Odense Zoo

:
juni 2012

Ollerup Maskinstation A/S har udført omfattende terrænarbejde - især her på savannen, der har været meget sumpet. Girafferne lukkes ud på området i løbet af efteråret - giraffoto er indsat.

Kortet viser omfanget af Kiwara, hvor savannens dyr er samlet - i den ene ende er selve savannen, Summer Savannah, placeret. (Illustration Studio Hanson Roberts).

previous next

Blandt savannens dyr

Odense Zoo har en ambition om 600.000 besøgende årligt – Kiwara-projektet med en samling af savannens dyr er første del af en større strategi

Byggefakta

Odense Zoo
Sdr. Boulevard 306
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
Odense Zoo
Bygherrerådgiver:
Henneby Nielsen Rågivende Ingeniørfirma A/S
Arkitekt:
Studio Hanson Roberts, Seattle
Hovedentreprenør:
Søren Thode A/S
Ingeniør:
Henneby Nielsen Rågivende Ingeniørfirma A/S
Byggesum:
Ikke oplyst

Det vilde Afrika. Den afrikanske savanne og de afrikanske savanne­dyr samlet ét sted. Kiwara. Det har været udgangspunktet for et stort projekt med om- og nybygning i Odense Zoo – med det mål at få revitaliseret den zoologiske have og dermed tiltrække flere besøgende.

Sammen med en række nye tiltag i årene fremover er det målet at få besøgstallet op på 600.000 årligt mod det nuværende besøgstal på 400.000 (2010), og der er grundlag for optimisme, efter at dømme på publikum, der siden indvielsen af det nye byggeri 1. juni mødte talstærkt op.

- Kiwara er første del af en større strategi om at forny hele haven, og her har vi andre projekter under udvikling og finansiering, som vi håber kan blive realiseret med tiden, siger Carsten Groth Pedersen, udviklingschef i Odense Zoo.

Første del af planen har været en fuglevoliere, der er Europas største: 16 meter høj, 100 meter lang og 35 meter bred. Tidligere var flamingoerne placeret i et sumpet område i frit terræn. For at forhindre fuglene i at flyve væk er deres vinger blevet stækket, men med volieren kan de flyve frit – og det har haft den store gevinst, at flamingoerne nu også er begyndt at få unger. I den imponerende voliere ses også bl.a. skestork og pelikaner.

Patineret ælde

Kiwara-projektet, der fylder omkring en tredjedel af hele Odense Zoo, handler om at samle savannens dyr i et univers, der signalerer Afrika og savanne. Denne opgave blev lagt i hænderne på det amerikanske landskabsarkitekt- og designfirma Studio Hanson Roberts i Seattle, der er specialister inden for design og indretning af dyrehaver verden over. Forud for de første streger og tegninger gik således en studietur til udvalgte dyreparker for at lade sig inspirere.

Beslutningen blev at skabe nogle rammer, der skulle illudere afrikansk miljø, hvilket præger nybygningerne. Kattahuset er en ny bygning til lemurerne (lat: Lemur Catta), en sjov og livlig halvabe, som mange nok kender som figur fra tegnefilmen Madagaskar. Her var ideen, at opføre en bygning, der lignede et gammelt pakhus, som lemurerne har overtaget. Bygningen er naturligvis spritny, men efterfølgende har dekoratører ‘sminket’ den gammel og nedslidt med bemalet patinering, revner i facade med mere. Indenfor, hvor lemurerne opholder sig, er der placeret pakkasser og paller, netop for at illudere pakhus.

Samme koncept er anvendt på to andre nye bygninger. Den ene er det nye girafhus, som er moderne og nyt indvendigt, mens bygningen udefra har undergået samme patinering som var det en 30-40 år gammel bygning i Afrika, med gamle reklamer malet på facaden, sprækker i murværk osv.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 2

Hospital

Aarhus Universitetshospital

Sygehusbyggeri i øjenhøjde

Forskningscenter

Agro Food Park

Videnspark smukt plantet i mulden

Bolig

Amalieparken

Populære punkthuse

Butikscenter

Center Nord Silkeborg

Bynære butikker med bagfacader

Domicil

HK Østjylland

Moderne HK-domicil med vrid

Uddannelsescenter

Ingeniørhøjskolen Aarhus

Lineær arkitektur i farver

Skole

Nørrebro Park Skole

Unikt samspil mellem fortid og fremtid

Zoologisk have

Odense Zoo

Blandt savannens dyr

Sundhedscenter

Opnørgården

Sundhedshus med rødder i 1800-tallet

Plejecenter og genoptræning

Plejehjemmet Lindegården

En plads i ældre­institutionernes superliga

Plejecenter og genoptræning

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatri med et menneskeligt ansigt

Bolig

Randkløvehuse

Tryghed ved gadekæret

Domicil

Science Center Skejby

Fra trykkeri til medico-hus

Butikscenter

Silvan Odense

Byggemarked med højt til loftet

Bolig

Skovbrynet

Asymmetrisk idyl i skovbrynet

Sport

Valby Vandkulturhus

Legeplads for vandhunde

Bolig

Venøgade

Venøgades boligboom