Sundhedscenter Kolding

:
juni 2015

Den store hovedtrappe er det naturlige midtpunkt i den store ankomsthal, der med sit farvevalg og mange grønne planter fra Jydsk Planteservice understreger det indbydende udtryk huset giver. Desuden skal den gerne friste besøgende til at tage trappen frem for elevatoren.

Centralt i huset er de fem store lokaler, der er indrettet med diverse apparater, som brugerne kan anvende til genoptræning og vedligeholdelse. Altid under kyndig vejledning af en fysioterapeut.

Der er lagt vægt på, at rummene i huset er fleksible, som her frokoststuen, der kan deles op i to mindre rum, der udenfor frokosttid kan anvendes til undervisning og møder.

previous next

Et imødekommende hus med sundhed i centrum

Tilgængelighed og imødekommenhed er i centrum i Kolding Kommunes nye Sundhedscenter. Her skal alle være velkomne og føle sig godt tilpas

Byggefakta

Sundhedscenter Kolding
Skovvangen 2
6000 Kolding
Danmark

Bygherre:
Kolding Kommune
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Andre aktører:
Jydsk Planteservice A/S
Areal:
3000 kvm.
Byggesum: 
55 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2013 - januar 2015

Natur, trivsel og lys er tydeligvis det, der har ligget lige for, da forslaget til det nye Sundhedscenter i Kolding blev udtænkt. Både hos GPP Arkitekter A/S, der har udtænkt projektet og hos totalentreprenøren, Hoffmann A/S, der har ført projektet ud i livet. Hele vejen igennem støttet og ansporet af bygherren, Kolding Kommune.

Det 3.000 kvm store sundhedscenter er nabo til Kolding Sygehus og fremstår umiddelbart som en del af det store sundhedskompleks. Men hvor sygehuset drives af Region Syddanmark, er Sundhedscenteret et kommunalt anliggende.

Udefra ser man, at husets ankomsthal strækker sig op gennem alle tre etager. Den store glasfacade og indgangspartiet har været en af de store udfordringer ved byggeriet.

- Vi blev tidligt inddraget i et tæt samarbejde med Hoffmann A/S i Fredericia om at løse opgaven, da det er en opgave med meget store spænd for profilerne og store glasfelter, der har en vægt på op til cirka 650 kg., fortæller Glenn Andersen, Fjelsø Alufacader A/S.

- Herudover indebar opgaven et komplet vindfang inklusive automatiske skydedøre, tag, inddækninger med mere. Denne del af opgaven er løst med Fjelsø Alufacader A/S’ standard vindfangsløsning og indbefatter tagkonstruktion med stern- og hjørneløsninger i alu-plader. Opgaven er løst med profilsystemet Hueck Trigon – døre og vinduer i Hueck Lampda 77

- I toppen af det store parti er der lavet en speciel teleskoplæsning på grund af teglbjælkens meget lange spænd, som giver mulighed for at den kan sætte sig op til 50 millimeter uden at belaste facadepartiet. Glasset er leveret fra Interpane glass Industrie AG og de automatiske skydedøre i vindfanget er leveret af Tormax, fortæller Glenn Andersen.

Med åbne arme

Indenfor oplever man på det nærmeste, at hallen tager imod med udbredte arme. Her er en varme og imødekommenhed man sjældent oplever i ankomsthaller.

Når man ser efter, kan man konstatere, at det er kombinationen af de store vinduespartier, materialevalg, ikke mindst træpaneler og parket på gulvene, der bidrager til den behagelige atmosfære. Dertil kommer den udbredte brug af farver. Både i glaspaneler i den store, centrale trappe og på det, der viser sig at være akustikplader på alle vægge.

- Lige fra første færd vidste vi, hvordan det skulle være. Derfor har det været muligt for underleverandørerne at indarbejde vores ønsker fra første færd. Det har sparet både penge og tid, fortæller Tina Sauvr, projektleder i Sundhedscenteret.

- I det hele taget har vi i hele projektet bestræbt os på at skabe et hus, der taler til brugernes sanser, med brug af planter, organiske materialer, dagslys, god akustik og udsyn til naturen.

Lyst, grønt og levende

For at understrege dette falder de mange grønne planter, der dominerer hallen. Det er Kolding-virksomheden Jydsk Planteservice A/S, der i samarbejde med totalentreprenøren har valgt planterne.

- Trappen er afgrænset af, hvad der på afstand kan ligne græs. Tættere på kan man se, at det er en mere robust, siv-lignende plante, der giver fylde, fortæller Mette Offersen fra Jydsk Planteservice A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 3

Forsyningsanlæg

Aquatarium

Det lærende vandværk

Offentlige kontorer

Billund Rådhus

Rådhus for børn og andre borgere

Bolig

Bispehaven

Atriumhuset

Pengeinstitut

BKS

Et topsikret kontantcenter

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Trivsel i uderummet

Uddannelsescenter

CBS - Graduate House

Fra privathospital til kandidathus

Hospital

DNU

Det Nye Hospital i Aarhus vokser i højden

Kulturcenter

Dokk1

Bibliotek sammenbinder byens flader

Bolig

Egedalsvænge

Farveforvandlet boligblokke

Skole

Faaborg Sundskole

Indskolingen med det grønne multirum

Parkeringshus

Glostrup Hospital

Cirkulær parkering i grøn beklædning

Distributionscenter

GLS Aalborg

Bygningen er som én stor maskine

Hospital

Gudenå Hospice

Hospice med åbne øjne

Bolig

Hørning Parken

Skulpturer i det grønne

Uddannelsescenter

Kolding HF & VUC

Det gyldne videns-tempel

Forlystelsescenter

Korsbæk på Bakken

Matador-byen bliver genskabt

Bolig

Krøyers Plads

Havnens huse - før og nu

Kontorhus

Pakhuset

Flerbrugerhus på Langelinie

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Vonsildhave

Plejeboliger med hjemligt præg og indbygget tryghed

Bolig

Præstemarken

Renovering efter en stram og effektiv plan

Shoppingcenter

Rosengårdcentret

Modens triumf i Lilla gade

Sundhedscenter

Sundhedscenter Kolding

Et imødekommende hus med sundhed i centrum

Bolig

Vapnagaard

Facadeflirt i Vapnagaard