Kolding HF & VUC

:
juli 2015

Bygningens markante etagedæk er beklædt med en aluminiumplade, der er coatet med et kobberlook og udført i afrundede, organiske former.

Indgangen til bygningens indre domineres af et bygningshøjt og gennemgående atrium med en meget markant spindeltrappe med nærmest skulpturel funktion.

Haver og terrasser på de enkelte etager – skaber gode lysforhold til bygningens forskellige rum og giver samtidig mulighed for udeliv for såvel studerende som personale. De mørke plader mellem facadebåndende er udført i Antik Kupfer Metallic.

Bygningen giver mulighed for undervisningsklynger og intime studiemiljøer på forskellige etager – som dette studierum med vægge beklædt med trælameller – gulvbelægningen på undervisningsområder er udført i linoleum.

Et uddannelses-tempel i forskudte terrasser skaber en meget dynamisk bygningsvolumen, der på afstand gør stort indtryk, designet af RUM A/S (totalrådgiver) og Kontur Arkitekter.

previous next

Det gyldne videns-tempel

Kolding HF & VUC i fire etager med et gyldent kobber-look fremstår med en dynamisk bygningsvolumen i varierende blød topografi

Byggefakta

Kolding HF & VUC
Kolding Åpark 16
Kolding
Danmark

Bygherre:
Kolding HF & VUC
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Totalrådgiver:
Rum A/S
Arkitekt:
Rum A/S, Kontur Arkitekter ApS
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
5200 kvm.
Byggesum: 
87 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2013 - marts 2015

En klippe eller et fyrtårn inden for uddannelse har tårnet sig op i Kolding. Med placeringen i Design City ligger Kolding HF & VUC centralt i forhold til Kolding midtby, offentlige transportmidler og andre uddannelsesinstitutioner.

Bygningen fremstår med en dynamisk struktur med varierende taghøjder, der på afstand vil kunne opleves som en klippeformation eller en terrasseret tempellignende bygning, der rejser sig med en blød topografi og tydelige fremspring. Herved skabes der et bygningsvolumen, der opleves meget forskelligartet og dynamisk fra alle verdenshjørner. Det er ikke hver dag, man møder en uddannelsesinstitution med en så visuel og elegant attitude, der indtager det omgivende rum og landskab.

- Generelt er bygningen kendetegnet ved en høj grad af åbenhed og transparens. Fra miljøet omkring bygningen vil man tydeligt få et indblik i husets liv gennem de transparente facader. Samtidig er skolen organiseret som en by-i-byen, der i interiøret er kendetegnet af samme åbenhed med samspil mellem fællesarealer og semi-offentlige zoner, der inviterer til ophold og arbejde i et åbent og synligt miljø, siger Karin Elbek, partner hos RUM, der har været totalrådgiver på byggeriet i symbiotisk samklang med Kontur Arkitekter ApS.

- Vores opgave har været at lede udarbejdelsen af konkurrencen og som sagsarkitekt under projekteringen, ligesom vi har været de designansvarlige, når det gælder valg af farver, grafik, materialer og mønstre på facaderne, fortæller Rikke Hinkbøl Jensen fra Kontur Arkitekter ApS.

Bygningshøjt atrium

Bygningen er i fire etager samt kælder og parterretage som alle er varianter over det samme formmæssige koncept. Fra indgangen åbenbares et centralt, bygningshøjt og gennemgående atrium, der skaber vertikal sammenhæng såvel trafikalt som visuelt med kig på tværs af etagerne.

Atriet er omdrejningspunkt for alle funktionsområder som gør det enkelt og overskueligt at orientere sig for brugeren. Fra indgangen føres man ind på fællestorvet, der er trafikalt knudepunkt men samtidig også et pauseareal, hvor de studerende kan blive hængende i loungen. Dertil en info-bod og et fleksibelt café-område samt en publikumstrappe og multihal, hvor der er blevet arbejdet en del med det akustiske klima for netop at kunne være multifunktionel i forhold til aktiviteter som sport, samlinger og musik. samt faglokaler til naturvidenskab, billedkunst og design.

På første etage er der studiezoner med undervisningslokaler i varierende størrelse, herunder flere udendørs overdækninger – dertil grupperum, faglokaler til ordblinde, fællesarealer og adgang til en taghave. På anden etage er der studiezone samt administrationen samt adgang til flere grønne taghaver. Etage tre har yderligere en fleksibel studiezone og et samlet afsnit til personaleophold, forberedelse og studievejledning.

 

Fascinerende facader

Huset er tegnet med brede facadebånd som markerer etagerne horisontalt, og blødt følger etagedækkens organiske og forskellige udformning. Mod torvet danner kompositionen et tydeligt byhus med høje præcise facader og mod ådalen et mere landskabeligt udtryk, der afspejler et skrånende og bakket terræn.

Der var brug for omfattende stilladsarbejde for at få udført alt tømrerarbejdet i atriet og en del af opgaven er blevet udført med stilladsløsninger fra Helge Frandsen A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 3

Forsyningsanlæg

Aquatarium

Det lærende vandværk

Offentlige kontorer

Billund Rådhus

Rådhus for børn og andre borgere

Bolig

Bispehaven

Atriumhuset

Pengeinstitut

BKS

Et topsikret kontantcenter

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Trivsel i uderummet

Uddannelsescenter

CBS - Graduate House

Fra privathospital til kandidathus

Hospital

DNU

Det Nye Hospital i Aarhus vokser i højden

Kulturcenter

Dokk1

Bibliotek sammenbinder byens flader

Bolig

Egedalsvænge

Farveforvandlet boligblokke

Skole

Faaborg Sundskole

Indskolingen med det grønne multirum

Parkeringshus

Glostrup Hospital

Cirkulær parkering i grøn beklædning

Distributionscenter

GLS Aalborg

Bygningen er som én stor maskine

Hospital

Gudenå Hospice

Hospice med åbne øjne

Bolig

Hørning Parken

Skulpturer i det grønne

Uddannelsescenter

Kolding HF & VUC

Det gyldne videns-tempel

Forlystelsescenter

Korsbæk på Bakken

Matador-byen bliver genskabt

Bolig

Krøyers Plads

Havnens huse - før og nu

Kontorhus

Pakhuset

Flerbrugerhus på Langelinie

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Vonsildhave

Plejeboliger med hjemligt præg og indbygget tryghed

Bolig

Præstemarken

Renovering efter en stram og effektiv plan

Shoppingcenter

Rosengårdcentret

Modens triumf i Lilla gade

Sundhedscenter

Sundhedscenter Kolding

Et imødekommende hus med sundhed i centrum

Bolig

Vapnagaard

Facadeflirt i Vapnagaard