Odense Zoo
Sdr. Boulevard 306
5000
Odense C
Danmark
Det vilde Afrika. Den afrikanske savanne og de afrikanske savannedyr samlet ét sted. Kiwara. Det har været udgangspunktet for et stort projekt med om- og nybygning i Odense Zoo – med det mål at få revitaliseret den zoologiske have og dermed tiltrække flere besøgende.
Sammen med en række nye tiltag i årene fremover er det målet at få besøgstallet op på 600.000 årligt mod det nuværende besøgstal på 400.000 (2010), og der er grundlag for optimisme, efter at dømme på publikum, der siden indvielsen af det nye byggeri 1. juni mødte talstærkt op.
- Kiwara er første del af en større strategi om at forny hele haven, og her har vi andre projekter under udvikling og finansiering, som vi håber kan blive realiseret med tiden, siger Carsten Groth Pedersen, udviklingschef i Odense Zoo.
Første del af planen har været en fuglevoliere, der er Europas største: 16 meter høj, 100 meter lang og 35 meter bred. Tidligere var flamingoerne placeret i et sumpet område i frit terræn. For at forhindre fuglene i at flyve væk er deres vinger blevet stækket, men med volieren kan de flyve frit – og det har haft den store gevinst, at flamingoerne nu også er begyndt at få unger. I den imponerende voliere ses også bl.a. skestork og pelikaner.
Kiwara-projektet, der fylder omkring en tredjedel af hele Odense Zoo, handler om at samle savannens dyr i et univers, der signalerer Afrika og savanne. Denne opgave blev lagt i hænderne på det amerikanske landskabsarkitekt- og designfirma Studio Hanson Roberts i Seattle, der er specialister inden for design og indretning af dyrehaver verden over. Forud for de første streger og tegninger gik således en studietur til udvalgte dyreparker for at lade sig inspirere.
Beslutningen blev at skabe nogle rammer, der skulle illudere afrikansk miljø, hvilket præger nybygningerne. Kattahuset er en ny bygning til lemurerne (lat: Lemur Catta), en sjov og livlig halvabe, som mange nok kender som figur fra tegnefilmen Madagaskar. Her var ideen, at opføre en bygning, der lignede et gammelt pakhus, som lemurerne har overtaget. Bygningen er naturligvis spritny, men efterfølgende har dekoratører ‘sminket’ den gammel og nedslidt med bemalet patinering, revner i facade med mere. Indenfor, hvor lemurerne opholder sig, er der placeret pakkasser og paller, netop for at illudere pakhus.
Samme koncept er anvendt på to andre nye bygninger. Den ene er det nye girafhus, som er moderne og nyt indvendigt, mens bygningen udefra har undergået samme patinering som var det en 30-40 år gammel bygning i Afrika, med gamle reklamer malet på facaden, sprækker i murværk osv.