Plejecenter Vonsildhave

:
juli 2015

En gangbro og en stor terrasse har på flot vis inddraget et areal mellem plejecenter og ældreboligerne på naboarealet, som det ellers var vanskeligt at finde en fornuftig anvendelse for.

Det har været et mål at undgå institutionspræg. På badeværelserne er det lykkedes med farvevalg og belægning på vægge. Samtidig har man valgt praktiske løsninger, der kan lette beboernes dagligdag. For eksempel kan både håndvaske og toiletter hæves og sænkes automatisk.

Det grønne indtryk udefra følger med indenfor, hvor en grøn gulvbelægning kaster et særligt og varmt skær over hele centeret.

Virksomheden Phønix Tag Energi A/S har udviklet en metode, så solceller kan monteres enkelt og hurtigt, uden at det påvirker et byggeris udtryk. Samt nok så væsentligt, at solceller kan monteres helt uden risiko for at gøre skade på taget.

previous next

Plejeboliger med hjemligt præg og indbygget tryghed

Den mest moderne teknologi er taget i brug for at sikre både tryghed og komfort i de 60 nye plejeboliger i Plejecenter Vonsildhave Kvarteret ved Kolding

Byggefakta

Plejecenter Vonsildhave
Hjarupvej 10
6000 Kolding
Danmark

Bygherre:
Attendo A/S
Arkitekt:
Luplau & Poulsen Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
4300 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2013 - april 2015

Plejecenter Vonsildhave ved Kolding er et lille stykke Danmarkshistorie, idet der er tale om landets første nybyggede OPP-plejecenter. Det vil sige, Offentligt-Privat Partnerskab, hvor en offentlig myndighed, her Kolding Kommune, indgår samarbejde med en række private udbydere om at opføre og drive et plejecenter. En opgave der ellers traditionelt anses for at være en offentlig opgave.

Men ved at indgå i et OPP-samarbejde er det muligt at få mere for pengene, idet de involverede parter hver især udfører præcis den opgave, de hver især er bedst til.

Processen fra tanke til indvielse af det nye plejecenter har været fem år undervejs. Det eksisterende plejecenter i Vonsild var nedslidt og utidssvarende, og det var et udbredt ønske at erstatte det med noget nyt.

Opgaven var så at finde den rette løsning, for gennem årene er der dukket adskillige ældreboliger op i tilknytning til plejecenteret. Beboerne i området havde tradition for, at plejecenteret var en central del af nærmiljøet. Et sted, hvor beboerne i ældreboligerne kunne tage del i arrangementer, indtage deres måltider og lignende.

Da Kolding Kommune skulle beslutte, hvordan det nye plejecenter skulle udformes, blev det et partnering-projekt, der blev udvalgt.

Et projekt, hvor Attendo A/S er bygherre og samtidig står for plejedelen, Kemp & Lauritzen står for driften, Dansk Boligbyg a/s har været totalentreprenør og DEAS står for udlejning af boligerne. Kolding Kommune står som lejer af plejecenteret.

Et samarbejde, der er kontraheret til at skulle vare i 20 år. Det har kostet ca. 100 mio. kr. at opføre plejecenteret, mens driften anslås til cirka 400 mio. kr.

Det har taget to år at føre projektet ud i livet, fra nedrivningen af det gamle plejecenter og frem til indvielsen af det nye center i foråret 2015.

Resultatet er 60 velindrettede ældreboliger og fællesfaciliteter, som både beboerne og naboerne i ældreboligerne i fremtiden kan få glæde af.

Hjemlige rammer

Plejecenteret er på 4.300 kvm fordelt på tre etager. Set ovenfra kan bygningen minde om et stort ‘K’. Fra hovedindgangen kommer man indenfor til en forhal i niveau 1 med reception og adgang til en wellness-afdeling. Her er indrettet en lille frisørsalon, hvor en lokal frisør et par gange om ugen holder åbent. Tilsvarende i nabolokalet, hvor en fodplejer har til huse.

Her finder man også spabad, både til almindeligt velvære, men også til anvendelse i en behandling. Desuden er her indrettet fitness-lokaler, hvor det både er muligt for beboerne og brugerne at dyrke motion, og samtidig kan en fysioterapeut give behandling til dem, der har behov herfor.

Allerede i denne del af huset bemærker man den særlige gulvbelægning. Det er en Noraplan gulvbelægning, der udmærker sig ved at være særlig slidstærk. Der er valgt en grøn farve, der kaster et varmt, grønligt skær over huset. Grøn er som bekendt ‘håbets farve’.

Denne belægning fortsætter ud i de enkelte afdelinger med boliger, der er fordelt i mindre enheder med 10-12 boliger i hver, og samlet omkring et fælleskøkken og en opholdsstue.

- Det har været målet at skabe en hjemlig og tryg atmosfære. Så meget det nu en gang er muligt, fortæller projektchef Jannik Jensen fra Dansk Boligbyg a/s.

- Der er tale om nærmest klassisk indrettede boliger. Et stort opholdsrum, der kan deles op i en stue og et soveværelse. Desuden et tekøkken og et stort badeværelse, med plads til at personalet kan operere i rummet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 3

Forsyningsanlæg

Aquatarium

Det lærende vandværk

Offentlige kontorer

Billund Rådhus

Rådhus for børn og andre borgere

Bolig

Bispehaven

Atriumhuset

Pengeinstitut

BKS

Et topsikret kontantcenter

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Trivsel i uderummet

Uddannelsescenter

CBS - Graduate House

Fra privathospital til kandidathus

Hospital

DNU

Det Nye Hospital i Aarhus vokser i højden

Kulturcenter

Dokk1

Bibliotek sammenbinder byens flader

Bolig

Egedalsvænge

Farveforvandlet boligblokke

Skole

Faaborg Sundskole

Indskolingen med det grønne multirum

Parkeringshus

Glostrup Hospital

Cirkulær parkering i grøn beklædning

Distributionscenter

GLS Aalborg

Bygningen er som én stor maskine

Hospital

Gudenå Hospice

Hospice med åbne øjne

Bolig

Hørning Parken

Skulpturer i det grønne

Uddannelsescenter

Kolding HF & VUC

Det gyldne videns-tempel

Forlystelsescenter

Korsbæk på Bakken

Matador-byen bliver genskabt

Bolig

Krøyers Plads

Havnens huse - før og nu

Kontorhus

Pakhuset

Flerbrugerhus på Langelinie

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Vonsildhave

Plejeboliger med hjemligt præg og indbygget tryghed

Bolig

Præstemarken

Renovering efter en stram og effektiv plan

Shoppingcenter

Rosengårdcentret

Modens triumf i Lilla gade

Sundhedscenter

Sundhedscenter Kolding

Et imødekommende hus med sundhed i centrum

Bolig

Vapnagaard

Facadeflirt i Vapnagaard