Valby Vandkulturhus

:
maj 2012

Facaderne krones af en beklædning med 0,8 mm Rheinzink med rejste false. Den beklædning beskrives som særdeles hårdfør og velegnet til anvendelse på udsatte områder.

Facadernes geometrisk avancerede udformning stillet krav til montagen. Arbejdstegninger med faste mål blev udført til blandt andet Intern A/S af HLM Teknisk Landmåling A/S

Et tømrerhold fra Intern A/S udførte en højisolerende, ventileret konstruktion af vindgips, isolering og vandfast krydsfiner som basis for dels facadepuds, dels Rheinzink.

Saga Trim leverede et program af saunaløsninger til Valby Vandkulturhus, bl.a. en rummelig fællessauna til saunagus i kurbadsafsnittet. Saunaen er med lyslederlys og er 3 × 5 m.

Vandkulturhusets badeland har blinde vinkler og overraskende forløb, der gør det svært at overvåge. Det lader sig gøre med kameraløsninger fra LML Sport A/S.

Omklædningsrummene er møbleret med specialdesignede garderobeskabe fra LML Sport; alle skabe er udstyret med kodelåse, der åbnes med PIN-koder.

Arkitektur og miljøløsninger arbejder med fine detaljer som D-Line greb på massive døre fra Jeld-Wen Swedoor i mahognikarm og -indramning. Montage: Intern A/S.

previous next

Legeplads for vandhunde

København har fået sin første energirigtige svømmehal. Og dette hus til bad og leg i vand ligner ingen af de kendte, for i Valby er det de skæve vinkler, der får taletid

Byggefakta

Valby Vandkulturhus
Jul. Andersensvej
2450 København SV
Danmark

Bygherre:
Københavns Ejendomme
Totalrådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Nøhr & Sigsgaard Arkitekter A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Rheinzink Danmark A/S, HLM Teknisk Landmålíng
Areal:
3600 kvm.
Byggesum: 
108 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2010 - marts 2012

Tivoli havde sit Mystiske Hus, Pisa et Skævt Tårn, og på Bakken bydes gæster på morskab i Hurlumhej, hvor alt kan ske. Den slags tanker får man under et besøg i Københavns kommunes nyeste fritidstilbud med folkesundhed i søgeren; det hedder Valby Vandkulturhus.

- Ikke en svømmehal som alle andre, hed det i beskrivelsen i forbindelsen med åbningen i marts. Og det er så sandt, så sandt.

Arkitekten Niels Sigsgaard fra Nøhr & Sigsgaard lod fantasien få frit løb og kom op med dette vandland, som er et rigtigt ‘kulturhus’ med tilbud til alle, som har mod på ikke bare en dukkert i bassinbølgen men også en saunatur, lysbehandling mod depression eller bare hyggeligt samvær i sociale rammer med masser af vand.

Resultatet er skabt i en udfordrende geometri, hvis skæve vinkler i tre dimensioner trækker tråde tilbage til mellemkrigsårenes malerkunst og penselførere som Van Doesburg, Mondrian og Kandinsky. Det er muligvis ikke dem, der er centrum for dagens hygge og nærkontakt i de vandlige omgivelser, men arkitekturens kreative leg er en konstant inspiration og dynamo, vekslende mellem det højloftede bassinrum med plads til vandrutsjebane og bassiner til store og små samt overetagens saunaer, infravarme og wellness-tilbud.

Og så har hele øvelsen et højere formål: At spare energi. Arkitektur og ingeniørløsninger er blevet til på en tandem, hvor det kreative hold har talt arkitekter og ingeniører ved samme tegnebord med henblik på at skabe de mest energirigtige løsninger.

Lavenergi

Målet med det krav var at klassificere Valby Vandkulturhus som et byggeri i energiklasse 2, dvs. max. 75 procent af energirammen. Bygherren, Københavns Ejendomme, og rådgiverholdet, der også omfattede Rambøll Danmark, havde dette synspunkt i den forbindelse:

- Energibesparelser er ikke bare et spørgsmål om isolering, men også om at skabe et kompakt hus uden udstrakte, energiforslugne overflader, forklarede arkitekt MAA Niels Sigsgaard, Nøhr & Sigsgaard.

Resultatet af samarbejdet er blevet en svømmehal, der rummer nyskabelser både over og under vandet. Valby Vandkulturhus fremstår ikke med de enorme glasfacader, der ofte ses i svømmehaller for at fremme indtrykket af, at inde er så godt som friluftsliv. Til gengæld har huset fået et overvågningssystem, så energiforbruget hele tiden tilpasses ikke bare årstiden, men også antallet af gæster.

Det hører med i den fortælling, at facadeløsningerne er udført med mere end rettidig omhu og isolering i den bedste klasse.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 2

Hospital

Aarhus Universitetshospital

Sygehusbyggeri i øjenhøjde

Forskningscenter

Agro Food Park

Videnspark smukt plantet i mulden

Bolig

Amalieparken

Populære punkthuse

Butikscenter

Center Nord Silkeborg

Bynære butikker med bagfacader

Domicil

HK Østjylland

Moderne HK-domicil med vrid

Uddannelsescenter

Ingeniørhøjskolen Aarhus

Lineær arkitektur i farver

Skole

Nørrebro Park Skole

Unikt samspil mellem fortid og fremtid

Zoologisk have

Odense Zoo

Blandt savannens dyr

Sundhedscenter

Opnørgården

Sundhedshus med rødder i 1800-tallet

Plejecenter og genoptræning

Plejehjemmet Lindegården

En plads i ældre­institutionernes superliga

Plejecenter og genoptræning

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatri med et menneskeligt ansigt

Bolig

Randkløvehuse

Tryghed ved gadekæret

Domicil

Science Center Skejby

Fra trykkeri til medico-hus

Butikscenter

Silvan Odense

Byggemarked med højt til loftet

Bolig

Skovbrynet

Asymmetrisk idyl i skovbrynet

Sport

Valby Vandkulturhus

Legeplads for vandhunde

Bolig

Venøgade

Venøgades boligboom