Bella Center Kongreshal

:
juni 2021
Bella Center Kongreshal - facade

Mødet med det eksisterende Bella Center sker så lempeligt som muligt. Det sikrer den nedskalerede mellembygning. Projekt af Cobe A/S og Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S.

Bella Center Kongreshal - tagkonstruktion

AE Stålmontage A/S har leveret stålspær, der kan bære 420 tons ophængt udstyr, samtidig med at gulvet kan tåle 9 tons akseltryk. Montørerne kranede 6-8 spær om ugen i byggeperioden.

Bella Center Kongreshal - hallen

RCWB rotationsarmaturet fra Lindab er specielt velegnet til de højloftede miljøer i hallen. Armaturet er forsynet med stilbare blade, så indblæsningsmønsteret kan ændres.

previous next

Med svaj i skørterne

Internationale konferencer om viden og teknologi står i kø for at finde rammer til tusindvis af deltagere. Bella Center byder nu flot ind på opgaven med Nordeuropas største søjlefrie hal

Byggefakta

Bella Center Kongreshal
Center Boulevard 5
2300 København S
Danmark

Bygherre:
BC Hospitality Group A/S
Bygherrerådgiver:
Solstra Capital Partners A/S
Arkitekt:
COBE ApS, Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen Rådg. Ing. A/S
Areal:
14000 kvm.
Byggesum: 
240 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2019 - april 2021

I forvejen havde Bella Center de bedste og største rammer for messer, kongresser og konferencer i Norden. Nu åbner centret en ny kongreshal med et søjlefrit område på 7.000 kvm med en frihøjde på 12 meter! Og dermed har Bella Center den største af den slags, ikke bare i Norden, men i hele Nordeuropa!

Og tælleren standser ikke her. For med til en hal hører også, at man som udbyder af udstillings- og kongresfaciliteter skal tilbyde tilsvarende service- og fordelingsområder. Det gælder for at levere den nødvendige infrastruktur, men også af sikkerhedsmæssige årsager. Det forklarer bygherrerådgiver og medansvarlig for projektudviklingen, Solstra Capital Partners. Virksomheden var tæt på processen, fordi Bella Centers tidligere kongreshal H måtte lade livet som et led i den udvikling af det ”Bellakvarter”, som i 2015 overlod en byggeret til 33.000 kvm arealer til Solstra Capital Partners.

Kvarteret udfolder sig også på de omfattende arealer, som engang tjente Bella Center til parkering, service og teknik; sådanne funktioner er nu flyttet til andre områder og faciliteter som f.eks P-husene i Ørestad og i umiddelbar nærhed af Bella Center, som også har sin egen metrostation.

Alt andet end let

En hal – om end stor – kan lyde som en forholdsvis simpel byggeopgave. Et besøg på projektet ændrer hurtigt den overbevisning. Alene målene siger det meste: Længden er 110 meter, bredden 66 meter. I en søjlefri statik stiller det udfordrende krav til de bærende konstruktioner, som i dette tilfælde er af stål, mens beton er det gennemgående materiale i det tilstødende facilitets-område med indskudte dæk.

Dimensionerne betyder, at hallens tagkonstruktion skal kunne optage kræfter fra sne – og vindlast med den konsekvens, at stålelementer, tagbelægning og sektioneringer i halen skal have en tolerance overfor varianter på højdeaksen på op til hele 130 mm!

De gitterspær, som er medgået til at løse opgaven, vejer 20 ton pr. spær og blev monteret i en rullende proces med 6-8 monterede spær om ugen.

Men det afgørende greb i halarkitekturen opleves helt klart i AE Ståmontages ”tapetsering” af hallens fire facader med 2 mm tyk, recycled aluminium (Norsk Hydro, udvalset i 1.200 mm brede bølgemoduler i en krumningsgeometri med radius 700 mm.

Et tæppe

Det er en søvandsbestandig, vedligeholdelsesfri og langtidsholdbar designløsning, som i overvældende grad lykkes, fordi formgivningen med sine referencer til et blødt tekstil (som i et scenetæppe) nedskalerer hallens kolossale volumen.

Samtidig har den rå og ubehandlede, recyclede aluminium den egenskab, at den over tid patinerer fra den aktuelt blanke overflade til et matgyldent udtryk, der vil passe fint ind i Bella Centers øvrige ensemble. 

AE Staalmontage A/S fik tidligt i processen en plads på projekteringsholdet og deltog i udviklingsarbejdet, som tog afsæt i den bagved liggende klimaskærmen af Paroc-elementer med 300 mm klimaisolering. Også inde i hallen var det AE Staalmontage, der løste opgaven med at beklæde væggene med galvaniserede stålkassetter med indbygget akustisk dæmpning, format ca. 1200 x 1000 mm.  

Spændstighed

Det er også en særlig detalje ved kongreshallens facader, at de på alle sider er krumme med en radius fra 1,5 til hele 3 meter! Dermed er facaderne ikke alene beklædt med sinusbølgende ”skørter”. De svajer også for at nedtone den optiske dominans. 

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 2

Bolig

Bertram Knudsens Vej

Boliger i rødt tegl med egen sø

Bolig

Brahes Bakke

Af jord er vi kommet

Uddannelsescenter

Campus Horsens

Lys og dynamisk campus-arkitektur

Forsyningsanlæg

Egtved Varmeværk

Kompakt varmeværk med smukke betonfacader

Bolig og butik

Frekvensen

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

Domicil

Hempel Campus

Markant nybyggeri til virksomhed i vækst

Domicil

KAB-Huset

Et teglhus som trukket op af jorden

Bolig

Lilli Gyldenkildes Torv

Torvebyggeri på første sal

Ungdomsbolig

Nygården

Fordums industriområde blev til fremtidens studieboliger

Bolig

Ship

SHIP – porten til lystbådehavnen

Bolig

Søhesten

Karrélænge med røde skærmtegl

Bolig

Sølyst

Den urbane have

Bolig

Trekronergade 124

Om-matrikulering gav plads til det gode byliv

Bolig

Trongården

Alt-i-en landsbyen

Hospital

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hotel og konference

Wakeup Copenhagen III Borgergade

Hotel-udvidelse med suverænt restaurant-design