Billund Rådhus

:
juli 2015

Udefra kan man se forskellen mellem nyt og gammelt, og historien om det oprindelige rådhus er bevaret, men bearbejdningen af den nye facade bevirker at byggeriet opleves som ét sammenhængende byggeri.

Etagerne er markeret med vandrette bånd i facaden, hvorimellem høje vinduer og facadepartier er udspændt. Det rytmiske og monotone udtryk i den eksisterende facade er videreført i en fortolkning, som giver et mere dynamisk og legende udtryk.

Kobberbåndene på den oprindelige bygning er bevaret. Renoveringen er foretaget med respekt for det oprindelige. Facaden er pudset hvid, vinduer og rammer er udskiftet og nye inddækninger og beklædning af betonsøjler får bygningen til at fremstå skarpere.

Overalt er der lagt vægt på lys og rumlighed. Her et kig ind på 1. og 2. sal, hvor uformelle mødesteder understreger atmosfæren.

previous next

Rådhus for børn og andre borgere

På den eventyrlige adresse Jorden Rundt 1, i et grønt og frodigt hjørne af Grindsted, har Billund Kommune, også kaldet børnenes kommune, renoveret og bygget nyt rådhus

Byggefakta

Billund Rådhus
Jorden Rundt 1
7200 Grindsted
Danmark

Bygherre:
Billund Kommune
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S, Creo Arkitekter A/S, Dansk Energi Management & Esbensen
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
K.G. Hansen & Sønner a/s
Ingeniør:
Grontmij A/S
Areal:
6500 kvm.
Byggesum: 
85 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2013 - april 2015

Det nye Billund Rådhus, med adresse i Grindsted, er et smukt og vellykket eksempel på, at det kan lade sig gøre at koble en eksisterende bygningsmasse sammen med en funklende ny bygning og alligevel få et homogent hele ud af det. Lukningen af rådhuset i Billund og en beslutning om, at den kommunale administration og borgerrelaterede service skulle samles på én adresse i Grindsted, krævede videre rammer. Det var derfor nødvendigt, at føje flere kvadratmeter til det eksisterende rådhus, som blev etableret i 1972.

Visionen for det nye rådhus, der ligger i et naturskønt område med god plads omkring bygningerne, var ifølge kommunens ingeniør Jens Kristian Busk Jensen, at etablere et kvalitetsbyggeri med fokus på arkitektur, arbejdsmiljø og bæredygtighed. Byggeriet skulle samtidig understøtte Billunds status som børnenes hovedstad. Det er blandt andet blevet understøttet med et areal udlagt til etablering af en byrådssal for børn.

Opgaven med at realisere den vision blev lagt i hænderne på Årstiderne Arkitekter, der har formået at skabe et både visuelt og funktionelt velfungerende hus i klædelig dialog med de smukke omgivelser. Realiseringen af projektet blev overdraget til K.G. Hansen & Sønner, der har fungeret som hovedentreprenør for både nybygning, tilbygning og ombygning.

- Der er blevet projekteret undervejs, netop for at finde de helt rigtige løsninger i forhold til nyt og gammelt, fortæller Michael Jørgensen fra K.G. Hansen & Sønner, der som lokal entreprenørvirksomhed har været glade for at få lov til at løfte den store og udfordrende opgave.

- Vi er stolte over tilliden og har kvitteret med et byggeri, der er blevet afleveret til tiden og i en optimal kvalitet, fortæller Michael Jørgensen.

Tre i en

Opgaven med at forene nyt og gammelt har været pænt udfordrende for alle involverede parter, således også for landinspektørerne fra LandSyd.

- Det er altid en udfordring, når noget nyt skal føjes til en eksisterende bygning, forklarer Kim Mogensen fra LandSyd, der har beregnet de gulvkvoter som sikrer at bygningerne nu også mødes de rigtige steder.

- Vi har beregnet modullinjer til støbning af gulve, lavet afsætning til tag og højdemærker til etagerne på nybygningen, fortæller Kim Mogensen, der også har været inde over opmålingen til foyerens store centrale trappe.

Trappen, der er det skulpturelle omdrejningspunkt i centerhallen og det borgerorienterede areal, er et væsentligt element i byggeriet. Først og fremmest som bindeled mellem etagerne, men også som et dekorativt element i det centrale rum. Det er Plan Trapper, der har fremstillet og leveret ståltrappen, der er beklædt med egetræ og som også rummer polstrede siddepladser, hvor man kan slå sig ned.

- Trappen, der er tegnet af Årstiderne Arkitekter, var en spændende udfordring at konstruere, så der også kunne laves en ingeniørberegning på den. Dernæst var det en opgave, at få den ind i atriet, ikke mindst fordi dækkene omkring er lukkede, forklarer Jimmy Larsen fra Plan Trapper, der har specialiseret sig i den type opgaver..

- Der er tale om en meget tung konstruktion og der skal helst ikke svejses for meget på stedet, udtaler Jimmy Larsen.

Funktion og æstetik

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 3

Forsyningsanlæg

Aquatarium

Det lærende vandværk

Offentlige kontorer

Billund Rådhus

Rådhus for børn og andre borgere

Bolig

Bispehaven

Atriumhuset

Pengeinstitut

BKS

Et topsikret kontantcenter

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Trivsel i uderummet

Uddannelsescenter

CBS - Graduate House

Fra privathospital til kandidathus

Hospital

DNU

Det Nye Hospital i Aarhus vokser i højden

Kulturcenter

Dokk1

Bibliotek sammenbinder byens flader

Bolig

Egedalsvænge

Farveforvandlet boligblokke

Skole

Faaborg Sundskole

Indskolingen med det grønne multirum

Parkeringshus

Glostrup Hospital

Cirkulær parkering i grøn beklædning

Distributionscenter

GLS Aalborg

Bygningen er som én stor maskine

Hospital

Gudenå Hospice

Hospice med åbne øjne

Bolig

Hørning Parken

Skulpturer i det grønne

Uddannelsescenter

Kolding HF & VUC

Det gyldne videns-tempel

Forlystelsescenter

Korsbæk på Bakken

Matador-byen bliver genskabt

Bolig

Krøyers Plads

Havnens huse - før og nu

Kontorhus

Pakhuset

Flerbrugerhus på Langelinie

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Vonsildhave

Plejeboliger med hjemligt præg og indbygget tryghed

Bolig

Præstemarken

Renovering efter en stram og effektiv plan

Shoppingcenter

Rosengårdcentret

Modens triumf i Lilla gade

Sundhedscenter

Sundhedscenter Kolding

Et imødekommende hus med sundhed i centrum

Bolig

Vapnagaard

Facadeflirt i Vapnagaard