BKS

:
juni 2015

Arbejdet med betonfacader og skalering gør, at bygningen virker både menneskelig og diskret. Hovedentreprenøren Hoffmann står for facader, tag og udvendige anlæg.

Administrationens faciliteter er lyse og præget af dansk design, når det er bedst.

Interiøret fremviser også noget af det bedste indenfor dansk håndværk, blandt andet specialtegnede og – fremstillede garderobebokse til medarbejderne.

previous next

Et topsikret kontantcenter

Høje Tåstrup er adresse for pengeinstitutternes nye topsikrede kontantcenter. Der er tale om et unikt byggeri, der gør det til det mest sikre kontantcenter i Europa

Byggefakta

BKS
Litauen Allé
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
Bankernes Kontantservice A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
8800 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
maj 2013 - december 2014

At opføre et professionelt kontantcenter baseret på en helt ny og kraftigt skærpet sikkerhedsstandard kunne nemt være endt i en kælder sort som kul, allerdybest nede. Byggeriet blev påbegyndt i sommeren 2013, og resultatet er blevet et fint stykke arkitektur, som – beton og stål til trods – nærmest smyger sig ind i det erhvervsfaglige landskab.

Ud over en sikring af alle adgangsveje inkluderer projektet således også en ærkedansk topdressing af solidt håndværk, harmonisk farvesætning, designerindretning og dagslys, hvor det er muligt i henhold til sikkerhedskravene.

Sikringstiltagene stod ikke til diskussion, for de skulle opfylde Dansk Standards nye sikringsstandard fra 2010. Det er den hidtil strengeste sikringsstandard for kontanthåndtering, udarbejdet af Dansk Standard i samarbejde med blandt andet Politiet og Nationalbanken. Standarden har afsæt i en række forholdsregler med det formål at forhindre gentagelser af de spektakulære røverier, der fandt sted i Brabrand og i Brøndby i 2008.

Reelt er kontanthåndtering en stor og krævende, men kendt opgave, der kan sammenlignes med så mange andre inden for produktion, logistik og distribution. Bare med den forskel, at produktet her ikke er blandede varer, men kolde kontanter!

Forbilledligt

Med sikkerhedsstandardens ufravigelige specifikation er opgaven løst i et forbilledligt samarbejde mellem bygherren og hans centrale rådgivere på den ene side og de udførende entreprenører på den anden.

- BKS var dybt involveret i hele byggeprocessen helt frem til aflevering af projektet, og der var stor fokus på samarbejdet mellem samtlige interessenter i byggeprocessen, på fremdrift og økonomi samt ikke mindst enkel og klar kommunikation styret af BKS, fortæller direktør for byggeri og facilities i BKS, Michael Brøndum Hansen.

Sikkerhedsforanstaltningerne udmøntede sig ikke kun i det 8.800 kvm store hus, men også i udførelsens processer og i den kendsgerning, at alle specifikationer og tegninger skulle destrueres efter brug, oplyser byggeledelsen.

En konsekvens var også at fordele forsyningen af materialer på langt flere leverandører end vanligt, melder hovedentreprenør Hoffmann A/S; formålet med den manøvre var at begrænse viden hos hver enkelt bidragyder til byggeriet.

- Det blev til en lang række af nye og anderledes måder at bygge på, konstaterer hovedentreprenøren Hoffmann A/S: – Lige fra den massive bygningskonstruktion til rækkefølgen af processer, hvor maleren – ganske uhørt – skulle være færdig i huset, før de enorme mængder af føringsveje til tekniske installationer kom på plads. Det krævede omtanke, rettidig omhu og sund respekt for andres arbejde.

- Så selv om vi næppe får et lignende projekt i ordrebogen en af dagene, har vi i forbindelse med BKS-byggeriet lært en masse, som vi kan drage nytte af på kommende projekter, vurderer Hoffmann.

Hovedentreprenøren og Michael Brøndum Hansen, BKS, er meget enige om en bestemt ting: På trods af kompleksiteten i dette omfattende byggeri, var det flot, at det lykkedes at aflevere et færdigt kontantcenter til tiden.

- Det er vi svært tilfredse med, lyder det fra BKS, der tog huset i brug i december 2014.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 3

Forsyningsanlæg

Aquatarium

Det lærende vandværk

Offentlige kontorer

Billund Rådhus

Rådhus for børn og andre borgere

Bolig

Bispehaven

Atriumhuset

Pengeinstitut

BKS

Et topsikret kontantcenter

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Trivsel i uderummet

Uddannelsescenter

CBS - Graduate House

Fra privathospital til kandidathus

Hospital

DNU

Det Nye Hospital i Aarhus vokser i højden

Kulturcenter

Dokk1

Bibliotek sammenbinder byens flader

Bolig

Egedalsvænge

Farveforvandlet boligblokke

Skole

Faaborg Sundskole

Indskolingen med det grønne multirum

Parkeringshus

Glostrup Hospital

Cirkulær parkering i grøn beklædning

Distributionscenter

GLS Aalborg

Bygningen er som én stor maskine

Hospital

Gudenå Hospice

Hospice med åbne øjne

Bolig

Hørning Parken

Skulpturer i det grønne

Uddannelsescenter

Kolding HF & VUC

Det gyldne videns-tempel

Forlystelsescenter

Korsbæk på Bakken

Matador-byen bliver genskabt

Bolig

Krøyers Plads

Havnens huse - før og nu

Kontorhus

Pakhuset

Flerbrugerhus på Langelinie

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Vonsildhave

Plejeboliger med hjemligt præg og indbygget tryghed

Bolig

Præstemarken

Renovering efter en stram og effektiv plan

Shoppingcenter

Rosengårdcentret

Modens triumf i Lilla gade

Sundhedscenter

Sundhedscenter Kolding

Et imødekommende hus med sundhed i centrum

Bolig

Vapnagaard

Facadeflirt i Vapnagaard