Vølunden

:
december 2018
Vølunden - stue

Boligerne tæller tre forskellige typer, der alle er repræsenteret i de tre bygninger. Alle med lysindfald fra de store vinduespartier.

Vølunden - facade

Tre boligblokke er første etape af et nyt boligområde Vølunden centralt i Holbæk med STB Byg A/S som hovedentreprenør.

Vølunden - indgang

Kullegaard A/S har varetaget arkitekt- og totalrådgivningen på projektet. Man har bl.a. haft fokus på facaden, der er brudt med træbeklædning og tilbagetrukne vandrette spor i murværket.

previous next

Fokus på fællesskabi Holbæk-boliger

På den tidligere slagterigrund i Holbæk er første etape af en række almene boliger klar. I projektet er der arbejdet med nedskalering af de høje boligblokke samt fællesskab

Byggefakta

Vølunden
Vølundsvej 5
4300 Holbæk
Danmark

Bygherre:
Vestsjællands Almene Boligselskab
Totalrådgiver:
Kullegaard A/S
Arkitekt:
Kullegaard A/S
Hovedentreprenør:
STB Byg A/S
Ingeniør:
Terkel Pedersen Rådgivende Ingeniører ApS
Andre aktører:
Kragh & Berglund
Areal:
7435 kvm.
Byggesum: 
95 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2017 - november 2018

Engang stod hvidklædte slagteriarbejdere hos Danish Crown i Holbæk og foretog udskæringer af slagtedyr samt pakkede udskæringerne ned, der til sidst endte hos os forbrugere som flæskestege, fars og pålæg. Men tilbage i 2006 lukkede afdelingen, og fabriksbygningerne blev revet ned, og grunden solgt. Der var planer om cirka 188 private boliger, men finanskrisen satte en stopper for projektet. Siden er der bl.a. udarbejdet en ny lokalplan, og nu er første etape med 93 almene boliger klar på den 27.900 kvadratmeter store og centralt beliggende grund i Holbæk – kaldet Vølunden. Området indeholder samlet fire etaper.

De 93 boliger fordeler sig i tre boligblokke på hver fem etager fordelt på 44 familieboliger, 29 ældreboliger og 19 startboliger. De tre boligtyper er repræsenteret i hver enkelt opgang og skal være med til at skabe et mangfoldigt fællesskab, hvor man ikke kun møder sine egne, men alle generationer på tværs til gavn for hinanden.

Byggegrunden har været klar fra day one til at få støbt fundamentet. Det er en almindelig fundering krydret med lidt pælefundering. Det skyldes, at alle tre blokke har en halv kælder under. Til den del, der ikke er kælder, har man valgt at pæleramme i terræn-niveau.

Facadespil

Oprindeligt skulle blokkene udføres i sandwichelementer, men grundet ventetid på elementerne, valgte man i stedet for at opføre de tre blokke som traditionelt murværk med betonbagvæg og isolering, så byggeriet ikke skulle gå i stå, og så man stadig kunne komme i mål til tiden. Der er brugt lyse teglsten og træ/alu vinduespartier.

– Det er et flot boligbyggeri fra et boligselskab, hvor der er kræset om facaden med tilbagetrukne vandrette spor i murværket, der giver et unikt spil. Samtidig er der træbeklædning mellem vinduespartierne, der også er trukket tilbage i murværket. Og så er der store altaner flere steder. Det er et godt, gennemarbejdet projekt, lyder det fra projektleder Brian Aarestrup fra STB Byg A/S, der har været hovedentreprenør på første etape.

STB BYG er gået fra at være en tømrervirksomhed til entreprenørvirksomhed med egenproduktion. I dag råder virksomheden over egne tømrere, murere og et snedkeri i Jelling der producerer brandglaspartier.

De seneste to år har STB BYG opnået Gazelle status og har en ambition om at opnå en 50/50 fordeling mellem offentligt og privat byggeri inden 2020.

Nedskalering

Det er Kullegaard A/S, der har varetaget arkitekt- og totalrådgivningen på projektet. Netop murværket har været et af de virkemidler, virksomheden har fokuseret på i arbejdet med at nedskalere byggeriet.

– Det er ret store bygninger, og på mange måder har vi forsøgt at nedskalere dem med de virkemidler, vi nu har i forhold til, at det er alment byggeri med klare regler for, hvad du må bruge af penge. Derfor er vi rigtig glade for, at vi har højnet kvalitetsniveauet med rigtigt murværk med markeringer, så hver enkelt etage får sit eget liv i stedet for en stor ensartet facade, lyder det fra Kasper Tranekær Kullegaard, partner hos Kullegaard A/S.

Ser man byggeriet oppefra vil man også her fornemme nedskaleringen, da de tre boligblokke forskyder sig mellem hinanden. På den måde er der om hver bygning skabt automatiske fremspring og tilbagetrækninger, der er med til at skabe uderum for beboerne. På tagene er der solceller, som bevidst er dækket ind af fintmasket metalnet, så de ikke ses tydeligt.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 6

Skole

Grøndalsvængets Skole

Røddernes skole

Bolig

Havnefronten Horsens etape 1

Punkthuse med fjordkig

Sport

Herning Isstadion

Isstadion med mere komfort

Bolig

Krøyer Hus

I bryggerens ånd

Domicil

Nexus CPH

Knudepunktet ved byens port

Bolig

Risskov Engpark

Tegl skaber homogen helhed

Uddannelsescenter

Roskilde Festival Højskole

Farveflirt i Rockmagnetens kreative midtpunkt

Bolig

Rylevej

Facadeleg i rækkehuse

Shoppingcenter

Salling Rooftop

Urban bypark med skywalk

Forskningscenter

Skou-bygningen, Aarhus Universitet

Biomedicinske bygningslænger i gule tegl

Bolig

Sophieholmen

Funkislook med kig til sundet

Bolig

Vølunden

Fokus på fællesskabi Holbæk-boliger