Psykiatrisk Center Ballerup

:
juni 2012

Fire af de eksisterende bygninger er totalrenoveret med bl.a. nye facader med udvendig isolering og nye tage og vinduer.

De finerklædte døre ind til sengestuerne er brede nok til, at en hospitalsseng nemt kan køres ind. Både dørene og skabsdøren er ligesom alt andet i rummet selvmordssikret.

Hovedindgangen i den nye bygning med tilhørende foyer, reception og venteområde, kommer til at fungere som modtagelse for hele Psykiatrisk Center Ballerup.

Især badeværelserne på alle sengestuer er sikret i alle detaljer mod selvmordsforsøg.

previous next

Psykiatri med et menneskeligt ansigt

Sider

Byggefakta

Psykiatrisk Center Ballerup
Maglevænget 2
2750 Ballerup
Danmark

Bygherre:
Region Hovedstadens Psykiatri
Bygherrerådgiver:
Mangor & Nagel A/S, Niras A/S
Arkitekt:
AG5 Architects
Totalentreprenør:
Einar Kornerup A/S
Ingeniør:
Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, Anders Christensen Rådgivende Ingeniører ApS
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, Xella Danmark A/S
Areal:
4000 kvm.
Byggesum: 
67 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2010 - maj 2012

Fleksibilitet i afsnittene

Byggeriet er selvfølgelig præget af de høje krav til funktionalitet og sikkerhed for både personale og patienter, men alligevel er det lykkedes at skabe en lys og venlig stemning med masser af dagslys og rare materialer selv i det lukkede afsnit. De grå linoleumsgulve og vinylgulve og de hvide vægflader får lidt modspil fra de birkefinerede døre og de udsmykkede glasværn omkring den centrale trappe ved hovedindgangen.

Vagtstuen i stueetagen og køkkenet ovenover på første sal er forsynet med et glashjørne, der giver fuld oversigt over det centrale rum i fløjen. Glaspartiet opbygget med Deko BK brandglasvæg og er leveret og monteret af Deko loft + væg P/S, der også står for Deko FG glasvæggene i receptionsområdet.

Projektet har udviklet sig i en konstant proces med brugerinddragelse, hvor alle aktørerne hele tiden forsøgte at optimere byggeriet. Entrepriseleder Espen Stausgaard fra Einar Kornerup fortæller, at kravene til sikring voksede kraftigt i forløbet, hvilket bl.a. har ført til, at alle afsnit nu i princippet kan bruges som lukkede afsnit. Tiltaget har nok været fordyrende, men har også givet en meget stor fleksibilitet i forhold til de oprindelige planer.

Facader med forbandter

Den nye bygning er opbygget i betonelementer, men på trods af det høje sikkerhedsniveau fremstår den ikke fængselsagtig. Grundplanen har fremspring og indsnit og muromkransede udearealer. Den pudsede sokkel foretager mange niveauspring, og facaderne er beklædt med D35 Petersen Tegl med levende farvespil og overflader. Teglstenene er inddelt i felter, der er en blanding af tre forskellige murstensforbandter, blokforbandt og to forskellige løberforbandter for at give lidt spil og bryde facaderne lidt op. Vinduernes modul og placering i facaderne har også stor variation. Selve vinduerne er energivinduer, der er forsynet med sikkerhedsruder og låse. Vinduerne er i den næsthøjeste sikringsklasse og umulige at smadre eller bryde ud af.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 2

Hospital

Aarhus Universitetshospital

Sygehusbyggeri i øjenhøjde

Forskningscenter

Agro Food Park

Videnspark smukt plantet i mulden

Bolig

Amalieparken

Populære punkthuse

Butikscenter

Center Nord Silkeborg

Bynære butikker med bagfacader

Domicil

HK Østjylland

Moderne HK-domicil med vrid

Uddannelsescenter

Ingeniørhøjskolen Aarhus

Lineær arkitektur i farver

Skole

Nørrebro Park Skole

Unikt samspil mellem fortid og fremtid

Zoologisk have

Odense Zoo

Blandt savannens dyr

Sundhedscenter

Opnørgården

Sundhedshus med rødder i 1800-tallet

Plejecenter og genoptræning

Plejehjemmet Lindegården

En plads i ældre­institutionernes superliga

Plejecenter og genoptræning

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatri med et menneskeligt ansigt

Bolig

Randkløvehuse

Tryghed ved gadekæret

Domicil

Science Center Skejby

Fra trykkeri til medico-hus

Butikscenter

Silvan Odense

Byggemarked med højt til loftet

Bolig

Skovbrynet

Asymmetrisk idyl i skovbrynet

Sport

Valby Vandkulturhus

Legeplads for vandhunde

Bolig

Venøgade

Venøgades boligboom