglsten. Vinduespartierne er alle i træ/alu, som enkelte steder adskilles af partier med sinus-plader.

Uanset hvor på matriklen man træder ind, er det tydeligt, at Nordlandet er opført med tanke på fællesskabet mellem beboerne. Selv parkeringskælderen er lys og inkluderet i helheden ved hjælp af de store afskærmede åbninger midt i gårdrummene.

– Det giver mere lys og tryghed, at man har en forbindelse op til gårdrummet fra parkeringskælderen. Desuden giver det så meget udluftning, at brandventilationen kunne minimeres, siger Poul Schack Lundsgaard.

Første boliger af mange

Kælderen rummer parkeringspladser, cykelparkering og depotrum. Det er også her, man finder boligernes fælles el-bil, som beboerne opfordres til at leje. Under Nordlandets nordlige del findes indgangen til et fælles cykelværksted, hvor man kan give hinanden en hånd med rugbrødsmotoren.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 6

Bolig

Anneshave

Aflastningsboliger i grønne omgivelser

Butik

Bauhaus Gladsaxe

Bauhaus på fremmarch

Bolig

Beddingen 5

Højt over havnen i Aalborg

Lufthavn

Billund Lufthavn

Multihus fremtidssikrer Billund Lufthavn

Ungdomsbolig

Cortex Park 28

Klassiske studieboliger med store vinduespartier

Domicil

Jyllands-Posten

Et nøgternt mediehus på havnen

Forskningscenter

Niels Bohr Bygningen

Videnskab & fællesskab

Bolig

Nordlandet

Bæredygtigt fællesskab

Bolig

Pionerhusene

Spændende forvandling af gammel bydel

Bolig

Sofiendalen etape 1

Engboliger med stor variation

Ungdomsbolig

Tikanten

Stærk facadekombination i beton og tegl

Bolig

Trøjborg

Fra arbejderkvarter til attraktiv og moderne bydel

Bolig

Vedbæk Park Vest

Svanemærkede rækkehuse i naturskønne omgivelser