Friis Shoppingcenter

:
december 2018
Friis Shoppingcenter - H&M Butik

H&Ms nye butik i Friis Shoppingcenter strækker sig over to etager.

Friis Shoppingcenter - vindfang

Ved indgangene er der bygget nye vindfang, der er med til at give centret et synligt strejf af eksklusivitet.

Friis Shoppingcenter - atrium

Hjertet i det nye Magasin er et gennemgående atrium i tre etager med massive asketræslameller og lysende loft.

Friis Shoppingcenter - facade

Facaden mod Gabels Torv er udført i tombak, der bliver mørkebrunt, når det patinerer.

previous next

Magasin flytter ind

Friis Shoppingcenter i det centrale Aalborg er med ombygning og mere eksklusive facader blevet klargjort til stormagasinet Magasins indflytning

Byggefakta

Friis Shoppingcenter
Nytorv 27
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Danske Shoppingcentre P/S
Bygherrerådgiver:
Deas
Arkitekt:
C.F. Møller Danmark A/S
Totalentreprenør:
TL Byg A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
12500 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2017 - september 2018

Friis Shoppingcenter på Nytorv i det centrale Aalborg har gennemgået en omfattende ombygning og revitalisering.

Med ombygningen er der skabt plads til, at stormagasinet Magasin har kunnet flytte ind på tre etager plus kælder i den del af centret, der ligger syd for Nytorv. Til gengæld er H&M flyttet til den nordlige del af centret, hvor der er indrettet en ny stor butik i to etager.

Samtidig er der anlagt en ny tværgående centergade, indrettet nye butikker og spisesteder, etableret nye indgange, og facaden mod Gabels Torv og de to gangbroer over Nytorv har fået en makeover, der har tilført centret et mere eksklusivt snit.

Ombygningen er udført som totalentreprise af TL Byg A/S for Danske Shoppingcentre P/S og med Deas som bygherrerådgiver.

– Det har været en meget spændende opgave, siger projektleder Rasmus Larsen fra TL Byg.

– Men vi har også været udfordret undervejs. Friis Shoppingcenter ligger i det centrale Aalborg, hvor der ikke var mulighed for at etablere en byggeplads. Derfor skulle byggematerialerne ankomme præcist, når der var brug for dem. Samtidig havde vi en logistisk udfordring med den tætte trafik på Nytorv, der skærer midt igennem centret. Læg dertil hensynet til de butikker, der var i drift under ombygningen, og hotellet på etagerne over shoppingcentret. Men med en stram byggestyring og gode tidsplaner lykkedes det os at komme i mål til tiden, siger Rasmus Larsen.

Magasins indtog

Magasins indtog i Friis Shoppingcenter var den direkte anledning til ombygningen af centret og også den primære arbejdsopgave for TL Byg. Arbejdet på stormagasinet blev påbegyndt i august 2017 og afsluttet i april 2018, hvorefter Magasin selv gik i gang med at indrette lejemålet.

Det omfatter cirka 8.300 kvm butik i tre etager samt 1.000 kvm lagerfaciliteter i kælderen. For at nå dertil var mange tidligere butikslokaler i centret blevet brudt ned og lagt sammen.

– Vi var helt inde ved de rå betonvægge, og derfra påbegyndte vi ombygningen til Magasin. Fra TL Byg leverede vi hele pakken. Gulve, lofter, vægge og installationer inklusive helt nye brand- og ventilationsanlæg. Simpelthen alt bortset fra inventaret, som stormagasinet selv har stået for, siger Rasmus Larsen.

Han fortæller, at der var et skarpt fokus på indbrudssikring, og i den forbindelse blev der blandt andet sat nye sikkerhedsglas i facaden.

– Vi etablerede i alt fem indgangspartier til Magasin. Det drejer sig om to indendørs indgangsportaler på første sal bygget i de karakteristiske sorte højglans aluplader, som vi kender fra Magasins andre stormagasiner. Dels drejer det sig om tre indgangspartier med vindfang i stueplan.

Nye rulletrapper

Helt centralt i ombygningen til Magasin var etableringen af et gennemgående atrium med lysende loft, massive asketræslameller og en storskærm, der strækker sig over alle tre etager. Desuden blev der etableret et mindre atrium i to etager.

– Rent konstruktionsmæssigt var det vores største udfordringer. Vi skulle skære nye huller i de eksisterende dæk, og det forudsatte nye bærende konstruktioner. Derefter skulle der etableres rulletrapper mellem etagerne. I et nybyggeri ville man hejse dem ned oppefra, men det var ikke muligt her. Vi skulle i stedet have de nye rulletrapper fragtet ind i bygningen. Inden da var en tidligere rulletrappe blevet fragtet ud, og der var støbt nyt dæk, hvor den havde gennemskåret etagerne, forklarer Rasmus Larsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 6

Skole

Grøndalsvængets Skole

Røddernes skole

Bolig

Havnefronten Horsens etape 1

Punkthuse med fjordkig

Sport

Herning Isstadion

Isstadion med mere komfort

Bolig

Krøyer Hus

I bryggerens ånd

Domicil

Nexus CPH

Knudepunktet ved byens port

Bolig

Risskov Engpark

Tegl skaber homogen helhed

Uddannelsescenter

Roskilde Festival Højskole

Farveflirt i Rockmagnetens kreative midtpunkt

Bolig

Rylevej

Facadeleg i rækkehuse

Shoppingcenter

Salling Rooftop

Urban bypark med skywalk

Forskningscenter

Skou-bygningen, Aarhus Universitet

Biomedicinske bygningslænger i gule tegl

Bolig

Sophieholmen

Funkislook med kig til sundet

Bolig

Vølunden

Fokus på fællesskabi Holbæk-boliger