Grøndalsvængets Skole

:
december 2018
Grøndalsvængets Skole - parket

Interiøret er præget af asketræ: en lys og venlig træsort med stor æstetisk værd til inspiration i skolens dagligdag. Fionia Parket A/S har leveret de 3000 kvm højkantsparket. Foto: JJW Arkitekter.

Grøndalsvængets Skole - genbrugstegl

Grøndalsvængets Skole har fået en fin og autentisk udvidelse med bygninger beklædt med genbrugstegl (fra de ældste dele af Rigshospitalet). Formen er inspireret af kvarterets boligstokke. Foto: JJW Arkitekter.

Grøndalsvængets Skole - indgang

Ved indgangene er hele gulvanlægget inden for dørene belagt med måtter, der skal opfange den værste snavs i vinterens væde. Foto: JJW Arkitekter.

Grøndalsvængets Skole - musiksal

Moderne indslag ses i form af etagehøje glaspartier i den bygning, som huser skolens nye sang- og musiksal, der også anvendes til sport.

previous next

Røddernes skole

Skoleudvidelse: Historiens spor er ikke bare til stede, men anvendes som et stærkt aktiv i et aktuelt skoleprojekt i Københavns nordvest-kvarter

Byggefakta

Grøndalsvængets Skole
Rørsangervej 29
2400 København NV
Danmark

Bygherre:
Københavns Kommune, Byggeri København
Bygherrerådgiver:
MOE A/S
Totalrådgiver:
JJW Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Jakon A/S
Ingeniør:
Jørgen Nielsen Rådgivende Ingenirører A/S
Andre aktører:
Schul Arkitekter
Areal:
9000 kvm.
Byggesum: 
188 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2014 - august 2018

Nogle vil sikkert indvende, at skoler uden rødder ikke findes.

Men de rødder, der her tænkes på, er dem, som får os til at stå fast, som er forankrede dybt i mulden, og som er forudsætningen for floraens liv.

De er ingen selvfølge i et moderne byggeri.

Det tjener derfor JJW Arkitekter A/S til ære, at de netop i et nyt projekt til Grøndalsvængets Skole i Københavns kommunes nordvest har gjort sig ekstra umage for at lokalisere, definere og implicere skolens historiske rødder. På dem har man podet den tiltrængte udvidelse af institutionen med indskolingsbygning, boldbane og multihal.

Det hele er ret så vellykket!

Grøndalsvængets skole af arkitekten Victor Nyebølle (Nazaret Kirke, Nordisk Fjer, Kildevældsskolen) er fra en periode i Hovedstadens historie, hvor metropolens vækst for længst var begyndt at underlægge sig oplandets jorder.

I tiåret 1920-1930 blev københavnerne 57.000 flere (617.000 i 1930), og de nye familier skulle have et sted at bo. Områder som Bispebjerg og de nordvestlige distrikter bød sig til med fritliggende grunde; og de danske arkitekter – f.eks. Povl Baumann, Mogens Lassen og Henning Hansen – stod klar med tegnestuernes kapacitet. Nu indgik stokbebyggelsen med dens lavere, ofte bare to-tre etager høje huse, som en moderne afløser for karrebebyggelsen: Den menneskelige skalas overskuelighed blev nu for alvor dansk arkitekturs dna.

Og det er netop stokkens form – kendt siden Nyboder (1631), der har inspireret vor tids JJW-arkitekter til planløsningerne i udvidelsen af Grøndalsvængets Skole: Murede enheder på størrelse med kædeforbundne villaer i to etager udgør en tryg og velkendt ramme om hverdagens skoleskema for de mindste. Den samme form er planløsningen for skolens nye idræts- og musikbygning (multihal). Husene, der spejler hinandens form på grunden, er opført på bærende betonkonstruktioner efter kendte principper, og som i al moderne byggeri er teglbeklædningen en skalmur.

Opsigtsvækkende er det imidlertid, at ekspeditionen til de historiske rødder har opfordret arkitekterne til at anvende genbrugstegl – oprindeligt fra de ældste dele af Rigshospitalet – i stedet for friske nye; de havde sikkert kunnet indkøbes til en lavere pris end disse håndrestaurerede mindesmærker, men ville til gengæld være foruden den eminente byggehistorie, som her fortælles.

Andre kapitler formidles af felter med kunstfærdigt figurmurværk og af bygningernes spidse gavle, der også leder tanken hen på rækkehuse og strandhytter i maritime miljøer. Tilsammen opnås en intim landsbytopografi, der fremstår autentisk og troværdig i dette lavstammede boligkvarter i det nordvestlige København.

Asketræ

I det samlede perspektiv er her begået en lille arkitektonisk perle, som udgør en fin opgradering af hele kvarteret. Den udvortes omhu fortsætter i indretningen, hvor man bider mærke i anvendelsen af etagehøje glaspartier i halbygningen – en hilsen fra vor tids modernisme – og måske især noterer sig den gennemgående anvendelse af træ i sorten ask – til beklædning af vægge og balkoner, ligesom det er asketræ, der udgør langt de fleste gulve – knap 3000 kvm i bygningen til de mindste. Leverandøren af de 3000 kvm højkantsparket er fynske Fionia Parket A/S med direktør Henrik Andersen i spidsen.

– Træ i en skole til små børn i konstant bevægelse i vintersnavsede støvler og sko uden det store hensyn til ædle træsorter. Hvad har I gang i, Henrik Andersen?

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 6

Skole

Grøndalsvængets Skole

Røddernes skole

Bolig

Havnefronten Horsens etape 1

Punkthuse med fjordkig

Sport

Herning Isstadion

Isstadion med mere komfort

Bolig

Krøyer Hus

I bryggerens ånd

Domicil

Nexus CPH

Knudepunktet ved byens port

Bolig

Risskov Engpark

Tegl skaber homogen helhed

Uddannelsescenter

Roskilde Festival Højskole

Farveflirt i Rockmagnetens kreative midtpunkt

Bolig

Rylevej

Facadeleg i rækkehuse

Shoppingcenter

Salling Rooftop

Urban bypark med skywalk

Forskningscenter

Skou-bygningen, Aarhus Universitet

Biomedicinske bygningslænger i gule tegl

Bolig

Sophieholmen

Funkislook med kig til sundet

Bolig

Vølunden

Fokus på fællesskabi Holbæk-boliger