Science Center Skejby

:
juni 2012

Atriummet, der er kernen i Science Center Skejby, er en flot forvandling fra trykkeri til fællesskab for en række medico-virksomheder, som privathospitalet Aleris-Hamlet A/S.

I den nye bygning, med bl.a. jordemodercentret, fungerer hovedtrappen med ovenlys, som husets skulpturelle omdrejningspunkt.

Det tidligere trykkeri er blevet ombygget til moderne kontor og medicinalvirksomheder med nye vinduer, altaner, solafskærmning og flugtveje.

Science Center Skejby har valgt en løsning med Siedle Vario dørstation med opkaldsdisplay og video- kamera

previous next

Fra trykkeri til medico-hus

Den kommende udvidelse af Skejby Sygehus til Det Nye Universitetshospital har styrket interessen for lejemål i bydelen af en række relaterede medicinalvirksomheder og hospitalet selv

Byggefakta

Science Center Skejby
Brendstrupgårdsvej 21
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Byggeselskab Olav de Linde
Arkitekt:
Byggeselskab Olav de Linde
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S, Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S, Siedle Nordic
Areal:
16000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2007 - juni 2011

Området omkring Skejby Sygehus har oplevet en massiv interesse, og virksomhedstyperne er radikalt forandret. Nu flytter vidensbaserede og teknologiske virksomheder til området i stor stil. Det tidligere trykkeri for Aarhus Stiftstidende er nærmeste nabo til hospitalet, men er i dag ombygget til en række attraktive lejemål for blandt andet privathospitalet Aleris-Hamlet A/S og forskningsafdelinger tilknyttet Aarhus Universitetshospital.

Ombygningen startede i 2005 af Byggeselskabet Olav de Linde i Aarhus, som har specialiseret sig i at ombygge tidligere industriejendomme til flotte lejemål. Bygningen kaldes Science Center Skejby og omfatter nu også en ny bygning, der ligger parallelt forskudt til det tidligere trykkeri. Den nye bygning, der er opført efter konverteringen af trykkeriet, er tydeligvis ny og dog meget flot indpasset i området med hvide facader og brug af zink på tag og gavle.

Identitet i flotte bygninger

Science Center Skejby har overvejende medico-relaterede virksomheder og afdelinger af sygehuset. Derved opstår et fint fællesskab i huset med omdrejningspunkt i den gamle trykker-hal, der i dag er et 18 meter højt atrium. Her er fælles kantine, auditorium og møderum. Den nye bygning er mere lukket, dog med et flot ankomstrum midt i bygningen og en spiraltrappe, der er flot udført i et skulpturelt udtryk suppleret med en spændende lyssætning.

For både det nye byggeri og det ombyggede gælder, at gulve og vægge tydeligvis er nøje overvejet og generelt meget stoflige og holdbare. Det giver nogle æstetiske rumlige oplevelser, som er med til at give bygningerne en varig identitet. Det ombyggede trykkeri er i en fin balance mellem rester af det industrielle og de moderne additioner. Her er der lagt vægt på det lyse og hvide, der harmonerer med hospitals- og laboratorie-funktionerne.

Flot afstemt arkitektur

Det tidligere trykkeri, bygning A til F, er på mange måder bevaret i sit karakteristiske udtryk med det shettags-inspirerede tag og hvide facader. Bygningen er dog malet, der er skiftet vinduer, tilføjet altaner og brandtrapper og ikke mindst solafskærmning i form af markiser og udhæng i zink. Den nye bygning (G) er bygget i respekt for det eksisterende i forhold til materialer og proportioner, men er samtidig en mere tidssvarende arkitektur, der også i eksteriør er inspireret af hospitalsverdenen.

Arkitekt ved Byggeselskab Olav de Linde, Jan Olesen, har været involveret i det lange byggeforløb og har både fundet udfordringer i det ombyggede trykkeri og nybyggeriet. Han fortæller:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 2

Hospital

Aarhus Universitetshospital

Sygehusbyggeri i øjenhøjde

Forskningscenter

Agro Food Park

Videnspark smukt plantet i mulden

Bolig

Amalieparken

Populære punkthuse

Butikscenter

Center Nord Silkeborg

Bynære butikker med bagfacader

Domicil

HK Østjylland

Moderne HK-domicil med vrid

Uddannelsescenter

Ingeniørhøjskolen Aarhus

Lineær arkitektur i farver

Skole

Nørrebro Park Skole

Unikt samspil mellem fortid og fremtid

Zoologisk have

Odense Zoo

Blandt savannens dyr

Sundhedscenter

Opnørgården

Sundhedshus med rødder i 1800-tallet

Plejecenter og genoptræning

Plejehjemmet Lindegården

En plads i ældre­institutionernes superliga

Plejecenter og genoptræning

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatri med et menneskeligt ansigt

Bolig

Randkløvehuse

Tryghed ved gadekæret

Domicil

Science Center Skejby

Fra trykkeri til medico-hus

Butikscenter

Silvan Odense

Byggemarked med højt til loftet

Bolig

Skovbrynet

Asymmetrisk idyl i skovbrynet

Sport

Valby Vandkulturhus

Legeplads for vandhunde

Bolig

Venøgade

Venøgades boligboom