Roskilde Festival Højskole

:
december 2018
Roskilde Festival Højskole - musiklokale

På første sal finder man bl.a. musiklokalet, der er holdt i sort og grå og med rektangulære plader både ude og inde, der giver en 3D effekt.

Roskilde Festival Højskole - mellemrum

Højskolens mellemrum er med otte meter op til loftet og med et tykt betongulv. DGE Group A/S har klassificeret jorden under gulvet i forskellige forureningskategorier. Jorden er gravet væk i henhold til lovgivningen. Højskolen har fået deres egen lille Orange Scene i stuen, hvor det orange lys skinner ind på torvet..

Roskilde Festival Højskole - søjler

Store dele af konstruktionen på den tidligere fabrikshal er genanvendt. Søjlerne ses stadig tydeligt og markerer, at gammelt møder nyt.

Roskilde Festival Højskole - farver

Det er brugt forskelligt materialevalg til de indvendige facader på de forskellige lokaler på højskolen.

Roskilde Festival Højskole - facade

Roskilde Festival Højskole har beholdt et udvendigt udtryk, der er råt og med spor fra den gamle fabrikshal.

previous next

Farveflirt i Rockmagnetens kreative midtpunkt

Som etape to af Rockmagneten står Roskilde Festival Højskole nu klar til kreativt brug og med sin egen lille Orange Scene.

Byggefakta

Roskilde Festival Højskole
Rabalderstræde Hal 10
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Bygningsfonden Roskilde Festival Højskole
Totalrådgiver:
COBE ApS
Arkitekt:
COBE ApS, MVRDV
Hovedentreprenør:
B. Nygaard Sørensen A/S
Ingeniør:
Norconsult A/S
Andre aktører:
LIW planning
Areal:
3300 kvm.
Byggesum: 
118 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2017 - november 2018

Når du træder ind ad hovedindgangen på Roskilde Festival Højskole, bliver du badet i blåt fra de farvede glasprofiler, der omfavner dig fra både vægge og loft. Allerede her er du klar over, at det rå og simple betonydre får kamp til stregen, når du åbner den næste dør. For i denne bygning på lidt over 3.000 kvadratmeter er mødet mellem det ydre og det indre, ligesom det første møde på Rydell High School mellem John Travolta som Danny og Oliva Newton-John som Sandy i den amerikanske ungdomsmusical Grease. Modsætninger, der mødes.

Højskolen – ROFH – er anden etape af Rockmagneten, der også tæller det gyldne rockmuseum Ragnarock som nabo og domicil for Roskildegruppen. De ligger alle tre i Musicon, en spirende kreativ bydel, der ligger mellem Roskilde Station og Festivalpladsen. De tre markante bygninger er dog ikke alene på den tidligere fabriksgrund på 250.000 kvm. Her huses ca. 50 aktører, herunder start-ups, teater, caféer, værksteder, skaterhal, ungdomsboliger og øvelokaler.

ROFH skal i 2019 skabe nye fællesskaber blandt eleverne på tværs af arbejdet med musik, kunst og kultur.

Genopbygget fabrikshal

Højskolen er tegnet af det verdenskendte hollandske arkitektfirma MVRDV sammen med københavnske Cobe arkitekter og etableret i og omkring en nedlagt fabrikshal. Det var det samme hold, der også tegnede Ragnarock. Man kunne tro, at fabrikshallen var den originale med ny indmad, men det er kun søjler og spær, der er bevaret. Til gengæld er hallen genopbygget i beton og med et industrielt udtryk.

– Hvis man ser gamle klassiske fabrikshaller, så har et lysbånd af vinduer, som en glorie hele vejen rundt foroven. Det bånd har vi bevaret og lagt ind samme sted, som i den gamle hal. Men vi har samtidig udvidet med flere glasfacader, for at få mere lys ind, fortæller højskoleforstander Jesper Øland, der har været med til at definere højskolen siden 2005 og ansat på fuld tid siden 2009.

Godkendt til formålet

Store dele af konstruktionen er altså genanvendt efter bygherres – Roskilde Kommune – ønske.

Hele området er i dag registreret som forurenet. Oprindeligt har man indvundet grus og sand i området, og efterfølgende er flere grusgrave i området anvendt som ukontrollerede lossepladser fra dengang, hvor man ikke sorterede affald. I 1960´erne kom betonvarefabrikken Unicon til, og denne type virksomhed har ligeledes anvendt miljøskadelige stoffer, som man i dag kan spore i jord og grundvand.

Miljømyndighederne har givet tilladelse til at opføre byggeriet på det forurenede område, med vilkår om, at byggeriet skal udføres på en måde, som hindrer at indeluften belastes af den forurening, der er målt i jordens poreluft. Sigtet med oprensningen har derfor ikke været en total oprensning, men det man i fagtermer kalder ”godkendt til formålet”.

DGE Miljø- og Ingeniørfirma A/S har været tilknyttet som Roskilde Kommunes miljørådgiver og forklassificeret jorden ved prøvetagning. Der er efterfølgende bortgravet jord under miljøtilsyn med henblik på at forberede opbygningen af gulvkonstruktionen i hallen og skabe plads til nye installationer.

– Det kan beregnes teoretisk, og i dette tilfælde er det nye betongulvs opbygning tilstrækkeligt til at tilbageholde eventuelle opstigende flygtige stoffer, forklarer seniorprojektleder hos DGE Miljø- og Ingeniørfirma A/S, Thomas Rivad.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 6

Skole

Grøndalsvængets Skole

Røddernes skole

Bolig

Havnefronten Horsens etape 1

Punkthuse med fjordkig

Sport

Herning Isstadion

Isstadion med mere komfort

Bolig

Krøyer Hus

I bryggerens ånd

Domicil

Nexus CPH

Knudepunktet ved byens port

Bolig

Risskov Engpark

Tegl skaber homogen helhed

Uddannelsescenter

Roskilde Festival Højskole

Farveflirt i Rockmagnetens kreative midtpunkt

Bolig

Rylevej

Facadeleg i rækkehuse

Shoppingcenter

Salling Rooftop

Urban bypark med skywalk

Forskningscenter

Skou-bygningen, Aarhus Universitet

Biomedicinske bygningslænger i gule tegl

Bolig

Sophieholmen

Funkislook med kig til sundet

Bolig

Vølunden

Fokus på fællesskabi Holbæk-boliger