Salling Rooftop

:
december 2018
Salling Rooftop - trappetårnet

Trappetårnet forbinder terrasserne i 5. og 9. etages højde.

Salling Rooftop - cafe

Et væksthus med café indgår som en del af byparken på taget af Salling i Aalborg.

Salling Rooftop - bypark

En spektakulær bypark på toppen af Aalborgs traditionsrige stormagasin, designet af Rambølls arkitekter i tæt samarbejde med firmaets konstruktionsingeniører.

Salling Rooftop - skywalk

Bygningskroppen, fordelt på tre etager med caféen og trappetårnet med skywalk.

previous next

Urban bypark med skywalk

Salling i Aalborg har gentaget succesen fra Aarhus og opført et nyt byrum med udsigtsrampe på stormagasinets tage

Byggefakta

Salling Rooftop
Nytorv 8
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Salling Group
Arkitekt:
Rambøll – Arkitektur & Byudvikling
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
1400 kvm.
Byggesum: 
30 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2018 - august 2018

Historien om Salling Rooftop i Aalborg tager sin begyndelse i Aarhus. Her ligger det andet af Sallings to stormagasiner, og her måtte man for et par år siden konstatere, at bistroen var blevet for lille. Der var behov for en udvidelse.

Da man i den forbindelse kom op på taget og så den fantastiske udsigt over byen, opstod idéen om at etablere en tagterrasse. Det var i sommeren 2016, og året efter var idéen allerede realiseret.

Salling Rooftop i Aarhus havde i sine første tre måneder en halv million besøgende. Et år efter åbningen var det tal steget til 1,5 millioner. Den 2.000 kvm store tagterrasse var blevet en attraktion, der passede perfekt ind i Sallings strategi om at give stormagasinets kunder flere oplevelser på shoppingturen, blandt andet som et modtræk mod den øgede nethandel.

Nu er succesen blevet gentaget på toppen af Salling i Aalborg. Igen har Rambøll leveret arkitektur og ingeniørydelser, og igen er de besøgende strømmet til. Blot tre uger efter åbningen i august havde 100.000 aflagt et besøg på den nye rooftop.

– I Aalborg har vi ligesom i Aarhus en fænomenal 360 graders horisontal udsigt. Man får et helt nyt perspektiv på byen og dens arkitektoniske pejlemærker som for eksempel Budolfi Kirke og Nordkraft, der pludselig bliver nærværende og synligt tilgængelige. Aalborg bliver bundet sammen på en anderledes, intens og dramatisk måde, og det er der rigtig mange, som gerne vil opleve, siger Siri Stokholm Carlsen, der er arkitekt og designansvarlig på Salling Rooftop i begge byer.

Den femte facade

Hun fortæller, at hele projektet tager afsæt i idéen om at udnytte byens tage – også kaldet den femte facade. Projektet bidrager til den urbane tanke om at skabe liv ikke blot imellem byens bygninger, men også på toppen af dem.

– På taget af Salling i Aalborg mødte vi ligesom i Aarhus mange tekniske installationer og sammenbyggede tagformer i flere niveauer. Den kompleksitet har vi ikke forsøgt at modarbejde, men i stedet ladet arbejde som en medspiller til fordel for projektet, siger Siri Stokholm Carlsen.

– Det har vi gjort ved at transformere taget til forskellige rumligheder og plateauer i et forløb af skiftende oplevelseszoner og på den måde bevare fornemmelsen af at bevæge sig på byens tag i forskellige højder.

Den 1.400 kvm store Salling Rooftop i Aalborg er fordelt på tre forskellige etager og holdt i et loungeagtigt interiør med træ som det gennemgående materiale og med punktvis beplantning. Panoramaudsigt, siddepladser, amfitrappe, en bar, et væksthus med café og en skywalk over torvet i Algade, hvor de modige kan gå ud og kigge 30 meter ned gennem en glasflise, gør Salling Rooftop til en urban oase i højden. Her er der plads til at reflektere og nyde udsigten over by og fjord.

– Et byrum og en udsigt af den karakter findes kun ganske få steder i Aalborg og er sjældent tilgængelige for offentligheden, siger Siri Stokholm Carlsen.

Integreret design

Den spektakulære bypark på toppen af Aalborgs traditionsrige stormagasin er designet af Rambølls arkitekter i tæt samarbejde med firmaets konstruktionsingeniører.

– Vi lagde ud med at 3D-scanne taget for at få et retvisende billede af bygningskroppen. Scanningen dannede grundlaget for vores 3D-model, forklarer Siri Stokholm Carlsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 6

Skole

Grøndalsvængets Skole

Røddernes skole

Bolig

Havnefronten Horsens etape 1

Punkthuse med fjordkig

Sport

Herning Isstadion

Isstadion med mere komfort

Bolig

Krøyer Hus

I bryggerens ånd

Domicil

Nexus CPH

Knudepunktet ved byens port

Bolig

Risskov Engpark

Tegl skaber homogen helhed

Uddannelsescenter

Roskilde Festival Højskole

Farveflirt i Rockmagnetens kreative midtpunkt

Bolig

Rylevej

Facadeleg i rækkehuse

Shoppingcenter

Salling Rooftop

Urban bypark med skywalk

Forskningscenter

Skou-bygningen, Aarhus Universitet

Biomedicinske bygningslænger i gule tegl

Bolig

Sophieholmen

Funkislook med kig til sundet

Bolig

Vølunden

Fokus på fællesskabi Holbæk-boliger