Ingeniørhøjskolen Aarhus

:
juni 2012

Sammenstillingen af en muret facade, en pudset facade og de gule glasfinner fungerer som en fin detalje i facadeudtrykket. Glasfinnerne er leveret af bo glas a/s.

De elegante og luftige trapper har en væsentlig arkitektonisk betydning for huset som helhed. Det er her, man mærker åbenheden mellem planerne og ofte mødes.

previous next

Lineær arkitektur i farver

Ingeniørhøjskolen i Aarhus har fået en ny bygning på Katrinebjerg, der danner en flot ramme om både faglokaler og studiemiljø

Byggefakta

Ingeniørhøjskolen Aarhus
Finlandsgade 21-26
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Hovedentreprenør:
Hustømrerne A/S, Chr. Johannsens Eftf. Østjylland A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
EFG Bondo A/S, HB Trapper & Stål A/S, Bo-Glas A/S
Areal:
8700 kvm.
Byggesum: 
125 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2010 - december 2011

Tre fag under ingeniørhøjskolen har fået en ny bygning med fine laboratorier til fagene sund­hedsteknologi, teknisk IT og elek­tronik. Udover bygningen ‘Edison’, som er ny, er der også indrettet auditorier og værksteder i nabobygningen ‘Shannon’ i en tidligere industribygning (kaldet Fabrikken). Katrinebjerg, hvor bygningerne med de sigende navne ligger, er en voksende bydel kaldet IT-byen. Her ligger en række andre institutioner med fokus på IT, innovation og iværksætteri.

Glas med interaktivt lys

I et arkitektonisk meget broget kvarter tillader IHA sig at stikke lidt frem. På en smal grund lykkedes det arkitekterne at få en flot dynamik mellem de lange linjer og indhak til indgangspartierne. Som bygningskrop kan den beskrives som en tung teglstensbase med en lettere ramme over som samlende element. Teglstenene er ganske lyse og fungerer fint sammen med den pudsede, skarpkantede facade længere oppe. Øverst er den pudsede ramme trukket tilbage, og der er opstået et par skønne tagterrasser over gavlene. I gavlene mod øst og vest er der opsat vertikale finner i gult glas.

Formålet er dels at virke som solafskærmning og ikke mindst at give bygningen en ydre identitet. Mere præcist er glasset 2 × 6 mm bo·safe® hærdet, lamineret glas. Glasset er produceret hos bo·glas a/s, som på arkitektens anvisning har ilagt farvet translucente Vanceva® folier. Effekten af de gule glas er ret flot og om aftenen endnu flottere, hvor LED-lys mellem de to glas får facaden til at blive ‘levende’. Det kan samtidig interagere sådan, at farven angiver, hvor mange studerende der er aktive i huset om aftenen.

Trapper præger rummet

Det lette og elegante udtryk, som arkitektfirmaet C.F. Møller A/S står bag, har skjult en del bygningsstål leveret af Richard Thomsen A/S. Derudover har de leveret rammer til ovenlys og glasoverdækning på tagterrasserne. Indenfor har de leveret og monteret de mange trapper, der er gjort til omdrejningspunkt for den rumlige oplevelse af huset. Trinene er indstøbt beton monteret enkeltvis i væggen. Trapperne er flotte med svævende trin, glasværn og en kraftig, rund håndliste i asketræ. HB Trapper & Stål A/S har leveret det indspændte glas med håndlisterne men også udvendige værn og brandtrapperne.

Hovedtrapperne mellem etagerne ligger på samme linje, så de tilsammen giver et langstrakt skår i planerne, der tillader ovenlys at strømme ned i etagerne. Langs det andet indhak i bygningen er der også et void, der giver åbenhed og luft til de flotte gangarealer. Her er også farvede vægpartier med specialbyggede bænke i små nicher.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 2

Hospital

Aarhus Universitetshospital

Sygehusbyggeri i øjenhøjde

Forskningscenter

Agro Food Park

Videnspark smukt plantet i mulden

Bolig

Amalieparken

Populære punkthuse

Butikscenter

Center Nord Silkeborg

Bynære butikker med bagfacader

Domicil

HK Østjylland

Moderne HK-domicil med vrid

Uddannelsescenter

Ingeniørhøjskolen Aarhus

Lineær arkitektur i farver

Skole

Nørrebro Park Skole

Unikt samspil mellem fortid og fremtid

Zoologisk have

Odense Zoo

Blandt savannens dyr

Sundhedscenter

Opnørgården

Sundhedshus med rødder i 1800-tallet

Plejecenter og genoptræning

Plejehjemmet Lindegården

En plads i ældre­institutionernes superliga

Plejecenter og genoptræning

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatri med et menneskeligt ansigt

Bolig

Randkløvehuse

Tryghed ved gadekæret

Domicil

Science Center Skejby

Fra trykkeri til medico-hus

Butikscenter

Silvan Odense

Byggemarked med højt til loftet

Bolig

Skovbrynet

Asymmetrisk idyl i skovbrynet

Sport

Valby Vandkulturhus

Legeplads for vandhunde

Bolig

Venøgade

Venøgades boligboom