GLS Aalborg
Hedelund 17
9400
Nørresundby
Danmark
Hele 63 porte giver adgang til GLS’ nye distributionscenter nord for Aalborg. Her bakker lastbiler og varevogne op for at læsse deres pakker af. Pakkerne sendes gennem det avancerede sorteringsanlæg, inden de igen havner ved en af portene, hvorfra en lastbil eller varevogn sørger for den videre transport.
Det kæmpemæssige sorteringsanlæg fra Budde udfylder hele den store hal, og fra et kontrolrum på første sal kan medarbejderne overskue anlægget. På deres vej gennem sorteringsanlægget bliver pakkernes stregkoder scannet, så man hele tiden har styr på, hvor den enkelte pakke befinder sig.
På den måde fungerer bygningen som én stor sorteringsmaskine. Her er effektivitet og præcision afgørende, da forsinkelser vil forplante sig i GLS’ distributionssystem til gene for den nøje planlagte logistik.
Sikkerhed og grøn profil
Distributionscentret i Aalborg er det tredje center, som Base Erhverv A/S har opført for GLS Denmark. Virksomheden var også totalentreprenør på centrene i Aarhus og Kolding, og i alle tre tilfælde har Base Erhverv vundet totalentreprisen i konkurrence.
- Vi har haft et fantastisk godt samarbejde med GLS om bygningen af de tre distributionscentre. Senest har vi i Aalborg forestået projektforslaget helt fra idé til færdig udførelse, og vi kan sammen med bygherren glæde os over, at vi er kommet flot i mål på alle vores fokusområder, siger projektchef Kurt Kjersgaard Hansen fra Base Erhverv.
Han peger på byggeriets grønne profil, der blandt andet er opnået med en energioptimering af den store sorteringshal. Her er der etableret varmetæpper fra Tormax ved alle de store porte. Når en port åbner, tænder en varmeblæser automatisk og laver et varmetæppe, som man kender det fra butikscentre. Men også vedligeholdelsesfri materialer og sikkerhed har været fokusområder i byggeriet.
- Det er jo store værdier, der passerer gennem sådan et distributionscenter, så vi har gjort meget ud af sikkerheden blandt andet i form af belysning, fuld videoovervågning og bokse med radarskud, forklarer Kurt Kjersgaard Hansen.
Lidt af et puslespil
At bygge et distributionscenter til GLS kan sammenlignes med et puslespil, hvor en masse brikker skal falde på plads, før opgaven er løst. Det har været Base Erhvervs udfordring, og den har virksomheden klaret i et godt og tæt samarbejde med GLS og arkitektfirmaet Rum as, som Base Erhverv har benyttet som rådgiver på alle tre projekter.
Hos Rum as kan arkitekt og partner Anders Johansen da også nikke genkendende til sammenligningen med et puslespil.
- Da vi gik i gang, sad vi med en hel kasse brikker, som vi skulle have til at gå op. Vi vidste, at bygningen skulle omfavne det store sorteringsanlæg, at der skulle være så og så mange porte, og at der skulle være et godt arbejdsmiljø for medarbejderne. Vi kendte også GLS’ ønsker til sikkerhed og til at få den tunge og den private trafik på grunden adskilt. Det var alt sammen afgørende for, hvordan vi placerede bygningen på grunden, og hvordan vi udformede byggeriet.
Uden dikkedarer
Anders Johansen kalder det færdige byggeri for nøgternt, funktionelt og uden dikkedarer.
- Jeg vil sige det på den måde, at arkitekturen er et resultat af logistikken i virksomheden. Vi skulle have det hele til at gå op, så alle faktorer er indregnet.