Psykiatrisk Center Ballerup

:
juni 2012

Fire af de eksisterende bygninger er totalrenoveret med bl.a. nye facader med udvendig isolering og nye tage og vinduer.

De finerklædte døre ind til sengestuerne er brede nok til, at en hospitalsseng nemt kan køres ind. Både dørene og skabsdøren er ligesom alt andet i rummet selvmordssikret.

Hovedindgangen i den nye bygning med tilhørende foyer, reception og venteområde, kommer til at fungere som modtagelse for hele Psykiatrisk Center Ballerup.

Især badeværelserne på alle sengestuer er sikret i alle detaljer mod selvmordsforsøg.

previous next

Psykiatri med et menneskeligt ansigt

Ombygninger og en ny tilbygning til Psykiatrisk Center Ballerup er på flere punkter et pilotprojekt, hvor man ved hjælp af nytænkende design skaber meget høj sikkerhed for patienterne

Byggefakta

Psykiatrisk Center Ballerup
Maglevænget 2
2750 Ballerup
Danmark

Bygherre:
Region Hovedstadens Psykiatri
Bygherrerådgiver:
Mangor & Nagel A/S, Niras A/S
Arkitekt:
AG5 Architects
Totalentreprenør:
Einar Kornerup A/S
Ingeniør:
Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, Anders Christensen Rådgivende Ingeniører ApS
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, Xella Danmark A/S
Areal:
4000 kvm.
Byggesum: 
67 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2010 - maj 2012

Som led i en fusion mellem Psykiatrisk Center Gentofte og Psykiatrisk Center Ballerup under Region Hovedstadens Psykiatri skal centrene styrkes og i løbet af to-tre år samles på matriklen i Ballerup.

Den første etape af de nødvendige byggerier er forestået af totalentreprenør Einar Kornerup A/S i samarbejde med AG5 Architects, der har arbejdet videre på et oplæg fra Mangor & Nagel. Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S og Anders Christensen Rådgivende Ingeniører ApS har stået for ingeniørdelen, mens Brandt Landskab har stået for de udendørs anlæg og haver. Niras A/S har fungeret som bygherrerådgiver i løbet af processen.

Nybyggeri og renoveringer

- Primært har vi i første etape lavet en ny toetages bygning med akutmodtagelse, der også kommer til at fungere som hele centrets nye ansigt udadtil, siger sagsarkitekt og projekteringsleder Jesper Fogd Spager fra AG5.

- Vi har desuden renoveret fire af de eksisterende bygninger, totalmoderniseret dem udvendigt og indvendigt, lavet nye facader og nye sengestuer. Tidligere var der to stuer om et bad, nu har hver sengestue eget bad, fortæller Jesper Fogd Spager videre.

Den nye bygning er i lavenergiklasse 2, mens de gamle enetages bygninger er energiforbedret med bl.a. udvendig isolering, nyt tag og energivinduer. Facaderne er efterfølgende pudset og malet. Indvendigt er ikke mindst stuerne ombygget til samme høje standard som i den nye bygning.

L-formet grundplan

Den nye bygning er L-formet med hovedindgang og ambulatorie-afsnit ud mod den store nyanlagte forplads med parkering. Ambulatorieafsnittet har et antal behandlingsrum og samtalerum og et lille kirkerum. På etagen ovenover ligger flere samtalerum, konferencerum og diverse faciliteter for personalet.

I forbindelse med indgangen ligger et foyerområde med ventepladser og reception, der skal fungere som modtagelse og information for besøgende til hele centret. Fra foyeren er der adgang til et lukket sengeafsnit med 10 sengepladser og via trappe og elevator til førstesalen med akut sengeafsnit og kontorer. Patienter, der ankommer akut ledsaget af politi eller ambulance, modtages via en særlig indgang, der er placeret væk fra forpladsen. Det lukkede afsnit har desuden aktivitetsrum og diverse birum samt udleveringskøkken. Patienternes opholdsare-aler er placeret sådan, at der fra spise- og opholdsrum er adgang til en lukket gård med meget høje vægge. I alt rummer bygningen 21 sengepladser.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 2

Hospital

Aarhus Universitetshospital

Sygehusbyggeri i øjenhøjde

Forskningscenter

Agro Food Park

Videnspark smukt plantet i mulden

Bolig

Amalieparken

Populære punkthuse

Butikscenter

Center Nord Silkeborg

Bynære butikker med bagfacader

Domicil

HK Østjylland

Moderne HK-domicil med vrid

Uddannelsescenter

Ingeniørhøjskolen Aarhus

Lineær arkitektur i farver

Skole

Nørrebro Park Skole

Unikt samspil mellem fortid og fremtid

Zoologisk have

Odense Zoo

Blandt savannens dyr

Sundhedscenter

Opnørgården

Sundhedshus med rødder i 1800-tallet

Plejecenter og genoptræning

Plejehjemmet Lindegården

En plads i ældre­institutionernes superliga

Plejecenter og genoptræning

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatri med et menneskeligt ansigt

Bolig

Randkløvehuse

Tryghed ved gadekæret

Domicil

Science Center Skejby

Fra trykkeri til medico-hus

Butikscenter

Silvan Odense

Byggemarked med højt til loftet

Bolig

Skovbrynet

Asymmetrisk idyl i skovbrynet

Sport

Valby Vandkulturhus

Legeplads for vandhunde

Bolig

Venøgade

Venøgades boligboom