Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

:
juni 2021
Udsigten – gårdanlæg

Udsigten indeholder flere små gårdanlæg, hvor der også vil være træningsfaciliteter.

Udsigten – patientværelse

Der er 126 patientværelser – alle med udsigt og uden tremmer for vinduerne. Det er en del af den helende arkitektur, som har været i fokus.

Udsigten – ventilationsarmatur

Lindab har bl.a. leveret ”Security” ventilationsarmaturer, der er sikret med såkaldte ”Snake Eye” sikringsskruer, der kræver specielt  værktøj for at demontere.

Udsigten – badeværelse

Badelement har leveret præfabrikerede badeværelser til bl.a. alle patientværelser.

Udsigten – skalmur

Facaderne er skalmuret og med krydsforbandt murværk. Udover sokkel og skalmuring har Hansen & Andersen A/S også varetaget flisearbejde indenfor, bl.a. i køkkener, terapiområde og handicaptoiletter.

Udsigten – udearealer

Udsigten er anlagt i et stærkt kuperet og skrånende terræn og med fire sengeenheder.

previous next

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hegn og høje mure er erstattet af udsigt og gårdhaver på Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde. Men stadig med sikkerheden som højt prioriteret for både patienter og personale

Byggefakta

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans
Boserupvej 2
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Region Hovedstadens Psykiatri
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Totalrådgiver:
KHR Arkitekter A/S
Arkitekt:
KHR Arkitekter A/S, Rubow Arkitekter A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S
Areal:
21000 kvm.
Byggesum: 
550 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2018 - maj 2021

Identifikationen er tydelig, og forskellene er store. Ny Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde med navnet ”Udsigten” er nabo til det nu gamle Sct. Hans. Forskelle, der naturligvis ligger i det nye bygningsanlægs arkitektur holdt op mod de gamle bygninger fra 1816. Men nok så iøjnefaldende er det, at Udsigten ikke ligger bag høje hegn og mure og heller ikke har tremmer for vinduerne – som de gamle bygninger, hvoraf de ældste er fra 1816. Det nye bygningsanlæg kunne godt minde lidt om et kursuscenter.

Identifikationen med de gamle bygninger er der dog. Også i det nye anlæg er der anvendt gule teglsten, der er krydsforbandt og grønne vinduespartier. Men så stopper sammenligningerne også.
Det er Region Hovedstaden, der har opført Udsigten. Projektet omfatter etablering af 126 sikrede psykiatriske pladser med tilhørende kliniske støttefunktioner, administration og service. Det samlede byggeri er på ca. 21.000 kvm og er placeret på det nuværende hospitals østlige område.

Bygherrerådgivningen er varetaget af Niras A/S. KHR Arkitekter A/S er firmaet bag totalrådgivningen og for arkitekturen i samarbejde med Rubow Arkitekter A/S. Oluf Jørgensen A/S (VVS, El, Ventilation, Konstruktioner) og Spangenberg & Madsen (Brand, Sikring, IT) har varetaget ingeniørrådgivningen, mens Moe A/S har stået for byggeledelsen.

Højdeforskel på 21 meter

Udsigten er anlagt i et stærkt kuperet og skrånende terræn. Det betyder et fald på 12 meter og et spænd på 21 meter i højden, hvor højeste punkt i byggeriet er kote 22,5 og det lavest mod Roskilde Fjord kote 1,5.
Højdeforskellen har betydet, at Malerselskabet SBM A/S har måttet bruge lift flere steder for at kunne nå. Malerfirmaet har malet alle indvendige kvadratmeter. På patientværelserne er der brugt glans 25 for at sikre en høj vaskbarhed, hvor øvrige rum har fået glans 10. Det er den samme lyse farve, der er gået igen – farvekode 9001.

– Vi har haft mandskab på i lidt over et år, fortæller malerformand Niels Andersen.

I forhold til de eksisterende gamle bygninger, der rejser sig mod himlen, så virker Udsigten trykket mere ned i landskabet.

Byggeriet er opført i fire forskudte plan, der følger landskabet. Bebyggelsen danner via sine landskabsplateauer i sig selv perimeteren omkring anlægget – derfor er der ingen ekstra hegn eller mure, men frit udsyn til omgivelserne. Selve ankomstbygningen er placeret centralt, og på begge sider af denne er der grupperet to sengeenheder – fire i alt.

Mellem de fire sengeenheder er der etableret en stor, lukket aktivitetshave, der omkranses af en indendørs forbindelsesgang. I både ankomstbygning og sengeenhederne er der yderligere etableret lukkede gårdhaver for patienter og personale.

Der er tre indgange i alt i det samlede bygningsanlæg samt en sluse til ambulance. Ankomsthallen er med en indgang, der er delt op i to til henholdsvis personale og til patienter og pårørende. Så er der en drift/varegård og en indgang til stedets multihal og terapibassin. Ved sidstnævnte kan der lukkes af ved hjælp af en skydeport, så perimeter flyttes 20 meter. Det giver mulighed for, at udefrakommende kan benytte både multihal og terapibassin, men uden af få adgang til resten af Udsigten. Sikkerhedsforhold er integreret i arkitektur og anlæg, og drift/varegård fremstår delvist skjult under en let overdækning af solceller.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 2

Bolig

Bertram Knudsens Vej

Boliger i rødt tegl med egen sø

Bolig

Brahes Bakke

Af jord er vi kommet

Uddannelsescenter

Campus Horsens

Lys og dynamisk campus-arkitektur

Forsyningsanlæg

Egtved Varmeværk

Kompakt varmeværk med smukke betonfacader

Bolig og butik

Frekvensen

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

Domicil

Hempel Campus

Markant nybyggeri til virksomhed i vækst

Domicil

KAB-Huset

Et teglhus som trukket op af jorden

Bolig

Lilli Gyldenkildes Torv

Torvebyggeri på første sal

Ungdomsbolig

Nygården

Fordums industriområde blev til fremtidens studieboliger

Bolig

Ship

SHIP – porten til lystbådehavnen

Bolig

Søhesten

Karrélænge med røde skærmtegl

Bolig

Sølyst

Den urbane have

Bolig

Trekronergade 124

Om-matrikulering gav plads til det gode byliv

Bolig

Trongården

Alt-i-en landsbyen

Hospital

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hotel og konference

Wakeup Copenhagen III Borgergade

Hotel-udvidelse med suverænt restaurant-design