Rylevej

:
december 2018
Rylevej - rækkehuse

Der er bygget 39 rækkehuse centralt i Horsens, der erstatter tidligere kommunalt ejede boliger. Dansk Boligbyg har været entreprenør på byggeriet.

Rylevej - facade

Rækkehusene på Rylevej i Horsens har fået deres egen identitet med en teglstensfacade blandet med facadeplader i fibercement.

Rylevej - køkken

Boligerne er indrettet med køkken i åben forbindelse til stuen.

previous next

Facadeleg i rækkehuse

Nye rækkehuse centralt i Horsens er klædt i klassiske materialer, men med et tvist, der giver boligerne deres egen identitet

Byggefakta


Rylevej 2-52
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Arbejdernes A/B Af 1938
Arkitekt:
Constructa A/S
Hovedentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
3927 kvm.
Byggesum: 
55 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2017 - oktober 2018

Skal man læne sig op ad de omkringliggende boliger, når der skal bygges nyt – eller skal man stikke helt af i udtrykket?

Det kommer meget an på holdet bag et nybyggeri og naturligvis kommunale lokalplaner. I Horsens har Arbejdernes Andelsboligforening Af 1938 opført 39 nye almene boliger med Constructa Tegnestuen Østjylland A/S som arkitekt på holdet. Ud fra et ønske om et nutidigt design og langtidsholdbar arkitektur er rækkehusene blevet skabt, så de passer ind i bymidtens øvrige bebyggelse. Men dog med et arkitektonisk fingeraftryk, så byggeriet ikke bliver et ”enten-eller” men et ”både-og”.

Rækkehusene er udviklet med tanke på alle aldre, og er dermed også ældrevenlige boliger. For at passe ind har man brugt klassiske materialer som gule teglsten – dog med tvist, så de nye boliger får deres egen identitet i et allerede eksisterende boligområde.

– Det skal først og fremmest være en velfungerende bebyggelse, der er rar at bo i for alle aldersgrupper. Samtidig må der godt være variation i en samlet bebyggelse, så det bliver interessant at opholde og færdes både ude og inde. Og selvfølgelig skal boligerne være velindrettede, forklarer arkitekt Jens Vandvig, Constructa, og fortsætter:

– Velvære handler også om de omgivelser, du færdes i. Og det kan variation være med til at give.

Der er i alt 15 rækkehuse i to plan, og 24 rækkehuse i et plan. Alle boliger er sammenbygget i rækker med to-fire boliger i hver. Størrelserne på boligerne varierer fra 91 til 107 kvm. Det er opført som et tæt lavbyggeri og ligger på en cirkelformet vej med nogle boliger i midten af byggeriet. Det har været et byggeri, hvor flere rækkehuse også er blevet færdige til tiden.

Byggeriet ligger tæt ved Søndermarkskolen og banegården og centrum i Horsens. For at imødekomme støjgener fra netop banen, er der opført en støjvold ned til banen.

Leg med facaden

Til rækkehusene på Rylevej har man valgt at lege med facaden på mere end en måde, og stadig med den gule teglsten som den bærende. Der er skabt vandrette bånd i facaden, der giver et mønster i murværket og er med til at skabe variation i byggeriet.

Boligerne er skalmuret på en konstruktion af porebeton (kendt som gasbeton), og så er der yderligere benyttet sorte fibercement-facadeplader fra Ivarsson, Equitone/pictura, ved de overdækkede terrasser.

Porebeton har en effektiv varmeisolerende virkning og er en god og sikker konstruktion sammen med for eksempel glasuld og stenuld. Porebeton gør det derfor muligt at begrænse energiforbruget til opvarmning og sikre et behageligt indeklima. For brugerne har det endnu en fordel, da materialet er lettere at slå søm og skruer i, når billeder, hylder mv. skal hænges op.

Vinduespartierne er træ-aluvinduer, der er tagpap på tagene, og der er små udvendige opholdsrum i form af terrasser til hver bolig.

Ekstra sandpudefundering

De 39 rækkehuse på Rylevej i Horsens erstatter en række kommunalt ejede huse, der er blevet revet ned. Efter nedrivningen var det i forbindelse med fundamentet nødvendigt med ekstra sandpudefundering grundet dårlig opfyldningsjord, der altså måtte skiftes ud med sand. Dog var det ifølge hovedentreprenør Dansk Boligbyg A/S byggeriets eneste udfordring. Det har været et helst gængs byggeri, bygget efter en fin tidsplan.

– Faktisk afleverede vi 18 af boligerne to måneder før tid til stor glæde for bygherre, fortæller Ole Stork, projektchef hos hovedentreprenør Dansk Boligbyg A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 6

Skole

Grøndalsvængets Skole

Røddernes skole

Bolig

Havnefronten Horsens etape 1

Punkthuse med fjordkig

Sport

Herning Isstadion

Isstadion med mere komfort

Bolig

Krøyer Hus

I bryggerens ånd

Domicil

Nexus CPH

Knudepunktet ved byens port

Bolig

Risskov Engpark

Tegl skaber homogen helhed

Uddannelsescenter

Roskilde Festival Højskole

Farveflirt i Rockmagnetens kreative midtpunkt

Bolig

Rylevej

Facadeleg i rækkehuse

Shoppingcenter

Salling Rooftop

Urban bypark med skywalk

Forskningscenter

Skou-bygningen, Aarhus Universitet

Biomedicinske bygningslænger i gule tegl

Bolig

Sophieholmen

Funkislook med kig til sundet

Bolig

Vølunden

Fokus på fællesskabi Holbæk-boliger